Home » Tehnologie » Dispozitive mobile

Dispozitive mobile

Mobilitatea este una dintre cele mai importante necesitati ale lumiii moderne. De aceea, am considerat oportun sa prezentam în acest numar 3 dintre cele mai utilizate dispozitive mobile pentru oamenii de afaceri: telefonul mobil, PDA (Personal Digital Assistant) si laptopul. Fiecare dintre ele are atu-uri si lipsuri si încearca, pe cât se poate, sa se apropie cât mai mult de un dispozitiv ideal care sa îndeplineasca simultan atât functii de telefon, cât si de computer.

Telefonul mobil

Este unul dintre dispozitivele care aproape s-a bagatelizat în viata noastra. Pâna si într-o tara- saraca, precum România, exista aproape 8 milioane de posesori de asfel de aparate. Sigur, majoritatea se multumesc cu functiile de baza, de a apela si a fi apelat. Dar sunt si persoane care au nevoie de mai mult – si, desigur, dispuse sa plateasca un pret în consecinta.

Dintre cele mai vechi dispozitve care sunt mai mult decât simple telefoane, se distinge în mod clar gama Communicator de la Nokia. Ultmele aparate din gama sunt foarte aproape de abilitatile unui laptop.

Cu Nokia IPSec VPN client te poti conecta la interne sau la reteaua companiei. Browserul internet este mult îmbunatatit si accepta acum frame-uri si chiar rularea de scripturi Java. De asemenea, se pot viziona filmulete Flash cu ajutorul plug-in-ului corespunzator de la Macromedia. Downloadând un programel special pot fi vizionate filme sau asculta fisiere muzicale pe internet.

Principalele caracteristici sunt: telefon mobil (handsfree, handset, casti); Aplicatii desktop; Mesagerie SMS, fax, email; internet clasic si WAP; agenda; aplicatie tip calendar; aplicatii office (procesor de cuvinte, spread-sheet – foaie de calcul – viewer pentru prezentari, manager de fisiere). Acestea toate sunt incluse în “pachetul standard”. Pe lânga ele, telefonul poate avea: ceas, calculator, dispozitiv de înregistrare, dispozitiv de redare audio si video, conector pentru camera digitala, panoul de control, fax-modem etc.

Dimensiunile nu sunt atât d emari cum s-ar putea crede: numai 158×5627, cântarin 244 de grame.

Specificatii tehnice: Dual band, EGSM 900/800, procesor RISC pe 32 de biti, sistem de operare Symbian, viteza de transfer pentru date de 43,2 kb/sec, în sistem HSCSD, card de memorie, conectivitate: IrDA, Ir-TranP, cablu (DLR-2L), consum redus.

Protocoluri email: POP3, IMAP4, SMTP (SSL, TLS). Serverele de email suportate sunt: Cyrus IMAPD mail server 1.5, 1.6, and 2.0, HP OpenMail 6.0 for Linux, Lotus Domino R5 mail server, Microsoft Exchange 5.5, Microsoft Exchange 2000, Stalker CommuniGate Pro 3.3, Sun Internet mail server 4.0, TeamWare Office mail server 5.3, University of Washington IMAP4 server v10.173, ZMailer version 2.99, iPlanet messaging server 5.0, Courier IMP server v.0.32,Exim Mailer 3.16, Sendmail 8.9.3 and 8.12.0, Qmail 1.03, Oracle Collaboration Suite Rel 2. Fisiere acceptate: Audio file WAV, AU, WVE, CompuServe GIF, Computer Graphics Metafile CGM, Corel/Novell presentations SHW, Symbian Word, Bitmap MBM, Internet Hypertext Markup Language HTML, HTM, Lotus 1-2-3 v.1/2/3/ 4/5/97/Millenium WQ1, WKU, WK1, WK3, WK4, WK5, WK6, 123, Lotus AMI Draw SDW, Microsoft Excel 2/3/4/5/7/ 97/98/2000 XLS, XLC, Microsoft PowerPoint 3/4/7/97/98/2000 PPT, POT, PPS, Microsoft Project MPP, Microsoft Word 1/2/3/4/5/6/7/97 /98/2000 DOC, WR, Paintbrush PCX, DCX, PKZIP format ZIP, Portable Network Graphics PNG, Rich Text Format RTF, Ringing tones RNG, Tagged Image File Format (TIFF, JPEG) TIF, JPG, JIF, Text TXT, UNIX compress TAR, TAZ, UNIX Gzip TGZ, Visio VSD, Windows Bitmap BMP, RLE, ICO, CUR, Windows Metafile WMF, EM, WordPerfect 4/5/6/7/8 WPD.

Memorie: 40 MB standard, (din care 16 MB sunt aplicatiile, 16 MB disponibili utilizatorului si 8 MB memorie de lucru SD-RAM),la care se mai pot adauga alti 64.

