Evenimentele politice din ultimele luni, printre care retragerea PC de la guvernare, decizia PD de a merge pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, dar mai ales ruptura definitivă dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au adus în discuţie posibilitatea ca România să fie condusă de un guvern minoritar format exclusiv de PNL. La nivelul declaraţiilor politice, şansele unui astfel de executiv sunt extrem de mari. Totuşi, pentru a se ajunge la o astfel de formulă politică trebuie îndeplinite câteva condiţii, cheia aflându-se în principal în mâna premierului Călin Popescu Tăriceanu.
Restructurarea – primul pas spre guvern minoritar PNL
S-a scris şi s-a vorbit foarte mult în ultima perioadă despre o posibilă ieşire de la guvernare a Partidului Democrat, care ar putea declanşa o criză politică în urma căreia să se ajungă chiar la alegeri anticipate. Lucrurile nu s-au întâmplat aşa, din simplul motiv că reprezentanţii PD nu au nici un interes să părăsească barca guvernării. Singurul om politic care a dorit cu adevărat ca PD să iasă de la guvernare a fost chiar preşedintele Traian Băsescu. Acesta însă pare să se fi lovit de rezistenţa liderilor democraţi, care nu cred că ar avea mai mult de câştigat dacă ar părăsi Executivul decât dacă ar rămâne la guvernare. S-a ajuns chiar în situaţia ca cele două partide componente ale Alianţei D.A., PNL şi PD, să se suspecteze reciproc că ar dori să trădeze şi să iasă de la guvernare. Liberalii în nici un caz nu au motive să iasă din Guvern. Îl au pe primul ministru, Călin Popescu Tăriceanu, care între timp şi-a dat seama de prerogativele extrem de importante pe care le deţine. Din această cauză, premierul Tăriceanu a decis să pună piciorul în prag şi să preia iniţiativa politică în dauna preşedintelui Traian Băsescu şi a PD. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în momentul în care a anunţat că PNL nu este neapărat legat de PD şi că există şi alte formule politice care pot asigura actul guvernării. O astfel de formulă este şi un guvern minoritar PNL. Dar cum s-ar putea ajunge la un astfel de guvern? Cine va susţine o asemenea guvernare?
De câteva luni se vorbeşte cu insistenţă despre restructurarea Guvernului. Aşa cum a spus şi premierul Tăriceanu, restructurarea se face şi nu se discută, ceea ce înseamnă că vom fi puşi în faţa faptului împlinit. Fiind încă o coaliţie de partide, restructurarea necesită negocieri, în condiţiile în care dispar ministere şi posturi în aparatul de lucru al Guvernului. Premierul Călin Popescu Tăriceanu are de optat între restructurare cu păstrarea algoritmului coaliţiei de guvernare sau restructurare cu scoaterea PD şi UDMR de la guvernare. În aceste condiţii, restructurarea guvernamentală ar putea fi primul pas către un guvern minoritar PNL.
Guvernul minoritar PNL – avantaje şi dezavantaje
Cel mai important avantaj al unui guvern minoritar PNL este susţinerea politică pe care ar putea să o aibă. Imediat după ce a ieşit de la guvernare, Partidul Conservator a anunţat că este dispus să susţină un guvern minoritar PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu. Mesajul de susţinere a fost repetat în mai multe rânduri de liderii conservatori, care însă au ameninţat că, în cazul în care nu se va forma un guvern minoritar PNL, atunci nu sunt dispuşi să susţină guvernarea, mai ales dacă din aceasta va face parte în continuare Partidul Democrat. Mai mult, PC a anunţat că este dispus să depună şi o moţiune de cenzură împotriva unui Executiv format în continuare din PNL, PD, UDMR. Cel mai important susţinător al guvernului minoritar PNL ar putea fi principalul partid de opoziţie, PSD. Exista deja numeroase semnale venite din partea liderilor importanţi ai PSD, care sunt dispuşi să susţină un guvern minoritar liberal. Mesajul PSD către premierul Tăriceanu este unul foarte clar: să vină cu o formulă restructurată de guvern, din care bineînţeles să dispară PD, cu un nou program de guvernare, şi astfel se poate vorbi despre o minimă susţinere din partea PSD. Întâmplător sau nu, liderul PSD care s-a exprimat extrem de clar în favoarea susţinerii unui guvern minoritar PNL a fost Ion Iliescu. Iniţiativele fostului preşedinte pot fi explicate prin atacurile lansate de actualul şef al statului, Traian Băsescu, la adresa PSD şi a lui Ion Iliescu. Atacurile lansate de preşedintele Băsescu la adresa clasei politice, inclusiv la adresa partidelor de opoziţie, nu au făcut altceva decât să scoată din amorţire partide ca PSD şi PRM, care au început să devină parteneri serioşi într-o viitoare formulă de negociere pentru susţinerea guvernului minoritar PNL.
În ceea ce priveşte dezavantajele unui executiv minoritar format exclusiv de liberali trebuie spus că problemele ar putea apărea chiar din partea celor care au spus că susţin acel guvern. Nu trebuie uitat că PSD este un partid de opoziţie, un partid aflat de multă vreme în criză de imagine şi care caută să puncteze la capitolul imagine. Din această cauză nu este exclus ca, după o scurtă perioadă de coabitare între PNL şi PSD, social-democraţii să se răzgândească în privinţa susţinerii guvernului PNL. Motive pot fi multiple, în special din perspectiva programului de guvernare şi a legilor care trebuie trecute în Parlament. Este greu de crezut că un viitor guvern minoritar PNL cu susţinere PSD ar putea funcţiona după principiul: voi ne votaţi legile, iar noi vă lăsăm în pace. În aceste condiţii, marile probleme ale unui posibil executiv minoritar PNL ar putea veni chiar din partea PSD.
Guvern minoritar PNL în paralel cu suspendarea preşedintelui
Decizia finală pentru ca România să aibă guvern minoritar PNL se află la premierul Călin Popescu Tăriceanu. Acesta se află în prezent într-o poziţie politică extrem de favorabilă, care însă nu va dura foarte mult. Primul ministru are de ales să meargă în continuare pe mâna PD, chiar dacă acest partid a decis să meargă singur la alegerile europene sau să îi scoată pe democraţi din guvern şi implicit de la guvernare. Aşa cum arată evenimentele politice, lucrurile par să se îndrepte spre un guvern minoritar PNL şi spre scoaterea PD şi UDMR de la guvernare. Totuşi, liberalii nu ar trebui să îi subestimeze pe democraţi, care, în situaţia în care vor fi scoşi din guvern, vor căuta cu orice preţ să se răzbune. În altă ordine de idei, nu este exclus ca liberalii să continue să guverneze alături de PD şi UDMR, dar cu o condiţie: democraţii să se distanţeze din punct de vedere politic de preşedintele Traian Băsescu. Greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, mai ales dacă procedura de suspendare a şefului statului nu se va solda cu demiterea sa.
Discuţiile despre guvernul minoritar PNL şi despre suspendarea preşedintelui nu sunt întâmplătoare. Funcţionarea unui astfel de executiv depinde şi de succesul demersului de suspendare a preşedintelui. Dacă procedura de suspendare nu se va concretiza şi cu demiterea preşedintelui Băsescu, şansele de funcţionare pe termen mediu şi lung ale guvernului minoritar PNL sunt reduse, în condiţiile în care şeful statului va reveni pe scena politică mai puternic decât oricând.
Este un moment politic important pentru Călin Popescu Tăriceanu, care trebuie să aleagă între guvern minoritar PNL, cu susţinere PSD, ceea ce implică riscuri enorme, şi coabitare politică cu PD şi Traian Băsescu, care s-a văzut până acum cum a funcţionat.