Home » Tehnologie » Microsoft transformă politica într-un produs de ”cloud computing”

Microsoft transformă politica într-un produs de ”cloud computing”

Microsoft a cheltuit milioane de dolari sprijinind diverși politicieni in anii precedenți și se pare că intenționeză să recupereze măcar o parte din acești bani înapoi prin vânzarea unui nou pachet de servicii si unelte software destinate campaniilor politice și grupurilor de activiști.

Această nouă ofertă poartă denumirea ”CampaingReady” si are la bază o platformă interactivă denumită ”TownHall” ce funcționeză în cel mai recent sistem de operare lansat de Microsoft , Windows Azure, fiind dezvoltată in tehnologia ”cloud computing” suportată de către acesta. Pentru stocarea datelor noua platformă va folosi serverul de baze de date dezvoltat special pentru mediul ”cloud”, SQL Server Azure.

Ce este ”Cloud computing”

”Cloud computing” este un serviciu ce oferă putere de calcul bazată pe internet folosind resurse de calcul puse la dispoziție de mai multe servere simultan. Aplicatiile software si informațiile sunt oferite computerelor și altor dispozitive similare la cerere similar cu orice utilitate publică cum ar fii curentul electric sau apa de la robinet.

Aceste servicii țintesc sa inlocuiască intr-un viitor apropiat puterea de calcul dedicată utilizată în prezent.

”Cloud computing” descrie un nou model de consum și de livrare pentru serviciile IT bazate pe internet și implică furnizarea de resurse ,adesea virtualizate, scalabile dinamic ca și serviciu pe internet.

Termenul ”cloud computing”, insemanînd nor, este folosit ca și metaforă și face referire la Internet având la bază principiul de ”cloud drawing”  folosit în trecut pentru reprezentarea rețelelor de telefonie.

Furnizorii de servicii de ”cloud computing” oferă pentru managementul resurselor aplicații business online  ce sunt accesate din servicii web sau din aplicatii cum ar fii browserele de internet, in timp ce aplicațiile software și datele sunt stocate pe servere.

Serviciile oferite folosind infrastructura de ”cloud computing” sunt foarte sigure și sunt puse la dispoziția consumatorilor prin intermediul mai multor centre de date. Un centru de date se bucură de o independența totală fața de elementele inconjuratoare fiind echipat cu sisteme de ultimă generație pe protecție și prevenire a accidentelor și oferă un procent de funcționare de 99,9999%.

Centrele de date sunt compuse din circa 1000 de containere care conțin la rândul lor aproximativ 30 de șasiuri ce conțin 30- 40 de servere de ultima generație. Din cateva calcule simple vom realiza ca un astfel de centru de date oferă putere de calcul furnizată de aproximativ 1.000.000 de servere performante și din acest motiv in cele mai multe cazuri acestea beneficiază de centrale de producere și furnizare a curentului electric dedicate.

Principalele avantaje oferite de ”cloud computing” sunt costurile de utilizare reduse și flexibilitatea de creștere / diminuare a resurselor utilizate.

În situația actuală dacă ești deținatorul unei pagini de internet și inițiezi o promoție prin intermediul acelei pagini vei avea nevoie de resurse de calcul sporite pentru a putea susține numărul mare de vizitatori atrași pe pagina de internet datorită promoției, ceea ce presupune achiziția de echipamente. La finalizarea promoției resursele de calcul nu mai sunt necesare deoarece numărul de vizitatori a revenit la cotele normale însa nu vei putea să returnezi echipamentele achiziționate deși acum acestea nu mai sunt necesare. ”Cloud computing” permite exact acest lucru, îi ofera utilizatorului posibilitatea să platească exact cât consumă și îi permite sa renunțe la resursele ce nu îi mai sunt necesare optimizand în acest fel costurile de funcționare.

Despre ”TownHall”

De data aceasta Microsoft a decis să permită programatorilor să downloadeze gratuit codul sursa al platformei ”TownHall” oferindu-le astfel libertatea de a extinde si customiza platforma conform necesitatilor fiecaruia.

”TownHall” face parte dintr-o serie de oferte online ce variază de la servicii gratuite cum ar fii ”Office Live” pană la programe de marketing contra cost. Această suită include și servicii cu plată dezvoltate în jurul produselor existente cum ar fii soluția ” Dynamics CRM Online”.

Uneltele oferite de ”TownHall” au fost proiectate pentru a facilita campaniilor politice și de influențare posibilitatea de conectare cu diferite platforme online cum ar fii Facebook și iPhone Apps. Totodată aceste servicii mai pot fii folosite pentru a gestiona centralizat listele de contacte și răspunsurile primite de la utilizatori.

Aplicatia online ”TownHall” include și șabloane destinate antrenării utilizatorilor la discuții pe subiecte si probleme specifice.

Motivele lansării platformei ”TownHall”

Stanley Freck, managerul Microsoft pe sectorul public de ”cloud computing”, a declarat  la lansarea acestui produs in data de 19 Aprilie 2010 că aceste unelte sunt destinate sa ajute campaniile să fie pregatite să profite de tehnologie și să le permite să comunice și să-și poată asculta susținătorii.

Domnul Freck a  dorit să menționeze și faptul că politicienii ce vor folosii uneltele Microsoft dezvoltate pe platforma ”cloud” la câștigarea alegerilor vor deveni adevărați avocați ai serviciilor bazate pe tehnologia ”cloud computing”.

Noile servicii oferite de Microsoft vor concura cu câteva companii ce ofereau deja unelte destinate campaniilor politice destinate construirii de comunități online și țintirii unei anumite audiențe. De exemplu compania ”Wired for Change” oferă unelte destinate democraților și organizațiilor progresive.

Acest tip de unelte și servicii pot fii adaptate și implementate cu succes și în România datorită popularitații crescute de care se bucură rețelele de socializare cum ar fii Facebook și Twitter pe teritoriul tării noastre.

Lucian LEONTE

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress