Home » Interviu » Marko Bela: “Foarte mulţi şi-ar dori o comunitate maghiara divizată”

Marko Bela: “Foarte mulţi şi-ar dori o comunitate maghiara divizată”

Presedintele UDMR, Marko Bela, este îngrijorat de perspectiva divizarii politice a comunitatii maghiare din România. Obiectivul fundamental al UDMR ramâne integrarea României în Uniunea Europeana, dupa principiul: unde este Ungaria, acolo vrem sa ajungem si noi.

În ce fel influenteaza procesul de scadere a populatiei maghiare reprezentarea politica a UDMR?

Aceasta scadere a populatiei maghiare din România se produce de zece ani de zile. Se poate vorbi de o scadere de aproximativ 190 de mii de persoane. Din ’90 încoace, dupa statisticile din Ungaria, în Ungaria s-au stabilit peste 50 de mii de persoane. Dintre acestia, majoritatea covârsitoare este de nationalitate maghiara. Nu i-am mai luat în calcul pe cei care nici nu s-au prezentat la recensamânt. În ceea ce priveste sondajele de opinie, nu exista o diferenta semnificativa fata de acum trei ani. În cazul maghiarilor, marja este între 4 si 7 %.

Ce anume contribuie la scaderea popularitatii UDMR?

Ceea ce poate sa ne îngrijoreze sunt aceste initiative de a prelua o alternativa politica la UDMR. Acest lucru ar putea sa duca la un anumit absenteism. Aceasta cearta publica, aceste conflicte, ar putea sa lezeze imaginea UDMR si sa duca la absenteism. Totusi, sondajele pe care le-am facut ne demonstreaza ca sprijinul pentru UDMR ramâne neschimbat.

Exista vreun interes politic pentru a plasa UDMR-ul sub pragul electoral?

Nu, fie eroarea poate sa fie mai mare, fie calcularea procentajelor poate sa aiba si un element subiectiv. În sondajele realizate la nivel national, marja de eroare privind optiunile politice ale cetatenilor de etnie maghiara cred ca este mai mare. Va repet, însa, sondajele realizate de noi arata un sprijin constant al maghiarilor pentru UDMR.

Cine are interesul de a slabi UDMR?

Bineînteles ca exista un interes de a slabi UDMR si în cazul unor politicieni români, de la formatiuni politice românesti. Cred ca foarte multi ar dori sa nu aiba un singur partener maghiar în viata politica româneasca, ci sa aiba o comunitate maghiara divizata, ceea ce, în ultima instanta, ar duce la slabirea influentei maghiarilor asupra mersului lucrurilor.

Cum puteti demonstra acest lucru?

Sa va dau un exemplu: de curând a avut loc constituirea acelui Consiliu al Maghiarilor, la Cluj, sub conducerea episcopului Laszlo Tökes. Presa maghiara nu a dat o importanta prea mare acestui eveniment. Au relatat si aici în Ardeal, si în România, dar pe un spatiu relativ redus. În acelasi timp, presa româna a dedicat un spatiu larg acestui eveniment. S-a vazut foarte bine ca se doreste aparitia unei alte formule politice. Se doreste scindarea UDMR. Dar acest fenomen a mai existat. Nimanui nu-i place sa aiba un partener real, puternic. Acest lucru este incomod în politica. Cu putina întelepciune, oricine ar putea sa-si dea seama ca e mai bine ca maghiarii sa poata avea o reprezentare politica unica. Cel care doreste o scindare a UDMR nu-si da seama ca împinge lucrurile spre o instabilitate în acest domeniu. Nu se va reusi, pentru ca eu nu vad alternativele reale. Fata de ceea ce face UDMR în acest moment, si anume o colaborare, o cautare a caii de dialog, o cooperare în cadrul vietii politice, folosirea instrumentelor politice ca mijloace de a rezolva problema etnica, în afara acestor instrumente nu se contureaza o alta cale, o alternativa la ceea ce facem în acest moment. Exista o astfel de alternativa – politica de confruntare, mijloace neparlamentare, violenta etc. Din acest motiv, cei care înfiinteaza fel de fel de forumuri nu vor reusi sa capteze electoratul, fiindca încearca sa critice ceea ce facem noi.

Sunteti multumiti de protocolul cu PSD?

Nu suntem multumiti, evident. Am avut si situatii conflictuale, cunoasteti istoricul statuii de la Arad, si alte exemple. Nu este o situatie roza, dar daca îmi puneti întrebarea daca a fost sau nu bine sa facem acest protocol, decizia a fost buna si a adus rezultate importante. Protocolul nu a functionat destul de bine, dar a functionat. În domeniul utilizarii limbii materne, am reusit sa construim un cadru legislativ adecvat, prin legea administratiei publice locale, dupa aceea prin Constitutie, si am creat garantii privind utilizarea limbii materne în administratie.

Veti mai încheia un nou protocol în 2004?

Aceasta problema nu a fost înca hotarâta. Vom discuta acest lucru cu reprezentantii PSD la începutul anului.

Ati colaborat cu puterea actuala, dar si cu fosta putere. Cu cine v-ati înteles mai bine?

Cred ca în actualuala legislatura am obtinut rezultate destul de importante. Desigur, si cu fosta putere am colaborat bine, dar circumstantele de atunci, faptul ca erau mai multe partide, decizia era mai greu de luat si se mergea mai încet… a influentat, într-un fel, eficienta colaborarii noastre.

Care sunt obiectivele UDMR pentru perioada urmatoare?

Pentru noi, acum prioritatea o reprezinta alegerile locale. Evident, dorim sa avem cât mai multi reprezentanti în administratia publica locala. Pe termen mediu, sustinem integrarea României în Uniunea Europeana. Pe noi, UDMR si maghiarii din România, ne intereseaza sa fim acolo unde este si Ungaria, sa fim cât mai aproape de Ungaria.(A consemnat Arthur Suciu)

Publicat în : Interviu  de la numărul 10
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress