Home » Eveniment » Atacurile teroriste de la Copenhaga – declarație de presă a ambasadorului statului Israel

Atacurile teroriste de la Copenhaga – declarație de presă a ambasadorului statului Israel

Ambassador Dan Ben-EliezerRecentele atacuri teroriste de la Copenhaga au aceleași semne distinctive ca atacurile criminale din Paris din luna ianuarie: un atac comis de fundamentaliști islamiști asupra unui simbol al libertății de exprimare, care este critic față de radicalismul islamist, urmat de un asalt asupra comunității evreiești.

Intensificarea antisemitismului în Europa în ultimii ani, după cum indică sondaje recente, își găsește expresia atât în cuvinte (discursuri instigatoare la ură și incitare), cât și în fapte (atacuri fizice asupra indivizilor evrei și atacuri asupra locațiilor evreiești, cum ar fi vandalizarea unui cimitir evreiesc din estul Franței). Istoria cere Europei să fie deosebit de vigilentă cu privire la problematica antisemitismului și să protejeze evreii, garantând securitatea lor fizică și permițându-le să își exercite religia în mod liber.

Vizarea evreilor și a simbolurilor libertății de exprimare are aceleași mize: sunt atacuri împotriva valorilor fundamentale ale libertății, democrației și toleranței. Astăzi, aceste valori sunt subminate de o ideologie jihadistă, de răspândirea fricii prin violență și țintirea celor care nu sunt de acord cu ei sau care gândesc diferit. Democrațiile liberale din vest și evreii au fost desemnate de jihadiști drept ținte “privilegiate”.

Evenimentele recente arată încă o dată faptul că radicalismul islamist nu are nimic de-a face cu așa-numitul “conflict israeliano-palestinian”. Nu absența unui stat palestinian deranjează jihadiștii, ci mai degrabă prezența statelor libere, pluraliste și democratice.

Amenințarea terorii jihadiste este globală. Prin urmare, și lupta împotriva ei trebuie să fie globală. Aceasta trebuie să includă cooperare politică, operațională și de intelligence. Recunoașterea acestei necesități, care a permis lumii libere să facă față unor amenințări similare după atacul din 11 septembrie 2001, este vitală și astăzi. Democrația are datoria să se apere împotriva forțelor nedemocratice care doresc distrugerea ei.

Israelul își exprimă solidaritatea cu victimele atacurilor teroriste, cu familiile lor, comunitățile evreiești, precum și cu popoarele și liderii țărilor vizate de terorism.

 

Dan Ben-Eliezer

Ambasador

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress