Considerat o somitate în unele cercuri ale oamenilor de știință, contestat abitir în altele, respectat și adulat de elevii săi, detestat și acuzat fără rețineri de oponenți, e o legedă vie, pe care el însuși o gestionează cu precizie de maestru, astfel încât chiar și cei care nu îl plac se văd nevoiți să recunoască că este cel puțin o figură interesantă. Știe să treacă cu eleganță de la show-urile facile de televiziune (ce îl proclamă un fenomen al paranormalului) la seriozitatea profesorului ce încearcă să le ofere cursanților săi o alternativă de viață și niște răspunsuri posibile la acele întrebări pe care, probabil, fiecare din noi și le-a pus măcar o dată în viață. Albert V. Ignatenko, despre el fiind vorba, a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate de Power&Politics World. Dacă răspunsurile sale uneori nu conving, cu siguranță însă ele nasc noi întrebări. Atât pentru domnia sa, cât și deopotrivă pentru cititor.
Domnule academician Ignatenko, de la Alvin Toffler încoace, majoritatea știm că informația înseamnă putere sau mai exact, cine deține informația conduce lumea (dicton aflat și pe fontispiciul site-ului dvs). În același timp însă, ultimele decenii ne-au demonstrat că (datorită în principal accesului la internet) mai multă informație înseamnă, de fapt, mai puțină informație. Sistemul gândit de dvs. dorește în esență instituirea unei noi paradigme în care nu informația nudă (și multă), ci modul în care înțelegem, clasificăm, utilizăm informația înseamnă putere ?
Să începem cu niște date minime despre acest sistem. Eu sunt un om de știință, care se bazează în activitatea sa pe știința Informațiologiei care s-a născut în 1992 (întemeietorul acestei științe este savantul rus Ivan Yuzvishin) și care a definit în termeni clari ce este informația. Ca să folosim eficient informația, comunicarea sau, de exemplu, să disipăm norii, să îmbunătățim aptitudinile sportive, noi trebuie să definim cu precizie și să înțelegem ce este informația. Din punct de vedere științific. Trebuie să știm legea conservării informației, să știm ce înseamnă energie, materie, mișcare. Și dacă dvs. acumulați aceste metode de comunicare, trebuie să cunoașteți și ce este omul ca sistem. Iar omul este un sistem energo-informațional. În momentul în care știm aceste lucruri, putem forma comunicatori de succes, care vor folosi metode verbale, non-verbale, programe obișnuite sau matriceale, cu o densitate mai mare sau mai mică de informație. Acesta este alfabetul evolutiv al vieții pe care în general oamenii nu-l cunosc (și nici nu e neapărat necesar să știe astfel de lucruri complicate). E similar cum aș face eu un curs pe un supercomputer, dar eu nu știu programele sale de bază, pot să vă spun că acest computer este o super-mașină, dar atât, pentru că nu înțeleg modul în care el funcționează. Deoarece noi lucrăm cu capacitățile omului, dar capacitățile înseamnă în fapt informație, noi trebuie să știm clasificarea informației și cu ce viteză lucrează un tip sau altul de informație, cum să mărim capacitatea de penetrare a unei informații, cum să formăm programe informaționale prin care să lucrăm atât la nivel verbal cât și non-verbal.
Nu mi-ați răspuns totuși la întrebare…
Da, au fost mulți cei care au prognozat că secolul al XX-lea și al XXI-lea vor fi informaționale, dar ca știință, aceasta i se datorează lui Yuzvishin. Iar eu am transpus ideile sale pe individ, și am definit sistemul uman, am realizat clasificarea informației, modelul universului, mecanismele și legitățile de dezvoltare, și din 1999 aceste au început să fie studiate ca științe. Deci, cu toate că am început studiul potențialului uman încă din 1963 – adică acum jumătate de secol, acesta a primit statutul de știință abia în 1999. Atunci, la începuturile activității mele, nu exista informațiologia, atunci eu eram adeptul materialismului, apoi am experimentat energia, psiho-sugestia și abia apoi informațiologia. Acum totul există ca știință și ne permite, fără a pierde foarte mult timp să oferim oamenilor ABC-ul evoluției umane. Cosmo-umanismul este o nouă paradigmă, un nou drum. Noi am gândit planuri pe 36 de ani, din care au trecut deja 12 ani. Acum este următoarea etapă de 12 ani, iar la finalul celor 3 etape, ne-am propus atingerea Veacului de Aur. Un om care deține noul aparat de gândire poate lucra cu eficienta unui milion de oameni. Și automat poate ajuta milioane de oameni să-și prelucreze kharma. De la distanță. Eu, de exemplu, în fiecare seară trimit asupra multor oameni programe, diferite programe, și miliarde de oameni primesc aceste programe. Și li se micșorează kharma. Eliminând kharma, informația negativă, acești oameni trăiesc mai bine, sunt mai sănătoși, își deschid capacitățile și își pot utiliza potențialul mai bine, primesc joburi mai bune, deci li se îmbunătățește viața în întregime.
Totuși, iată, Statelor Unite ale Americii, care sunt cea mai mare putere a lumii și care dispun probabil de cea mai completă bază de date (am avut chiar recent dezvăluirile făcute de Snowden privind programul PRISM), nu prea le-a folosit acest cumul uriaș de informații…
Aici intervine capacitatea de a prevedea, de a prognoza, de aceea există și canale de prognoză. Însă dacă nu știm cum funcționează sistemul uman, evident că nu poți accesa acele canale de predicție. Poți să deții toată informația din lume, dar nu vei putea spune ce se va întâmpla într-un loc sau altul de pe mapamond. Fiecare nivel de conștiință umană are capacitățile sale: la primul nivel, de exemplu, este capacitatea de a te iubi pe tine, pe cei apropiați, la nivelul doi alte capacități… intuiția, esențială în prognostice, se află pe nivelul șase. Dacă la nivelul șase specialistul este lipsit de kharmă, atunci canalul este deschis și atunci el poate prognoza cu acuratețe ce va fi în perspectivă. Dacă sunt deschise nivelele de mai sus, sau se folosesc toate nivelele de conștiință concomitent, putem să reprogramăm situațiile de criză (de exemplu, existența unui tsunami – dirijând energia dinspre minus spre plus, efectele acestuia pot fi reduse considerabil). Sunt diverse variante de a lucra cu sistemul uman. Sistemul gândit de mine are precizat ce fel de capacități deține organismul uman și cum pot fi utilizate acestea la nivel maxim. Multă lume dispune de capacități nebănuite, dar sunt blocate de kharmă. Dacă avem multă informație negativă în lumea a șaptea, atunci omul nu-și va putea utiliza vocea, nu va putea cânta frumos, sau nu-și va putea folosi mâinile cu măiestrie. Neștiind cum este construit universul, noi nu am putea ști nici măcar unde este kharma și cu ce nivel de conștiință este aceasta legată. Știind aceste aspecte noi putem să îmbunătățim sănătatea și modul în care fiecare om își concepe existența. Acest lucru este valabil și la nivel de state/națiuni, pentru a prognoza creșterea economică, îmbunătățirea condițiilor sociale, a sistemului educațional sau să preîntâmpinăm declinul acestora. Omul având cheia devenirii sale poate orice. Și nu doar oamenii foarte dotați, orice om poate asta. Oamenii afectați de kharmă/informație negativă, vor învăța aceste tehnologii mult mai lent, iar ceilalți vor învăța mai repede.
Nu pot să nu remarc modul de marketing a sistemul dvs. (în esență unul cu reguli științifice și explicații austere)… Eleganța generează credibilitate ?
Eu am absolvit 3 facultăți și am 6 titluri academice. Una din specializările mele este Psihologia managementului resurselor umane. Și se întâmplă să citesc lecții pentru persoane cu un statut important (directori de bănci, manageri de top, specialisti în resurse umane) și să îi învăț cum să comunice. Eu nu le spun că există univers, aură, kharmă, acestora le explic tehnocratic: iată, acesta este sistemul uman ! și le arăt imaginea. Omul are 12 niveluri de conștiință. Dvs. folosiți doar corpul fizic, intelectul. Dar partea de sus, unde viteza de realizare a programelor este mai mare, dvs nu o utilizați. De aceea, atunci când dirijați un număr mai mare de persoane, dvs. aveți rezultate neînsemnate. Dar cei care au studiat deja aceste tehnologii vor obține rezultate cu 97% procente mai mari. Astfel, timp de 6 ore eu le introduc noul aparat de gândire, îi învăț o serie de tehnologii foarte simple, sugestia, psiho-sugestia, cosmo-enio-psihosugestia la distanță, și toate acele metode PSY-IT prin care oamenii încep să lucreze mai ușor, se îmbunătățește calitatea muncii, sunt mai sănătoși, mai implicați și pentru binele celor din jur. Pentru pedagogi avem un program diferit, pentru medici alte programe s.a.m.d.
Sistemul social care va decurge din sistemul de ansamblu al Veacului de Aur va fi unul bazat pe meritocrație ?
Programul nostru are economiști de elită care vor da noile sisteme economice, avem pedagogi care vor gândi noi sisteme educaționale, politicieni care vor construi un alt mod de a face politică.
Sună frumos. Dar ca să depășim stadiul ideatic, puteți să-mi dați și niște exemple concrete ?
Noi avem un proiect, care s-a dovedit a fi funcțional. El deja lucrează. Noi nu depindem de nimeni ca să îl punem în practică.
Am înțeles asta. Dar eu sunt mai pragmatică din fire, deci voi insista pe exemple concrete…
De exemplu, ex-președintele Slovaciei, Rudolf Shuster, când a dorit să devină președinte mi-a solicitat ajutorul. Iar eu l-am ajutat de la distanță și el a devenit președinte. I s-a dat un program informațional pe care el l-a respectat și a reușit. De obicei nu fac publice numele politicienilor pe care îi ajut decât după un interval minim de 5-7 ani. La fel este în orice domeniu de activitate, economie, finanțe, educație, sănătate. Politicianul trebuie să aibă toate acele calități care să-l situeze în elita informațională. Am câteva țări în care pregătesc din rândul tineretului viitori candidați la președinție.
Și cum arată această elită a erei informaționale ?
Dacă veți întreba un psiholog, sau un profesor, sau chiar un politician ce este elita, nimeni nu ar putea să vă răspundă…
Eu cred că majoritatea oamenilor pot spune ce este elita, doar că actuala “elită” se dovedește a fi extrem de departe de reperele valorice umane la care vă referiți dvs… De aceea intreb cum va arăta viitoarea elită, prin ce se va deosebi de cea actuală ?
Elita către care aspirăm înseamnă intelect, cultură, forța gândirii, a voinței dar și a spiritului, etică și estetică, și intuiție, bunătate și iubire de oameni, și desigur credința și respect față de Creație. Când omul respectă, îndeplinește toate aceste cerințe, și știe ce înseamnă omul ca sistem, și cum lucrează informația în acest sistem și în planurile eterice, atunci el poate deveni un specialist, un profesionist absolut, indiferent de domeniu în care activează. Oamenii pe care îi pregătim noi vor fi elita. Sunt oameni de facturi diferite, sunt oameni foarte bogați care nu fac din bogația lor reperul principal, dar și oameni cu venituri obișnuite. Sunt medici de înaltă pregătire, care au clienți de la omul obișnuit și până la elita actuală, sunt pedagogi și profesori care educă copii din familii diferite ca statut social, sunt mulți artiști foarte cunoscuți. Lucrăm cu circa 20 de academii, cu Universitatea de Studii Fundamentale din rețeaua Oxford, unde există deja catedra mea de psiho-energo-informațiologie. Lucrăm cu multe țări din lume și avem 21 de specializări. Pregătim psiho-informațiologi, pedagogi psiho-informațiologi, etc. Lucrăm și cu anumite structuri pentru care pregătim specialiști în domeniul securității etc.
Pentru că ați amintit de specialiștii forțelor de securitate, care este relația dvs cu serviciile secrete ?
Eu lucrez cu numeroase organisme internaționale din domeniu protecției și securității, de exemplu, Comitetul Internațional de Luptă împotriva Terorismului, dar nu numai. Sunt organizații transnaționale. Oficial, eu nu lucrez cu instituțiile de inteligence a niciunui stat.
Și neoficial ?
Nu, nici neoficial. Nu mă interesează asta. Eu lucrez cu organizații la nivel global, avem propria noastră Organizație a Națiunilor Unite, care este înregistrată deja și unde vor lucra cosmo-umaniștii. Sunt de asemenea asociat la Interpol. Am creat și niște comitete internaționale pentru protecția președinților de stat, avem și un proiect de poliție mondială, iar toate aceste organizații au fost înregistrate în SUA. Există și un comitet internațional pentru lupta împotriva corupției, s.a.m.d. Oamenii deja vor să trăiască altfel, și majoritatea recunosc că vechiul sistem este unul perimat. Am făcut multe în viață, dar tot ce am făcut a fost pentru direcția mea, ca să fiu un om de știință, și pe nivel social eu nu lucrez pentru mine. Eu am totul, absolut totul. Deoarece organizația noastră se ocupă de un proiect mare, global, acesta se va consolida cu participarea tuturor celor implicați. Cu noi lucrează deja tot mai mulți savanți din toată lumea. Numai în Ucraina avem peste 600, vreo 400 din Rusia, iar ca și comunitate noi deținem cele mai noi tehnologii informative. Tehnologii pentru a crea energie regenerabilă, aproximativ ca acelea gândite de Nikolas Tesla, ba chiar mai eficiente, avem o bogăție colosală, dar ecologică, pentru că pe viitor lumea nu va mai lupta (pentru acapararea de resurse) ci doar va evolua. Iar cel mai scump produs al organizației cosmo-umaniștilor: tinerețea. Nimeni în lume nu deține acest produs, indiferent de câți bani are. Din cei care se află în organizația noastră, circa 200 000 la nivel global, sunt însă câțiva care dețin acest produs, ei pot reîntineri organismul uman, și încet-încet mulți vor învăța asta. Și vor obține pentru acest produs milioane și miliarde de euro.
Excelent, domnule profesor ! Doar că ar fi o mică problemă totuși…Deja se pare că suntem prea mulți (aspect confirmat chiar de ONU) ! Ce ne facem dacă vom și trăi foarte mult ?…
Atunci când populația va ajunge să trăiască foarte mult (să zicem, peste 100 de ani), oamenii nu vor avea mulți copii, ci cel mult unu-doi, dar majoritatea populației care are foarte multă kharmă va pleca. Ei vor alege acest lucru. Pe oameni nu-i distruge nimeni, asta e o fantezie, oamenii singuri se auto-distrug, așa cum se întâmplă cu unele țări din Africa, așa cum se întâmplă cu Egiptul care a fost o țară înfloritoare cândva. În viitor, vor rămâne oamenii care au kharma minimală, cam 1-2 miliarde și vor trăi foarte bine. Iar cei care vor veni, vor avea o kharmă minimă, vor gândi altfel decât în prezent. Acesta e un sistem preluat/prelucrat de noi, iar pe viitor vom pregăti câteva filme pe tema asta. Totul este construit simplu și genial. Obținând din sistem informația simplă și genială putem conduce omenirea pe un drum foarte scurt pentru a evolua.
Dvs vorbiti de un program până în 2036. Nu știu cât de atractivă poate fi o astfel de alternativă, dat fiind că, iată, noile generații par a fi cu mult mai puțin răbdătoare decât cei maturi. Tinerii de astăzi vor totul, fără prea mult efort și dacă se poate, acum. Ce le-ați spune acestora ?
Nimic nu se poate fără un pic de efort. Până în 1991, eu am publicat aprox. 600 de articole în toate publicațiile vremii din fosta URSS, și chiar și acum am păstrat acest bun obicei de a scrie 15-20 de articole pe an. După Congresul comunității psihologilor din 1984, jurnalele de știință din fosta URSS au titrat că Ignatenko a creat tehnica hipnozei prin metode non-verbale. Dar eu nu am folosit hipnoza. Hipnoza este un spațiu de lucru foarte îngust prin comparație cu psiho-sugestia. Mi-am dedicat mare parte din carieră studiului psiho-sugestiei, a cercetărilor prin care să demonstrez că aceasta merită statutul de știință cu acte în regulă (și asta în țara cu un profund atașament către ideologia materialistă). Iar rezultatele s-au văzut abia în 1993, când comunitatea oamenilor de știință a acceptat ca urmare a argumentelor aduse și a cercetărilor efectuate fundamentarea acestei noi științe umaniste, complet independente de orice tip de ideologie. De asemenea, eu nu am avut o ascensiune fulminantă peste noapte, primul doctorat l-am obținut în 1996, iar abia apoi au urmat celelalte. E drept, că am avut parte de mari corifei ai științei ruse (Ivan Yuzvishin, dar și alții) care s-au arătat interesați de cercetările mele, iar acest aspect a contat foarte mult. Și desigur, am avut în vedere și faptul că tot ceea ce este nou și ieșit din tiparele tradiționale are parte de respingere, din cauza inerției și a rezistenței la schimbare a comunității umane în general. Acum toate aceste rezultate deja există și lucrurile se pot derula mult mai rapid.
Cu ce categorie de cursanți lucrați cel mai bine ? E mai usor dacă există un anumit background educațional, spiritual ?
Nu există categorii de oameni mai buni sau mai răi, mai mult sau mai puțin capabili. Există doar profesori/pedagogi fără har ! Eu lucrez cu oameni din toate categoriile sociale, fără niciun fel de discriminare. De altfel, prima mea specializare este cea de pedagog.
Cum va fi geopolitica secolului XXI, dl. Ignatenko ?
Cosmo-umanistă. Geopolitica secolului XXI va fi una universală, bazată pe știința despre om și în folosul omului, și pe legile informaționale după care este construit sistemul uman, analog celui universal. Iar politicienii vor înțelege că trebuie să lucreze în folosul omenirii și cu respectarea legilor universale.
Câți politicieni știți dvs. astfel ? Căci mie, sincer, nu-mi par prea multi a da semne de „trezire spirituală”…
E o percepție greșită. Nu cantitatea, ci calitatea contează. Un politician bine pregătit poate schimba mentalitatea unor comunități întregi, poate lucra cu milioane de oameni. Vă asigur că în 2036 veți vedea aceste rezultate. Toți oamenii sunt buni, au un potențial extraordinar, și în Rusia, și în România, Moldova, Ucraina, în cealaltă parte de Europa sau în America. Toți vor o altfel de viață, în acord cu valorile umanismului.
Dacă toți oamenii sunt buni, atunci nu pot să nu întreb: Cine-i vinovat de faptul că trăim într-o lume lipsită de repere umane solide, o lume aflată în disoluție ?
Strămoșii noștri. Ei au purtat războaie de cucerire, de asuprire a altor popoare, au acumulat kharmă negativă. Ororile conflictelor din ultimii 2000 de ani și chiar anterior, au generat o uriașă acumulare de informație negativă, care a atras la rândul său informație negativă.
Ați amintit într-un interviu anterior de un program de păstrare a genofondului României. E un mod indirect de antenționare că națiunea noastră e în pericol ?
Eu iubesc România! Româncele sunt minunate !
Vă mulțumesc în numele conaționalelor mele…
Referitor la întrebarea dvs, acesta este un program de bază pe care eu îl derulez în toate țările cu care lucrez, iar pentru că România se află printre țările cu care am vechi și statornice relații, e de la sine înțeles că nu putea lipsi din acest program. În 1994, când am venit prima dată în România, am fost plăcut impresionat de dezvoltarea pe care o aveau cercetările parapsihologice și seriozitatea celor ce activau în acest domeniu. Apoi am observat că în țara dvs nivelul de spiritualitate este mai înalt, astfel că oamenii învață mai ușor, sunt mai deschiși la noile tehnici informaționale, iar din acest considerent, pe viitor dorim inițierea unei colaborări la nivel academic pentru studierea acestei științe și a programelor aferente.