Anunţul lui Steve Jobs că Apple va folosi procesoarele Intel pentru a construi Mac-uri a produs o revoluţie în lumea IT probabil la fel de mare ca şi cum Bill Gates ar anunţa mâine că începând cu 2006 Windows va fi open-source.
În lumea IT, acest anunţ este cu siguranţă evenimentul numărul unu şi există toate şansele ca să rămână aşa încă multă vreme de-acum înainte. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu lumea calculatoarelor, evenimentul ar putea fi echivalat cu o convertire a papei la mahomedanism, de exemplu.
Mărul din garaj
Istoria Apple începe – e oare de mirare? – pe data de 1 aprilie 1976 în California, unde trei tineri hotărăsc să întemeieze o companie de computere personale. Cei trei erau Steve Jobs, Steve Wozniak şi Ronald G. Wayne. Construirea primului computer a durat 6 luni ca proiectare şi 40 de ore de muncă efectivă pentru realizarea lui. Primul plan de afaceri dorea ca proaspăta companie să atingă o cifră de afaceri de 500 de milioane de dolari în 10 ani. A reuşit acest lucru în numai cinci. Anul următor, compania deja ajunsese la vânzări anuale de un milion de dolari şi avea să lansese al doilea computer, Apple II. Anul următor, cifra de afaceri se va înzeci. În 1980 apare Apple III care, deşi era cel mai avnsat la vremea lui, a fost întâmpinat cu răceală. Compania trece pragul de 1000 de angajaţi. În anul următor, 1981, apare primul hard-disk, care putea stoca fenomenala cantitate de date de 5 MB (circa 3 dischete). În acest an apare prima concurenţă serioasă, IBM PC, cel care avea ulterior să devină standardul pentru computerele personale graţie geniului lui Bill Gates.
În 1983 apare o versiune îmbunătăţită a Apple III şi este lansată prima imprimantă laser, LaserWriter.
În 1984 apare probabil cel mai celebru clip publicitar, inspirat de romanul omonim. Este lansat MacIntosh, computerul de 512 Kb. De asemenea, Apple lansează primele modemuri de 300 şi 1200 bauds.
În 1985, compania are vânzări de aproape 2 miliarde de dolari şi este prezentă în 85 de ţări. Apple II a atins 2,3 milioane de unităţi, în vreme ce MacIntosh 500.000. Apare softul MacIntosh Office. În 1987 are loc lansarea a numai puţin de 50 de produse, printre care monitoarele Apple de înaltă rezoluţie monocrome şi respectiv RGB, hard diskurile de 20, 40 şi 80 MB, unitatea floppy de 5,25 inch şi cea de 3,5. În 1988 apare primul computer Apple cu CD. În 1989 apare primul computer portabil. În 1990 apare seria PowerBook, una dintre cele mai de succes serii de computere din lume. În 1992 apar primele servere, Apple Workgroup Server de 60, 80, 95 MHz.
A urmat apoi o perioadă de declin serios în care compania a pierdut din ce în ce mai mult din cota sa de piaţă, datorată în mod sigur şi luptelor interne din companie care au dus la alungarea lui Steve Jobs. El avea însă să fie rechemat în 1997 pentru ca în 1998 să lanseze iMac, un nou concept de computere personale cu un design atrăgător. A urmat seria G3, bazată pe procesoare Motorola foarte puternice. La vremea respectivă, puterea de calcul a unui computer MacIntosh era aproape dublă faţă de cea a unui PC simplu, iar sistemul de operare MacOS nu avea rival în stabilitate şi uşurinţă de utilizare. Din această cauză, el a ajuns să fie folosit foarte mult în zonele în care era foarte mare nevoie de putere de calcul şi stabilitate, cum ar fi mass-media sau advertising. De altfel, noile sisteme de operare Windows aveau să copieze multe din trăsăturile sistemului de operare MacOS.
În 2001, Apple avea să lanseze MacOS X, considerat unul dintre cele mai bune sisteme de operare din lume.
Secta
Utilizatorii de Mac nu sunt simpli utilizatori sau fani. Ei pot foarte uşor fi asimilaţi unei secte de credincioşi habotnici. Diferenţele între lumea PC-urilor IBM şi a celor produse de Apple a crescut de la an la an; deşi primele se numeau “computere personale”, cu greu puteai găsi aparate mai impersonale şi mai neprietenoase. Până şi forma lor colţuroasă contrasta cu rotunjimile MacIntosh-urilor. Oricine pornea computerul dădea de un ecran negru; trebuia să scrii comenzi criptice şi era suficient să greşeşti o literă pentru a fi lămurit cu replici pline de înţeles ca “Bad command or file name”. MacIntosh-urile erau cu totul altfel; când porneai aparatul, dădeai de mutra veselă a unui Mac. În plus, spre deosebire de PC-uri, computerele Apple aveau o interfaţă grafică uşor de folosit, care a fost introdusă în sistemul de operare al PC-urilor abia de Windows 3.1 (de fapt de la primele versiuni de Windows, dar 3.1 a fost una din cele mai populare şi din care s-a desprins şi Windows for workgroups).
