Senatorul de Illinois, Chris Lauzen, este românul cu cea mai importantă funcţie politică în Statele Unite. Recent, la începutul lui februarie mai precis, el a candidat pentru Partidului Republican la desemnarea la postul de congresman de Illinois, dar a pierdut însă, ce-i drept cu un scor strâns, în faţa unui milionar local, care şi-a creat averea pe afacerile cu îngheţată.
Cursa pentru Capitoliu
Chris Lauzen a pierdut bătălia pentru nominalizarea la un post de congresmen, însă rămâne senator în senatul statului Illinois până în 2010, mandat obţinut în 2006 cu peste 65 % din voturi. În 2000, el fusese ales senator într-un alt district din Illinois tot cu circa 65% din voturi. Din 1992, Lauzen este senator de Illinois. Oponentul republican a cheltuit 800.000 de dolari în ultima săptămână de campanie pe spoturi TV şi radio, din bugetul de 2,7 milioane dolari, mai mare de patru ori faţă de cel al lui Lauzen. Mai mult, oponentul său, Jim Oberweis, a fost susţinut de „The Chicago Tribune”, unul din cele mai importante cotidiene americane. Lauzen a obţinut la rândul său susţinerea celorlalte patru ziare din Illinois, „Aurora Beacon News”, „The Kane County Chronicle”, „The Daily Chronicle” (DeKalb, Illinois) şi „The Chicago Daily Herald”, dar nu a fost de ajuns. În Aurora, oraşul său de baştină, Lauzen a ieşit victorios, dar nu de ajuns pentru desemnarea pentru postul de candidat al Partidului Republican la alegerile legislative din noiembrie. Observatorii locali spun că orice candidat republican va câştiga în Illinois, zona fiind una preponderent republicană. Din comunitatea română au fost contribuţii de aproximativ 40.000 dolari (din zona Chicago), 3 consuli onorifici (din 19) făcând donaţii totalizând 5.300 de dolari. Lauzen a dus o campanie în care la reverul hainei purta o insignă cu steagurile românesc şi cel american.
Chris Lauzen s-a născut în Aurora, statul Illinois, în 30 decembrie 1952 din părinţi români. Trebuie spus că Aurora este un oraş cunoscut datorită faptului că aici s-au stabilit mulţi români care au sosit în Lumea Nouă în prima parte a secolului trecut. Majoritatea proveneau din nordul Ardealului şi erau greco-catolici. De altfel, în Aurora se află cea mai frumoasă catedrală catolică românească de pe continentul nord-american, acolo aflându-se şi sediul Episcopei catolicilor din România. De altfel, Chris Lauzen a studiat şi el la Şcoala Catolică românească din Aurora.
Chris Lauzen este absolvent al cunoscutei universităţi Duke în 1974, iar în 1978 a obţinut MBA-ul la Universitatea Harvard. În activitatea sa de senator, Lauzen este cunoscut ca susţinător al scăderii taxelor, al căsătoriilor între homosexuali, dar şi al dreptului de deţinere a armelor de foc.
Bunicii Moldovan şi Lauzin
“Pe bunicii mei îi chema Moldovan şi Lauzin“, spune senatorul american de origine română Chris Lauzen. În timpul Imperiului Austro-Ungar, familia lui Lauzen (Lauzin)-Moldovan din Transilvania a plecat în America şi s-a stabilit în Aurora, lângă cunoscuta metropolă Chicago. Din familia bunicii senatorului provine şi părintele greco-catolic Emilian Pascadi, care a slujit în localitatea Sauca din Maramureş. “Daţi-mi o varză ţărănească sau cârnaţi, şi mi se înmoaie genunchii”, spune senatorul. “Şi tuica îmi place foarte mult”, mai spune actualul senator de Illinois.
Unchii tatălui senatorului, fiind preoţi greco-catolici, au fost supuşi unor persecuţii grele după al doilea război mondial. De altfel, din cauza războiului strămoşii săi au ajuns pe continentul nord-american. O altă rudă a senatorului, tot preot greoc-catolic, în perioada comunistă a fost torturat cu o lumânare aprinsă ţinută cu forţa sub mâna fiindcă a refuzat să informeze autorităţile despre confesiunea unuia dintre oficialii vremii.
Omul care l-a adus în ţara de origine
Chris Lauzen a ajuns abia în 2005 pentru prima dată în ţara de origine a părinţilor şi bunicilor săi. Totul s-a datorat unui diplomat român, George Predescu, consulul României la Chicago. “George Predescu este cel care m-a făcut să redescopăr aceste valori româneşti. El a fost cel care a auzit că există cineva care are rădăcini 100% româneşti şi a investit timp să vină în Springfield să mă întâlnească, astfel ne-am cunoscut. Mi-a plăcut imediat felul lui de a fi şi am deveniti amici.” Şi a urmat primul drum în ţara despre care auzise multe, dar nu o văzuse niciodată.
Primul drum acasă
“Când am ajuns în satul Istrău, din Satu Mare, de unde proveneau străbunicii mei, am rămas profund impresionat de căldura cu care am fost primiţi. Oamenii de acolo ne-au dus la mormântul străbunicilor mei, au ţinut o slujbă de pomenire şi rugăciune în cinstea lor, cu colac şi lumânare albă la mijloc, lucru care m-a marcat profund. M-au lăsat apoi să îmi pun semnătura în Biblia din biserica satului, iar apoi am fost invitaţi la o masă festivă unde s-au servit supă de găină, cârnaţi şi sarmale, care de altfel sunt favoritele mele”, povesteşte Lauzen.
Adaugă faptul că a fost impresionat de ospitalitatea cu care a fost primit. Adaugă faptul că în campania electorală a susţinut demersuri pe care le-a considerat importante pentru români: “Soluţionarea problemelor legate de vizele pentru românii care doresc să călătorească în SUA. Eu cred că, atâta timp cât ţările care sunt aliate Statelor Unite îşi riscă fiii sau fiicele care îşi dau viaţa în războiul împotriva terorismului, în zone de luptă ca Irak sau Afganistan, acestea ar trebui să aibă cel puţin aceleaşi drepturi la acordarea vizelor ca şi ţările care nu participă în război, dar care primesc aceste vize. Eu cred că aliaţii Statelor Unite ar trebui să poată circula mult mai uşor pe continentul american.
Amintiri
“Primele amintiri care mi-au rămas în minte de când eram mic sunt din perioada Paştelui şi Crăciunului, când părinţii ne îmbrăcau frumos şi mergeam pe la casele rudelor. Este o pierdere foarte mare pentru mine că nu vorbesc româneşte, dar încă îmi amintesc de colindele de Crăciun pe care de mic tata mi le cânta. Îmi amintesc de liturghiile la care eram dus, la biserica Sfântul Mihail, din Aurora, care are o vechime de peste 100 de ani. În perioada adolescenţei şi după, am fost preocupat mai mult cu formarea unei cariere profesionale şi m-am îndepărtat de lucrurile care de fapt sunt mult mai importante în viaţă”, povesteşte Lauzen.
Fiul în război
Chris Lauzen este căsătorit cu Sarah şi au împreună patru băieţi: Ted, Elliot, Hans şi Robbie. Cel mare, Ted, a fost înrolat recent ca locotenent în US Marine Corps şi serveşte ca pilot în zona Golfului. “Atât eu, cât şi soţia suntem îngrijoraţi de viaţa lui, ca şi celelalte 160.000 de familii ale celorlalţi soldaţi înrolaţi, dar totodată suntem foarte mândri de fiul noastru că a luat această decizie. Suntem în război cu nişte barbari”, mai afirmă Lauzen. (A. B.)