Iranul îşi retrage depozitele din băncile europene de teama sancţiunilor, iar preşedintele Ahmadinejad somează OPEC să renunţe la dolar în favoarea unui coş de valute.
Iranul şi-a retras aproximativ 75 miliarde dolari din Europa, pentru a preveni blocarea conturilor sale de eventuale noi sancţiuni împotriva controversatului program nuclear iranian, a anunţat o publicaţie iraniană, citată de Reuters.
“O parte a averii Iranului în băncile europene a fost transformată în aur şi cealaltă parte a fost transferată în bănci asiatice”, a afirmat adjunctul ministrului de externe iranian Mohsen Talaie, însărcinat cu probleme economice.
Oficialii iranieni nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţia apărută în “Shahrvand-e Emrouz”, un săptămânal iranian moderat, care nu a specificat perioada în care au fost operate aceste transferuri, ordonate de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, ultraconservator.
“Aproximativ 75 miliarde din averea Iranului, ameninţate cu blocarea, au fost virate în ţară, din ordinul preşedintelui Ahmadinejad”, a indicat respectiva publicaţie.
Şi ziarul iranian “Etemad-e Melli” l-a citat pe diplomatul iranian care a declarat recent că fondurile iraniene din băncile europene au fost retrase, însă nu a prezentat nici o cifră în acest sens.
Presiune pe dolar
În discursul ţinut la deschiderea celei de-a douăzeci şi noua conferinţe ministeriale a OPEC, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut organizaţiei să renunţe la dolar, repetând o propunere făcută în urmă cu şase luni. „Căderea dolarului este una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm azi”, a afirmat el, exprimându-şi îngrijorarea faţă de scăderea continuă a monedei americane. „Vedem că această depreciere continuă, provocând pagube însemnate ţărilor din organizaţia noastră. Ei ne iau bogăţia şi ne oferă în schimb hârtii cu o valoare din ce în ce mai mică. Scăderea dolarului şi creşterea preţului energiei sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede.”
Discursul lui Ahmadinejad a fost susţinut de Hugo Chavez, rebelul preşedinte al Venezuelei, care a declarat că „Dominaţia dolarului trebuie să să se încheie”.
Arabia Saudită încearcă să salveze preţul petrolului
Regele Abdallah al Arabiei Saudite a apreciat că preţurile la petrol sunt anormal de mari şi că este gata să facă tot ce-i stă în putere pentru ca acestea să rămână la niveluri convenabile, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, aflat în vizită în Arabia, transmite AFP.
“El a recunoscut că preţurile petrolului au fost anormal de ridicate din cauza factorilor speculativi şi a politicii duse de câteva guverne”, a declarat Ban Ki-moon jurnaliştilor, a doua zi după întâlnirea acestuia cu regele Arabiei.
Ban Ki-moon a precizat că el şi regele Arabiei Saudite au discutat îndelung pe tema creşterii cotaţiei petrolului şi a crizei alimentare, ca şi subiectul schimbărilor climatice. Secretarul general al ONU a declarat că Arabia Saudită, primul producător de petrol din OPEC (organizaţia ţărilor exportatoare de petrol), “pare că a studiat foarte serios modul în care ar putea răspunde la această chestiune (creşterea preţului pe baril) prin creşterea producţiei sale”.
Arabia Saudită, primul exportator de petrol din lume, a decis să găzduiască, pe 22 iunie, la Djeddah, o reuniune a principalelor ţări producătoare şi consumatoare de petrol, pentru a discuta explozia preţului pe baril, care a înregistrat pe 6 iunie un record absolut de 139,12 dolari, la New York.
Ban Ki-moon şi-a exprimat speranţa că reuniunea de la Djeddah va fi productivă.
Arabia produce în prezent 9,45 milioane de barili pe zi, cu 300.000 mai mult decât în luna mai.
Afirmaţiile lui Ban Ki-moon cu privire la o eventuală creştere a producţiei par să confirme informaţiile apărute în revista economică de specialitate “Middle East Economic Survey” (MEES) şi din “New York Times”, care au scris că Arabia ar putea decide în timpul reuniunii de la Djeddah să-şi majoreze producţia la 10 milioane de barili pe zi. (C. B.)