Împrejurări politice confuze au adus PUR la guvernare în postura de partener “imoral”. Caracterizarea aparţine şefului statului, Traian Băsescu, şi ea a fost făcută la scurt timp după ce PUR a decis să rupă alianţa cu PSD. Prin aceasta, Băsescu a dorit să spună că formula de guvernare actuală este una provizorie. Alegerile anticipate, a adăugat şeful statului, vor scoate PUR în afara Parlamentului şi vor deschide posibilitatea găsirii unor soluţii morale.
Ultimele sondaje de opinie arată că, urmare a echilibristicii politice şi a jocului la două capete, partidul lui Dan Voiculescu a pierdut acea bază electorală de aproximativ 6% obţinută la alegerile locale. În acest moment, Partidul Conservator (fost PUR) nu are, practic, electorat şi, dacă ar fi organizate alegeri anticipate, nu ar putea intra de unul singur în Parlament. Credibilitatea PC este, în acelaşi timp, o problemă şi în raporturile cu celelalte formaţiuni politice. După alegerile prezidenţiale, actualul PC a părăsit alianţa cu PSD. O nouă combinaţie politică sau electorală între cele două formaţiuni ar fi greu de realizat într-un timp prea scurt. Pe linia interpretării lui Băsescu, PC nu poate miza pe o alianţă cu PD, singura soluţie fiind colaborarea cât mai strânsă cu PNL. Este totuşi greu de anticipat cât de departe ar putea merge strângerea legăturilor cu liberalii, mai ales că, puşi în situaţia să aleagă între conservatori şi democraţi, aceştia i-ar prefera mai degrabă pe ultimii.
Doctrina fidelităţii
Se profilează astfel două strategii posibile de acţiune, pe termen mediu şi pe termen scurt. Dan Voiculescu este interesat pe termen lung să recupereze capitalul de credibilitate al formaţiunii sale dacă nu la nivel electoral, măcar în relaţiile cu partidele. Schimbarea numelui şi a doctrinei formaţiunii sale vrea să semnifice pe de o parte o despărţire mai clară de PSD şi o participare mai angajată la guvernare. Din punct de vedere politic, PC a renunţat la statutul de partid de centru şi s-a orientat către o dreaptă conservatoare. Aşadar, dintr-un partid foarte flexibil şi schimbător, PC vrea să devină un partid inflexibil şi fidel. Trecerea pe partea dreaptă a spectrului politic arată, pe de altă parte, intenţia unei apropieri de PNL, partidul al cărui preşedinte este actualul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a confirmat apropierea dintre PNL şi PC prin prezenţa la ultima reuniune a partidului lui Dan Voiculescu (în timp ce din partea PD nu a participat nimeni). Strângerea legăturilor cu PNL are ca premisă relaţia tot mai rece dintre Băsescu şi Tăriceanu. Pe termen scurt şi în ipoteza organizării de alegeri anticipate, Dan Voiculescu mizează pe o ruptură între PNL şi PD.
Din nou Antena 1
Este aceasta o miză reală? Îi poate oferi Dan Voiculescu lui Tăriceanu – e vorba de capital politic – mai mult decât îi oferă Traian Băsescu? Răspunsul normal este: nu. În cazul în care şeful statului ar decide organizarea de anticipate, cea mai bună soluţie pentru PNL ar fi participarea la alegeri în alianţă cu PD. Şi totuşi Dan Voiculescu face avansuri vizibile PNL. Trustul media patronat de liderul PC a pus de mai mult timp tunurile pe Guvern, în mod cu totul special pe miniştrii PD. Este de la sine înţeles că democraţii şi Traian Băsescu nu privesc cu ochi buni această politică editorială. La rândul său, Tăriceanu are probleme de imagine tot mai serioase şi, în consecinţă, a devenit foarte sensibil la mesajele presei. Acuzaţiile că ar interveni politic pentru înlocuirea preşedinţilor-directori ai Televiziunii Publice şi Radioului au legătură cu acest subiect. Este, de aceea, previzibil că va fi interesat de o relaţie cât mai bună cu trustul media al lui Dan Voiculescu. Ori de câte ori Dan Voiculescu vrea să-şi arate muşchii în politică, mai face o investiţie în trustul său de presă. Aşa se întâmplă şi acum, când nu mai puţin de 10 milioane de euro au fost băgaţi în Antena 3, un post care va concura cel mai probabil Realitatea TV.
Se aşteaptă un cuvânt de la Băsescu
La momentul politic actual, PC susţine Guvernul Tăriceanu, precum şi o formulă de continuitate la guvernare care nu ar afecta prea mult interesele partidului. În cazul izbucnirii unui conflict între Băsescu şi Tăriceanu, PC va lua automat partea ultimului. Este de aşteptat pe de o parte evenimentul alegerii unui nou preşedinte al PD, iar pe de altă parte un răspuns al şefului statului la politica editorială a trustului Intact. Ultimele luni au arătat că PNL şi PD sunt incapabile să fuzioneze. Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care iniţial a fost împotriva fuziunii, a lăsat să se înţeleagă faptul că ar fi deschis unei discuţii pe această temă, exact în momentul în care PD, pregătindu-se de Convenţia Naţională, a declarat subiectul închis. În ceea ce-l priveşte pe Băsescu, este greu de crezut că se va lăsa convins de promisiunea de fidelitate a lui Dan Voiculescu. O discuţie între cei doi, în urma căreia Antena 1 ar deveni antenă guvernamentală, aşa cum a fost pe vremea când PUR se afla la guvernare cu PSD, ar fi benefică pentru toată lumea, dar este aproape imposibilă. Aşadar, divergenţele dintre Băsescu şi Voiculescu vor continua până când şeful statului va da din nou glas expresiei “soluţie imorală”. De altfel, preşedintele PC este conştient de acest lucru şi a afirmat că este gata să se retragă de la guvernare la o simplă cerere a lui Traian Băsescu.
Tucă Show must go on
Problemele politice întâmpinate de Dan Voiculescu se reflectă în mod direct asupra trustului său de presă. Unul din cele mai ciudate evenimente petrecute în mass-media, pe lângă criza de la “Adevărul”, de la “Evenimentul Zilei” sau “România Liberă” este dispariţia inexplicabilă a emisiunii “Marius Tucă Show”. Cel mai important şi mai vizionat talk-show a fost scos din grilă împotriva intereselor comerciale ale trustului, dar şi împotriva intereselor politice ale Partidului Conservator. Încetarea difuzării emisiunii nu a fost anunţată oficial şi asta pentru că ar declanşa un adevărat cutremur în trustul “Intact”. Director al cotidianului “Jurnalul Naţional”, Marius Tucă are o politică editorială vizibil diferită de a Antenei 1, susţinând, prin atacul frontal la adresa puterii, mai degrabă reîntoarcerea actualului PC la relaţia cu PSD. Poziţia din ce în ce mai slabă a lui Marius Tucă se dezvăluie în strategia de imagine a acestuia. Dând jos masca de ziarist, el a apărut pentru prima dată în postură clară de vedetă, pe coperta suplimentului TV al propriului ziar, precum şi pe coperta unei reviste de psihologie.
Publicat în : Politica interna de la numărul 26