Bateria: 4-10 ore (voce, date), 80-230 ore în stand by. Durata de încarcare, 3 ore.

PDA

Pâna la preluarea Compaq, HP era practic inexistenta pe aceasta piata, primii fiind însa lideri pe acest segment. Odata combinata puterea celor doua corporatii, rezultatele nu s-au lasat asteptate.

IPAQ 4150 face parte din seria Pocket PC si este unul dintre cele mai performante aparate de acest gen. De asemenea, este printre cele mai subtiri produse, fiind doar cu câtiva milimetri mai gros decât 1945, considerat cel mai subtire Pocket PC, cu toate aceastea 4150 oferind atât conectare WiFi, cât si conectare BlueTooth. Tot din aceasta serie mai face parte si 4350, care este cu un inch mai lunga pentru a putea acomoda o minitastatura.

Designul este unul deosebit, dar principalul atu îl constituie microprocesorul de 400 MHz. De asemenea, dispune de 64 MB RAM, din care disponibil pentru utilizator este de 55 MB, si 32 MB NAND FLASH ROM, din care 2,85 sunt disponibili ca non-volatile File Store. Acest File Store poate fi sters printr-o aplicatie ce se livreaza împreuna cu aparatul, caracteristica foarte utila deoarece datele pot fi astfel sterse (lucru ce nu ar fi fost altfel posibil, fiind memorie non-volatila, nici în cazul unui reset general).

Ca sistem de operare foloseste Pocket PC Premium Edition.

Pentru conexiune aveti la dispozie portul BlueTooth (pozitionat cam straniu) si un port infra rosu.

Displayul de 3,5 inch este evident un LCD ca la majoritatea PDA-urilor. Culorile sunt excelente, la fel stralucirea si luminozitatea. Totusi, în anumite unghiuri de vizionare se poate observa un dublaj galbui al imaginii.

Bateria este una clasica de 1000 Mah Litiu-Ion, dar poate fi folosita si o baterie de 1800. Durata de viata este una medie, 3,5 ore si rezista chiar celor mai solicitante jocuri. Daca se utilizeaza WiFi, durata de viata a bateriei scade pâna la 2 ore. WiFi functioneaza la parametri maximi chiar si atunci când nu este scoasa antena.

Volumul este chiar foarte puternic, dar, pentru ascultarea mp3 – urilor este recomandata folosirea unor casti stereo (care se pot conecta prin intermediul un jack clasic de 3,5 mm). Aparatul poseda si capacitea de înregistrare ceea ce îl face foarte util mai ales în cazul conferintelor.

Laptop

Laptop-ul este poate cel mai cunoscut din seria dispozitivelor mobile. În ultima vreme, procentul calculatoarelor mobile (laptop, notebook) vândute este ceva mai mare decât al sistemelor desktop. De altfel, ca performanta, sistemele laptop încep sa se apropie foarte mult de sistemele clasice, desktop. Singurul lucru care împiedica deocamdata cresterea exponentiala a vânzarilor o constituie pretul, sensibil mai mare, în special datorita displayurilor.

Printre dispozitivele cu cel mai bun raport calitate pres se numara si Toshiba, cu gama Satellite. Din aceasta gama am ales Toshiba Satellite P20 – S203. Principalele caracteristici sunt listate în tabelul de mai jos:

Procesor: Intel Pentium 4, 3 GHz
FSB: 800 MHz
Cache level 2: 512 KB
Memorie Standard: 256+256 MB DDR-RAM (Maxim: 2048 MB DDR-RAM)
HDD: 80 GB, S.M.A.R.T.
DVD-Multi drive
FDD: 3.5″, 1.44 MB, Bay-
Display: 17 ” Wide View 16:10 TFT color
Rezolutie: 1440 x 900 pixeli
Placa grafica: NVIDIA GeForce FX Go5200, 32 MB DDR Video RAM,
Acumulator: Litiu-Ion
Durata maxima de functionare: 2.5 ore
Comunicatii: Modem V90, (V92 ready), 56 Kbps date, 14.4 Kbps fax
Ethernet LAN: 10/100 Base-TX
Comunicatii Wireless : Fast InfraRed, 4 Mbps, Upgradabil Wireless LAN
Sunet: 16 biti stereo
Sistem audio: Harman Kardon, Difuzoare stero integrate, Sunet Dolby Digital (AC-3)
Tastatura: 86 taste, 2 taste windows, 3 taste “hot” (internet, Toshiba Console, TV),
Pointing device: Touch Pad
Sistem operare: Windows XP Home Edition
Dimensiuni: 419 x 293 x 47 mm
Greutate: 4.5 kg

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 13
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress