Home » Sănătate » Diagnosticarea incorectă sau prea târzie a cancerelor afectează milioane de femei

Diagnosticarea incorectă sau prea târzie a cancerelor afectează milioane de femei

Cancerul de col uterin, ovarian sau de sân sunt de multe ori diagnosticate greşit sau prea târziu, ceea ce duce la moartea a 70% dintre femeile care suferă de una dintre aceste boli, potrivit emisarului pe probleme de sănătate al Depar­tamentului de Stat al SUA, cunoscuta actriţă Fran Drescher.

“Cancerul de col uterin şi cel ovarian sunt deseori diagnosticate greşit – cancerul de col are aceleaşi simptome ca şi menopauza, iar cancerul ovarian este confundat de medici cu boala numită colon iritabil. Diagnosticarea greşită iroseşte timp preţios din viaţa femeilor”, a precizat Fran Drescher, care s-a aflat la Bucureşti, în prima sa misiune ca emisar pentru sănătate al SUA.
Potrivit statisticilor, 80% dintre femeile cu cancer ovarian sunt diag­nosticate într-un stadiu avansat, iar 70% dintre aceste femei mor.
“A fost nevoie de doi ani şi de opt doctori diferiţi pentru ca eu să primesc un diagnostic corect. Diag­nos­ticarea incorectă sau prea târzie a cancerelor afectează milioane de femei din întrea­ga lume. Femeile trebuie să înveţe să identifice primele simptome ale bolilor şi să fie infor­mate despre testele dispo­ni­bi­le pentru diagnosticarea can­cerului”, a subliniat actriţa americană.
Fran Drescher le recomandă femeilor să meargă o dată pe an la un control ginecologic, deoarece depis­tarea precoce a cancerului de sân sau a celui de col uterin este cel mai important lucru pentru a putea învinge boala.
Cunoscută în special din seria­lul TV de comedie “Dăda­ca”, Drescher a fost numită, pe 8 septembrie, emisar al Departamentului de Stat al Statelor Unite pe probleme de sănă­tate a femeii. În prima sa misiune în această funcţie, ea va vizita România, Ungaria, Kosovo şi Polonia. Ţara noas­tră a fost prima aleasă de actriţă, deoarece stră­bunica sa a fost româ­ncă.
Actriţa americană susţine efor­tu­rile fundaţiei “Renaşterea” de pre­ve­nire a cancerului de sân şi de col uterin. Ea a aprins lumina roz pe Arcul de Triumf, cu ocazia zilei în care are loc Iniţiativa Mondială de Iluminare. Cu acest prilej, clădiri reprezentative din întreaga lume sunt luminate în roz, culoarea luptei împotriva can­ce­rului la sân.
Fran Drescher, care a fost diag­nosticată cu cancer uterin în urmă cu opt ani, a scris o carte despre expe­rienţa sa de luptă împotriva bolii şi a înfiinţat o fundaţie de prevenire şi luptă împotriva cancerului la femei.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 60
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress