Home » Sănătate » Medicamentele contrafăcute, ucigaşii asiatici

Medicamentele contrafăcute, ucigaşii asiatici

Relatări nedocumentate ale personalului medical din Africa şi Asia de Sud-Est scot la lumină un nou curent îngrijorător: medicamente folosite cu succes de ani de zile împotriva malariei, a tuberculozei şi a HIV încep să nu mai dea rezultate. Diagnosticarea eronată a bolii împreună cu folosirea neadecvată sau excesivă a medicamentelor joacă un rol important, mai ales în ţări unde resursele sunt rare, iar testele pentru diagnosticare nu sunt disponibile sau sunt prea scumpe pentru a putea fi realizate. Dar mulţi medici suspectează o altă cauză: medicamentele contrafăcute.

Nimic nu este mai periculos pentru un biet pacient cu o boală potenţial fatală decât să ia medicamente care nu dau rezultate. Nu doar că medicamentele în cauză pot otrăvi pacienţii (peste 100 de copii au murit în Panama, de pildă, după ce luaseră sirop de tuse care fusese amestecat cu glicol de dieti­lenă, ingredient comun în producerea de antigel), ci elimină şi posibilitatea unui tratament eficient. Doctorul nu are de unde să ştie dacă un pacient nu răspunde conform aşteptărilor sau dacă de vină este medicamentul în sine. Medicamentele greşite, care conţin o cantitate prea mică de substanţă activă pentru a da rezultate, pot stimula rezistenţa, reducând efi­cienţa pe termen lung a tratamentelor corecte.
Astfel de produse abundă de-a lungul Deltei Mekong, mai ales în Cambodgia, iar autorităţile locale par a nu şti cum să reacţioneze. Un exemplu este Dora Akunyili, director general al autorităţii de reglementare în domeniul farmaceutic din Nigeria, care contra-atacă ţările exportatoare. “India şi China nu ne ajută, oficialilor chinezi nu le pasă de problemă. Nici cei indieni nu sunt serioşi“, susţine ea. Până acum a interzis unui număr de peste 20 de firme din India şi China să exporte în Nigeria.
O problemă-cheie este aceea că ambele ţări au lacune mari în legislaţia naţională: India nu are o agenţie fe­derală pentru medicamente; auto­rităţile de la nivel de stat sunt adesea influenţate de considerente politice şi afectate de corupţie. Iată de pildă Provincia Haryana, unde locuieşte bine cunoscutul falsificator Paval Garg. O echipă BBC l-a filmat recent cu camera ascunsă pe Garg lăudându-se cu furnizarea de medicamente contra­fă­cute la cerere şi cu mituirea oficia­li­lor locali, pentru a împiedica investi­ga­ţiile. Când vine vorba despre exportul de produse contrafăcute în afara ţării, el a fost direct: “Ţara mea este problema mea, ţara voastră este problema voastră.”
Chiar şi atunci când producătorii încearcă să facă medicamente de bună calitate, standardele de igienă sunt adesea încălcate. Guvernul indian susţine că sub 0,5% din produsele Indiei sunt contrafăcute şi sub 8% sunt sub-standard, dar experţii locali afirmă că testele aleatorii ale guvernului nu sunt corect realizate, în special prin anunţarea firmelor producătoare că urmează să se colecteze mostre, ceea ce evident afectează rezultatele.
China are probleme asemă­nă­toare. Are mii de producători de me­dica­mente, şi potrivit Dr. Akunyili, politicienii corupţi sunt plătiţi să nu inspecteze capacităţile de producţie sau să nu evalueze calitatea medi­camentelor produse. Uneori fabrici mici de medicamente  contrafăcute din nordul Chinei funcţionează în interiorul bazelor militare – un obstacol semni­ficativ pentru cei care ar fi dorit să notifice autorităţile. Cu câţiva ani în urmă, când softuri comerciale şi DVD-uri erau produse în interiorul bazelor militare din provincia Guangdong, autorităţile locale nu au putut să împiedice producţia.
Cercetările profesorului Jin Shaohong, director al Institutului Naţional pentru Controlul Produselor Farmaceutice şi Biologice al Chinei, afirmă că există îmbunătăţiri în calitatea produselor. În 1998, în jur de 14% din medicamente erau sub-standard; astăzi cifra este sub 10%. Beijingul a cheltuit sute de milioane de dolari pe inspecţii aleatorii la faţa locului. Însă, Dr. Jin susţine că “infrac­torii sunt foarte inteligenţi şi au cunoş­tinţe aprofundate de chimie“. Produ­sele falsificate sunt adesea făcute în aşa fel încât să treacă teste elemen­tare de control al calităţii, folosind de pildă înlocuitori ai anumitor ingre­dien­te, care au o activitate chimică foarte asemănătoare cu cea a ingredientului autentic.
Aşa s-a întâmplat cu exporturile de heparină, pastă de dinţi şi mâncare pentru animale din China spre SUA în ultimii trei ani. Este nevoie de atenţie sporită pentru a detecta falsurile. Deşi unii oficiali din Beijing iau măsuri, dacă politicienii continuă să protejeze infractorii şi fabricile conduse de perso­nalul militar continuă să func­ţioneze, medicamentele sub-standard vor fi în continuare produse.
Pentru că, dacă legislaţia specifică poate şi trebuie îmbunătăţită în China şi India, adevărata problemă este neaplicarea legilor existente. În ambele ţări sunt prea puţini inspectori care să examineze unităţile de producţie suspecte; aceşti inspectori sunt rareori intransigenţi când descoperă rezultate proaste. Iar atunci când îndrăznesc să ia măsuri, vinovaţii nu sunt deferiţi justiţiei.
Lucrurile se pot schimba, dar doar dacă autorităţile americane, europene şi africane continuă să preseze Beijingul şi New Delhi în vederea unor inspecţii mai riguroase şi a unei legislaţii mai bune. India a făcut un pas înainte, acceptând un parteneriat cu Agenţia pentru Alimente şi Medica­mente din SUA şi permiţând accesul inspectorilor străini. Iar Agenţia intenţionează să creeze opt posturi full time, permanente, şi în China.
Demiterea şefului Agenţiei specia­lizate chineze, Zheng Xiaoyu, anul trecut, pentru luare de mită de la fir­mele locale farmaceutice, a fost un răspuns politic puternic. Însă astfel de gesturi măreţe nu îmbunătăţesc cali­tatea medicamentelor care ajung la (şi îi ucid pe) cei mai săraci dintre africani şi asiatici, decât dacă sunt însoţite de verificări mai prozaice, dar esenţiale, la nivelul activităţilor de producţie şi distribuţie.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 57
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress