Home » Politică internă » Bucureşti, noua şi vechea ordine

Bucureşti, noua şi vechea ordine

Victoria lui Sorin Oprescu la Capitală a fost răsunătoare, mulţi analişti considerând-o ca pe un act simbolic cu o deosebită importanţă pentru viitor. Aş fi mai rezervat în astfel de afirmaţii şi aş rămâne realist până la capăt.

Argumentele mele se referă la lipsa de spaţiu de manevră pe care Oprescu îl va avea în cadrul Primăriei Bucureşti. Situaţia pe consiliile din cele şase sectoare se prezintă astfel: PD-L 66, fiind urmat de PSD, cu 55, PNL – 27, PNG – 7, PC – 5 şi PRM – 2. Într-un mediu strict politizat independentului Oprescu îi va fi extrem de greu să opereze şi să îndeplinească dezideratele cetăţenilor. Oprescu tre­bu­ie să menţină echilibrul de putere între diferite facţiuni existente în pri­mărie, prin facţiuni înţelegând diferite grupuri de interese politizate. Primarul independent ştie că eşecurile sunt pedepsite dur de electorat, mai ales când vine vorba de persoana sa, iar viitorul trebuie să fie marcat de operaţii chirurgicale la nivelul Capitalei. Sunt două chestiuni presante pentru cetă­ţenii Capitalei noastre, traficul şi flui­dizarea acestuia, precum şi nece­sitatea reducerii influenţei diferitelor grupări cu afaceri imobiliare ce au sufocat Capitala, atât la buget cât şi la propriu prin amplasarea inadecvată a multor clădiri.
Oprescu va trebui să ţină piept multor presiuni politice, ce vor veni atât dinspre PD-L, cât mai ales dinspre PSD. Nu putem să nu ne punem întrebarea referitoare la viitoarea atitudine a lui Oprescu faţă de PSD. Cred că va beneficia de sprijinul a cel puţin o parte din consilierii PSD de la Bucureşti. Oprescu va trebui să fie un bun negociator pentru a-şi atrage de partea sa o parte cât mai mare din consiliu (mai ales dinspre Partidul Naţional Liberal). Capacitatea de bun organizator şi manager a lui Oprescu va fi testată la maxim în acest mandat.
De ce a pierdut Vasile Blaga la o diferenţă atât de mare? Cauzele sunt multiple: dorinţa cetăţenilor de a schimba mediul politic ce gravita în interiorul primăriei, eşecurile lui Videa­nu în a rezolva problemele Bucureş­tiului, corupţia centralizată la nivelul primăriei, haosul din ultimii patru ani evident la nivelul străzii în capitală, creşterea influenţei mafiei imobiliare, lipsa de orientare a programului PD-L pentru Bucureşti. În ciuda experienţei sale ca administrator, Blaga a avut o prestaţie mai slabă pe sticlă, evident cu un program bine elaborat de specialiştii în PR; dar fără charisma ce-l caracterizează pe Oprescu acesta a pălit. Un element la fel de important a fost prezenţa inoportună a lui Traian Băsescu în sprijinul lui Vasile Blaga. Greşeala acestui sprijin direct i-a fost fatală lui Blaga. Acum ajungem şi la cel mai mare înfrânt al acestei campanii, domnul preşedinte Băsescu. Domnia sa realizează lipsa de sprijin la nivelul populaţiei, iar pierderea electoratului îi poate fi fatală pe viitor. Pentru Oprescu situaţia este mult mai delicată. Pri­măria poate fi începutul unei puter­nice cariere politice sau sfârşitul acesteia, depinde numai de capacitatea sa raţio­nală. Bucureştiul a oferit şi poate oferi şi pe viitor preşedinţi de ţară. Cât despre consiliu, nu se poate vorbi despre o nouă ordine; cazul Oprescu ne spune cât de important va fi omul pentru viitoarele alegeri parlamentare.  (R. G.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 57
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress