Home » Economie » Iranul pune presiune pe dolar

Iranul pune presiune pe dolar

Iranul îşi retrage depozitele din băncile europene de teama sancţiunilor, iar preşedintele Ahmadinejad somează OPEC să renunţe la dolar în favoarea unui coş de valute.

Iranul şi-a retras aproximativ 75 miliarde dolari din Europa, pen­tru a preveni blocarea conturilor sale de eventuale noi sancţiuni împo­triva controversatului program nuclear iranian, a anunţat o publicaţie ira­niană, citată de Reuters.
“O parte a averii Iranului în băncile europene a fost transformată în aur şi cealaltă parte a fost transferată în băn­ci asiatice”, a afirmat adjunctul minis­trului de externe iranian Mohsen Ta­la­ie, însărcinat cu probleme economice.
Oficialii iranieni nu au putut fi con­tac­taţi pentru a comenta informaţia apărută în “Shahrvand-e Emrouz”, un săptămânal iranian moderat, care nu a specificat perioada în care au fost operate aceste transferuri, ordonate de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, ultraconservator.
“Aproximativ 75 miliarde din ave­rea Iranului, ameninţate cu blocarea, au fost virate în ţară, din ordinul preşe­din­telui Ahmadinejad”, a indicat res­pec­tiva publicaţie.
Şi ziarul iranian “Etemad-e Melli”    l-a citat pe diplomatul iranian care a de­clarat recent că fondurile iraniene din băncile europene au fost retrase, însă nu a prezentat nici o cifră în acest sens.

Presiune pe dolar

În discursul ţinut la deschiderea celei de-a douăzeci şi noua conferinţe ministeriale a OPEC, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut organizaţiei să renunţe la dolar, repe­tând o propunere făcută în urmă cu şase luni. „Căderea dolarului este una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm azi”, a afirmat el, expri­mându-şi îngrijorarea faţă de scăderea continuă a monedei americane. „Ve­dem că această depreciere continuă, provocând pagube însemnate ţărilor din organizaţia noastră. Ei ne iau bo­gă­ţia şi ne oferă în schimb hârtii cu o va­loa­re din ce în ce mai mică. Scăderea dolarului şi creşterea preţului energiei sunt cele două feţe ale aceleiaşi mo­nede.”
Discursul lui Ahmadinejad a fost sus­ţinut de Hugo Chavez, rebelul pre­şe­dinte al Venezuelei, care a declarat că „Dominaţia dolarului trebuie să să se încheie”.
Arabia Saudită încearcă să salveze preţul petrolului
Regele Abdallah al Arabiei Saudite a apreciat că preţurile la petrol sunt anormal de mari şi că este gata să facă tot ce-i stă în putere pentru ca acestea să rămână la niveluri convenabile, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, aflat în vizită în Arabia, transmite AFP.
“El a recunoscut că preţurile pe­tro­lului au fost anormal de ridicate din cauza factorilor speculativi şi a politicii duse de câteva guverne”, a declarat Ban Ki-moon jurnaliştilor, a doua zi du­pă întâlnirea acestuia cu regele Ara­biei.
Ban Ki-moon a precizat că el şi regele Arabiei Saudite au discutat înde­lung pe tema creşterii cotaţiei petro­lu­lui şi a crizei alimentare, ca şi subiectul schimbărilor climatice. Secretarul ge­ne­­ral al ONU a declarat că Arabia Sau­dită, primul producător de petrol din OPEC (organizaţia ţărilor exportatoare de petrol), “pare că a studiat foarte serios modul în care ar putea răspunde la această chestiune (creşterea preţu­lui pe baril) prin creşterea producţiei sale”.
Arabia Saudită, primul exportator de petrol din lume, a decis să găz­duiască, pe 22 iunie, la Djeddah, o reuniune a principalelor ţări produ­că­toare şi consumatoare de petrol, pen­tru a discuta explozia preţului pe baril, care a înregistrat pe 6 iunie un record absolut de 139,12 dolari, la New York.
Ban Ki-moon şi-a exprimat spe­ranţa că reuniunea de la Djeddah va fi productivă.
Arabia produce în prezent 9,45 milioane de barili pe zi, cu 300.000 mai mult decât în luna mai.
Afirmaţiile lui Ban Ki-moon cu pri­vire la o eventuală creştere a produc­ţiei par să confirme informaţiile apă­rute în revista economică de specia­li­tate “Middle East Economic Survey” (MEES) şi din “New York Times”, care au scris că Arabia ar putea decide în tim­pul reuniunii de la Djeddah să-şi ma­joreze producţia la 10 milioane de barili pe zi.  (C. B.)

Publicat în : Economie  de la numărul 57
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress