Home » Politică internă » Monica Tatoiu: “Eu pot face mai mult decât cei care au condus până acum Capitala.”

Monica Tatoiu: “Eu pot face mai mult decât cei care au condus până acum Capitala.”

Monica Tatoiu: “eu voi fi prima femeie – primar al Bucurestilor. Va fi un act de dreptate sociala, pentru ca noi, femeile, reprezentam “jumatatea” statistica a acestui oras. Va fi, în acelasi timp, rezultatul unei optiuni corecte a alegatorilor – femei si barbati – care, sunt convinsa, cred cu putere ca Bucurestiul are nevoie acum de un adevarat gospodar. Or, nici cei mai înraiti misogini nu ne neaga noua, femeilor, aceasta calitate.”

Ce v-a determinat sa candidati?

Imaginea, starea de astazi a Bucurestilor. Mânia care îmi inunda mintea si sufletul atunci când eu, locuitor al acestui oras, vad peste tot, pe strazile sale semnele degradarii, haosului, neputintei. Convingerea ca eu pot face mai mult decât cei care au condus pâna acum Capitala. Dublata de crezul ca aici, în Bucuresti, este nevoie în primul rând de administratori de prima mâna, de buni gospodari, nu de oameni dedicati, cu precadere, intereselor si orgoliilor politice.

De ce ati ales PUR ca partid care sa va sustina candidatura? Doar pentru sprijinul politic? Daca nu, care sunt valorile care va leaga de doctrina umanista?

Sprijinul politic a urmat firesc faptului ca multe dintre ideile, convingerile, idealurile mele le-am regasit în programul politic al acestui partid. Valorile morale, sociale, economice pe care le promoveaza Partidul Umanist din Romania sunt si valorile în care eu cred cu toata convingerea. Am fost, sunt si voi fi o militanta îndârjita pentru dezvoltarea sociala, pentru bunastarea omului, a familiei, o aparatoare a demnitatii umane.

Nu aveti experienta politica. Cum credeti ca va veti descurca într-o competitie în care contracandidatii sunt politicieni redutabili?

Lipsa de experienta politica este, pentru mine, un avantaj. Spun asta pentru ca, la noi, pentru multi din pacate, experienta politica înseamna demagogie, înseamna jocuri politicianiste. Prefer, deci, sa-mi lipseasca din arsenalul electoral promisiunile fara acoperire, duplicitatea, cinismul vis-a-vis de asteptarile oamenilor. În privinta adversarilor mei, va asigur ca nu am complexe, ori inhibitii. Aceasta, pentru ca sper ca bucurestenii sa-si doreasca pentru casa lor comuna – Bucurestii – mai putina politica “experimentata” dâmboviteana, cât, mai curând, o administratie eficienta, corecta, în slujba orasului. La asta ma pricep, aceste lucruri am demonstrat ca stiu sa le fac bine.

Ce sanse credeti ca aveti într-o societate traditionala care nu a avut niciodata o femeie în functia de primar al Capitalei?

Chiar daca suntem înca o societate traditionala, transformarile au început, schimbarile de mentalitati apar încetul cu încetul. De aceea, eu voi fi prima femeie – primar al Bucurestilor. Va fi un act de dreptate sociala, pentru ca noi, femeile, reprezentam “jumatatea” statistica a acestui oras. Va fi, în acelasi timp, rezultatul unei optiuni corecte a alegatorilor – femei si barbati – care, sunt convinsa, cred cu putere ca Bucurestiul are nevoie acum de un adevarat gospodar. Or, nici cei mai înraiti misogini nu ne neaga noua, femeilor, aceasta calitate.

Participarea intensa la emisiuni de divertisment nu credeti ca v-a afectat imaginea de manager serios si ocupat?

Doua observatii. Prima – este legata de atributul “intens”. Nu, nu am participat deloc în asemenea proportii la emisiuni de divertisment. Am participat, e drept, pot spune intens, la diverse emisiuni ce au tratat aspecte legate de economia, de societatea, de viata noastra. A doua observatie: divertismentul, omenescul în general, nu se afla deloc în dihotomie cu munca, cu atributele unui manager. Sa stii sa râzi, sa te bucuri de viata nu exclude deloc eficienta muncii tale. Dimpotriva. Cred ca românii s-au saturat de figurile încrâncenate, de morga falsa, pompoasa, fabricata în culise pentru a-i convinge pe oameni de “seriozitatea” mesajului politic. Normalitatea înseamna destindere, bunavointa, un strop de zâmbet. În privinta calitatii unor emisiuni de divertisment la care am fost invitata, asta e o alta chestiune. Ca oaspete al unui studio TV nu poti, însa, sa-ti asumi decât o parte din nereusita unei emisiuni. Restul apartine realizatorilor.

Care sunt, în opinia dumneavoastra, problemele mari ale Capitalei?

Birocratia si coruptia, starea drumurilor, curatenia, siguranta cetateanului.

Ce parere aveti despre amplasarea Catedralei Mântuirii Neamului în Parcul Carol, subiect intens dezbatut în ultimele saptamâni?

Sunt o sustinatoare a edificarii Catedralei Mântuirii Neamului – proiect cu autentice motivatii ale spiritualitatii noastre nationale. În privinta amplasarii acestui proiect am de facut o singura mentiune: indiferent de locul ales, constructia nu trebuie sa aduca atingere altor locuri cu valoare istorica si sentimentala pentru bucuresteni.

Daca veti câstiga alegerile, va veti retrage din functia detinuta la Oriflame România?

Desigur. Nu poti fi si angajat al companiei internationale Oriflame si primar general al Capitalei. Problema este, de altfel, rezolvata de legea româna ce stabileste incompatibilitatea functiilor publice cu o seama de alte functii din domeniul public si privat.

ÎI considerati pe Traian Basescu un adversar serios?

Toti candidatii la functia de primar general se bucura de consideratia mea.(A consemnat: Geanina Cretu.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 12
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress