O înţelegere corectă a conflictului de o lună din Gaza depinde de analiza atentă a ideologiei, caracteristicilor și obiectivelor Hamas.
Hamas este o mișcare islamistă radicală palestiniană dedicată distrugerii Israelului. Încă de la înfiinţarea sa în 1987 ca ramură a Frăţiei Musulmane, a rămas credincioasă căii terorismului. Acţiunile violente au făcut ca Hamas să fie considerată o organizaţie teroristă nu doar de Israel, ci și de SUA, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada, Australia, Japonia și Egipt.
Carta Hamas respinge pacea cu Israelul și pune accent pe atașamentul organizaţiei teroriste faţă de ideea distrugerii acestuia prin război sfânt (jihad). Carta este un document explicit antisemit și anti-occidental, care exprimă agenda radicală a organizaţiei.
Hamas își aplică ideologia prin atentate teroriste îngrozitoare. Primul său atentat sinucigaș cu bombă a avut loc în aprilie 1993, la scurt timp după semnarea Acordului de la Oslo. Campania de atentate cu bombă a Hamas a subminat eforturile de a se ajunge la un acord de pace și a culminat cu un val fără precedent de atentate sinucigașe în timpul celei de-a doua intifade, în care au murit și au fost răniţi mii de civili israelieni.
Hamas a preluat controlul în Gaza de la Autoritatea Palestiniană în 2007, printr-o lovitură de stat violentă, și a creat o bază teroristă de unde a lansat mii de rachete spre orașele și satele israeliene. Raza rachetelor continuă să crească, și astăzi arsenalul substanţial al Hamas ameninţă majoritatea populaţiei Israelului.
Hamas nu poate fi înţeleasă încercând să aplicăm valori occidentale unei grupări teroriste care le dispreţuiește.
Hamas susţine mișcările jihadiste globale. Ca și al-Qaeda, care a jurat să poarte jihad împotriva Occidentului, Hamas este devotată războiului sfânt. Scopul său este înfiinţarea unui califat islamic pe întregul teritoriu dintre apa Iordanului și Marea Mediterană, în locul Israelului. Hamas se identifică cu al-Qaeda, și după moartea lui Osama bin Laden, premierul său de la acea dată, Ismail Haniyeh, a condamnat „asasinarea” lui bin Laden și l-a apreciat drept „un războinic sfânt”.
Ca și ISIS, alter-ego-ul său din Irak, Hamas este o organizaţie teroristă care preia prin violenţă controlul asupra unui teritoriu și apoi își impune dominaţia brutală asupra populaţiei respective. Hamas și ISIS au în comun aceeași ideologie fundamentalistă, aceleași metode crude și același dispreţ pentru drepturile omului. Ambele doresc să îi ucidă pe cei care nu sunt de acord cu ele sau aparţin unei alte credinţe.
Hamas nesocotește complet legile internaţionale și drepturile omului. Își menţine regimul teocratic în Gaza folosind metode opresive. Rapoarte extrem de credibile privind Gaza menţionează încălcări sistematice ale drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv executarea adversarilor politici, tortură, atacuri împotriva jurnaliștilor, precum și oprimarea femeilor, a homosexualilor și a altor minorităţi.
Utilizarea de către Hamas a scuturilor umane este bine documentată. În confruntările actuale, Hamas a ordonat civililor să nu evacueze cartierele după ce Israelul a avertizat asupra atacurilor iminente. A încurajat mulţimile să meargă pe acoperișurile caselor după telefoanele prin care israelienii avertizau rezidenţii. Teroriștii săi au lansat rachete din tuneluri fortificate și ascunzători aflate dedesubtul sau lângă casele oamenilor de rând. Din păcate, cei care au plătit preţul acestor tactici ilegale au fost cetăţenii palestinieni neimplicaţi.
Chiar și în perioadele de calm, Hamas exploatează și îi tratează prost pe civili, și mai ales pe copii. Un raport din 2012 al Institutului de Studii Palestiniene, o asociaţie palestiniană privată non-profit, citeză oficiali Hamas afirmând că „cel puţin 160 de copii au fost uciși în tuneluri”.
Doar o organizaţie islamistă ca Hamas și-ar folosi atât de cinic propria populaţie pentru a-și promova ideologia bolnavă. Hamas nu doar își dorește căderea Israelului, ci exploatează în mod regulat civilii din Gaza pentru a-și atinge scopurile. În mod tragic, cu cât sunt mai multe victime în rândul civililor din Gaza, cu atât mai eficient sunt promovate interesele Hamas. Utilizarea de către Hamas a civililor din Gaza ca scuturi umane are două scopuri: împiedicarea contra-atacurilor israeliene și sporirea numărului de victime palestiniene pentru a instiga opinia publică internaţională împotriva acţiunilor legitime, de auto-apărare, ale Israelului.
Nu trebuie să fim păcăliţi de încercarea Hamas de a se defini drept o mișcare de „rezistenţă”. Termenul „rezistenţă”, folosit și de organizaţia teroristă Hezbollah din Liban, este un eufemism pentru terorism. Dacă vorbim despre Hamas, singurele lucruri împotriva cărora „rezistă” cu adevărat sunt pacea, co-existenţa și bunăstarea propriei populaţii.
Faptul că Hamas este o organizaţie religioasă fundamentalistă nu este în niciun caz sinonim cu lipsa de sofisticare. Hamas a învăţat din greșelile trecutului și se străduiește să-și ascundă adevărata natură teroristă de ochii Occidentului.
Hamas a făcut mari eforturi pentru a-și masca tactica ilegală de a lupta din interiorul populaţiei civile. În cea mai recentă confruntare, a intimidat jurnaliști, a ordonat rezidenţilor din Gaza să descrie teroriști morţi drept civili și a interzis fotografierea rampelor de lansare a rachetelor amplasate în mjlocul zonelor populate.
Hamas încearcă să se prezinte drept un organism politic ce merită recunoaștere internaţională. Se străduiește să arate lumii o falsă dihotomie între aripa politică și cea militară a organizaţiei. A încercat să își reabiliteze imaginea, asociindu-se cu Autoritatea Palestiniană, deși dorește înlocuirea AP cu un stat islamic. Hamas încearcă de asemeni să păcălească întreaga comunitate internaţională, ascunzându-și agenda islamistă în spatele cauzei palestiniene.
Crimele Hamas împotriva civililor, atât israelieni cât și palestinieni, ar trebui recunoscute și condamnate ferm. Legitimarea acestei organizaţii teroriste nu ar face decât să încurajeze grupările teroriste islamiste din întreaga lume.