A contat apoi foarte mult şi puterea de calcul a sistemelor MacIntosh, corelată cu stabilitatea sistemului de operare care au făcut ca aceste computere să fie utilizate mai ales în mediile artistice, devenind adevărate obiecte de cult. Cult care se păstrează şi în zilele noastre când este foarte uşor să observi că în majoritatea filmelor produse la Holywood personajele utilizează Mac-uri.
Revoluţia
În cadrul Apple Worldwide Developer Conference, Steve Jobs a făcut public faptul că, până la sfârşitul lui 2007, toate computerele fabricate sub marca Apple vor renunţa la linia curentă de chip-uri PowerPC şi vor folosi procesoare de la Intel. Tranziţia se va face în mai multe etape, în următorii doi ani şi jumătate. Primele Mac-uri cu “Intel Inside” (J) vor fi disponibile pe piaţă în iunie 2006, dar conversia totală se va face de-abia la sfârşitul lui 2007. Jobs a anunţat că a pregătit deja un “Developer Transition Kit”, pentru portarea aplicaţiilor Apple dezvoltate pe platforma IBM PowerPC pe noile arhitecturi bazate pe procesoarele Intel.
Deşi, iniţial, zvonurile spuneau că tranziţia de la IBM la Intel se va face numai pentru anumite modele, declaraţiile lui Jobs au fost mult mai categorice şi au adus celor de la Intel un neaşteptat capital de imagine. De asemenea, specialiştii spun că adoptarea procesoarelor Intel pe scară largă ar putea influenţa pozitiv preţurile practicate de Apple (în sensul scăderii lor), fapt care ar ajuta compania în lupta cu ceilalţi concurenţi.
Jobs şi-a motivat opţiunea prin faptul că strategiile Intel de dezvoltare a noilor procesoare sunt mult mai încurajatoare decît planurile privind chip-urile PowerPC. “Scopul nostru este să asigurăm clienţilor cele mai bune computere personale din lume, iar, în acest caz, Intel are cel mai puternic road map pentru viitoarele procesoare. Au trecut zece ani de la tranziţia pe PowerPC şi credem că tehnologia Intel ne va ajuta să creăm cele mai bune PC-uri pentru viitorii 10 ani”, a adăugat Steve Jobs.
Apple nu a precizat care dintre procesoarele Intel vor fi utilizate primele. Luând însă în considerare faptul că Mac OS X este un sistem de operare pe 64 de biţi şi că Intel nu a anunţat încă procesoarele mobile pe 64 de biţi, este posibil ca primele beneficiare ale procesoarelor Intel să fie sistemele desktop ca IMac sau Mac Mini – declară analistul IDC Shane Rau.
Rau spune că schimbarea către Intel ar trebui să ajute Apple la reducerea preţurilor sistemelor Mac. Acest factor alături de posibilitatea rulării ambelor sisteme de operare ar putea creşte cota de piaţă a Apple Computer, estimată în prezent la aproximativ 3%. Indiscutabil Jobs şi Apple sunt acum pe val. Cu un Mac OS X declarat de toata lumea cel mai bun sistem de operare, cu un iPod care nu discută cu nimeni în materie de muzică probabil că următoarea ţintă a lui Jobs este Windows.
Cu Microsoft în corzi datorită unui Longhorn care nu reuşeşte să convingă, Jobs are cheia imperiului. Şi, deşi majoritatea subliniază că în continuare s-ar putea găsi soluţii ca Mac OS X să funcţioneze numai pe Mac-uri cu procesoare de la Intel este clar că odată adaptat la arhitectura x86 portarea lui pe PC este numai o chestiune de luni.
Şi atunci? Şi atunci, utilizatorii de PC-uri vor avea pentru prima dată o alternativă viabilă pentru Windows: un sistem de operare cu o grafică fantastică, pentru care nu există viruşi, pentru care există aplicaţii, care vine cu performanţe multimedia ce surclasează cu mult Windows.
Ani de zile Microsoft s-a războit cu Linux, dar tigrii şi leoparzii lui Apple ies acum în arenă. Dominaţia Microsoft a ajuns în punctul în care este atât de fragilă încât un singur bobârnac mai serios ar putea pune capăt unui imperiu.
Oare se va întâmpla acest lucru odată cu Mac OS X pentru PC ? Rămâne de vazut!(C. B.)
Publicat în : Tehnologie de la numărul 27