La Bruxelles, Asociatia Internațională a Presei a organizat o dezbatere la care a fost invitat de onoare ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius. Lituania deține președinția semenstrială a Uniunii Europene în acest moment. Dezbaterea, dedicată unei analize de tip politic și geopolitic a evoluțiilor din cadrul Parteneriatului Estic, a debutat chiar în momentul în care guvernul de la Kiev anunța că a decis suspendarea pregătirii Acordului de Asociere la UE, acord ce ar fi urmat să fie semnat la summitul de la Vilnius la sfârșitul lunii noiembrie. Am profitat de prezența sa în Sala Residence Palace din Bruxelles, pentru a-i lua șefului diplomației lituaniene, un interviu.
Domnule ambasador, cum percepe Uniunea Europeană ideea propusă de Ucraina, ca într-o eventuală reluare a discuțiilor pentru apropierea ei de spațiul comunitar să includă – sub o formă de trialog – și Rusia?
Respectăm Rusia ca partener politic și economic. Nu încape nicio îndoială. Dar, nimeni nu poate interveni în dialogul nostru privind asocierea unor state la UE sau la alte organizații. Cum nici roul UE nu este acela de a se amesteca în dialogul pe care unele state precum Armenia sau Kârgâstan îl au cu Moscova privind uniunea lor vamală. Nu ar fi logic din punct de vedere diplomatic. Avem nevoie de clarificări din partea autorităților de la Kiev să ne explice ce înțeleg ele prin această formulă trilaterală. Dacă reprezintă o invitație să continuăm dialogul cu Rusia, nu e nicio problemă. Dialogăm cu Moscova și vom continua și pe viitor să comunicăm despre problemele de securitate, despre pregătirea noului acord UE-Rusia. Dar dacă Kievul vrea să includă o terță parte în dialogul nostru bilaterial, mă îndoiesc că o astfel de formulă ar avea vreun viitor. Deci, în această privință, avem nevoie de mai multe informații și clarificări din partea Ucrainei. Frumușețea Parteneriatului Estic stă și în faptul că nimeni nu impune nimănui nimic. Aplicarea pentru asocierea la UE nu implică forțarea vreunei decizii care să fie în detrimentul statului asociat.
Există vreo cât de mică șansă ca Ucraina, după niște clarificări serioase, să semneze totuși la summitul Vilnius un acord de asociere?
Nu știu, ca să fiu sincer. Dacă este adevărat că decizia oficială de suspendare a negoceirlor va fi menținută, nu văd să mai existe vreo altă poziție oficială care să apară între timp. Înseamnă că nu va fi nicio semnare a vreunui acord. Dacă semnarea nu se va întâmpla acum, la Vilnius, nimeni nu știe când va mai fi posibilă.
Cum va arăta în viitor Parteneriatul Estic, după decizia Kievului de a suspensa procesul asocierii la UE?
În ceea ce privește Parteneriatul Estic, Uniunea Europeană va face tot ceea ce îi stă în putință să continue să îl susțină și să îl facă să avanseze. Vom continua deiscuțiile și negocierile cu statele incluse în el, care și ele au interesele lor naționale de promovat, au și ele strategiile lor. Trebuie să le respectă, eforturile și timpul investite, uneori sacrificile făcute, pentru a-și adapta politicile interne la cerințele comunitare. Și ele sunt parte a acestor evoluții: Republica Moldova, Georgia. Cu tot respectul pentru Ucraina, pentru importanța ei ca marime și greutate geopolitică, ea reprezintă totuși doar una dintre țările ce pot participa la Parteneriatul Estic. Suspendarea discuțiilor între Kiev și Bruxelles pe această temă, oricât de spectaculoasă ar putea părea, nu reprezintă nici sfârșitul Parteneriatului Estic și nici finalul influenței Uniunii Europene în fostul spațiu sovietic. Decizia ucrainenilor nu înseamnă sfârșitul jocului.