Home » Politică externă » Axa Philadelphia sau Război la Rafah

Axa Philadelphia sau Război la Rafah

Axa Philadelphia, sau culoarul Philadelphi, în accepţia extinsă a sintagmei, este, de cele mai multe ori confundată cu fâşia de la graniţa israeliano-egipteană, care seîntinde de la Marea Mediterană la Marea Roşie. Armata israeliană patrulează cu regularitate întreaga zonă, pentru a preveni orice tentativă de trecere frauduloasă, atât în scopuri teroriste, cât şi pentru contrabanda cu stupefiante. Există, însă, şi o accepţie restrânsă a expresiei, care se referă în mod strict la zona oraşului Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, tot la frontiera israeliano-egipteană. Aici, la sfârşitul lunii mai, s-au concentrat principalele operaţiuni ale armatei israeliene, desfăşurate sub numele de cod “Curcubeul”. Axa Philadelphia este porţiunea cea mai dificilă a graniţei, împânzită de galerii subterane, prin care se face contrabanda cu arme de pe teritoriul Egiptului. Zona a devenit cunoscută în special ca urmare a ultimei operaţiuni a armatei israeliene desfăşurată exact în acest perimetru. Cele mai violente confruntări au avut loc in secţiunile Tel-Al-Sultan, Brasil şi Al-Salem, unde, operaţiunea “Curcubeul” s-a soldat cu moartea a cel puţin 40 de palestinieni, rănirea altor zeci şi demolarea a peste o sută de locuinţe. Peste o mie de oameni au rămas fără adăpost.

Descoperirea tunelelor de contrabandă – s-a finalizat mai degrabă neconcludent pentru israelieni. Au fost identificate numai două astfel de galerii, dintr-un presupus număr de aproape o sută.

Agravarea situaţiei de la Rafah a determinat Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie prin care a condamnat Israelul pentru moartea civililor palestinieni,demolarea locuinţelor şi a solicitat încetarea violenţelor. Acum, Statele Unite nu s-au mai opus prin veto ca în alte cazuri, ci s-au abţinut, permiţând, astfel, adoptarea documentului, în condiţiile în care ceilalţi 14 membri ai Consiliului au votat favorabil. Cu toate acestea, ambasadorul israelian la ONU, Dan Gillerman, a afirmat că ţara- sa va continua să facă ceea ce trebuie pentru a-şi proteja cetăţenii. Surprinzător, însă, Washingtonul nu a fost de acord, de această, dată cu aliatul său israelian.Casa Albă a criticat ferm ofensiva din sudul Fâşiei Gaza, subliniind într-un comunicat că operaţiunile au agravat situaţia umanitară şi nu au ameliorat situaţia Israelului.

Palestinienii, prin vocea unui consilier al lui Yasser Arafat, au salutat adoptarea rezoluţiei şi au solicitat ONU să trimită observatori şi o forţă internaţională în teritoriile ocupate.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 15
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress