Motorola este una dintre cele mai cunoscute companii de comunicaţii din lume, iar rolul ei ca pionier în dezvoltarea acestei industrii este recunoscut de toată lumea. Totul a început în 1928, sub numele de Galvin Manufacturing Corporation, o companie ce producea adaptoare de curent, dispozitive ce permiteau aparatelor electrice care funcţionau pe baterii să funcţioneze la priză. De la walkie-talkie-ul de aproape trei kilograme la staţiile de emisie-recepţie minuscule de astăzi, Motorola a fost unul dintre cei mai importanţi furnizori de aparatură de comunicaţii pentru sectoarele critice precum poliţie, salvare sau construcţii. În anii ’30-’40, Motorola a adus divertismentul în casele americanilor prin aparatele de radio şi, apoi, TV. De asemenea, procesoarele Motorola au stat la baza dezvoltării companiei de calculatoare Apple care şi-a păstrat astfel multă vreme supremaţia, dar şi a altor echipamente care utilizează microcipuri. O dată cu primul DynaTAC în 1983, Motorola a participat la scrierea istoriei telefoniei mobile.
De la Galvin Manufacturing la Motorola
Pe 25 septembrie 1928, fraţii Paul V. Galvin şi Joseph E. Galvin înregistrează în Chicago, Illinois, compania Galvin Manufacturing, rezultată în urma achiziţiei unui producător de adaptoare de curent. Noua companie avea 5 angajaţi. Salariile din prima săptămână au însumat fabuloasa sumă de 65$, în vreme ce activele companiei erau de 565$ cash şi 750$ în utilaje. Vânzările nete din primul an au însumat 63.000$, cu un profit de 6015$.
În 1930, compania atinge vânzări de aproape 300.000$. Este lansat un alt produs, radioul pentru automobile 5T71, care se vindea cu 110-130$ bucata. După acest produs, Paul V. Galvin vine cu ideea numelui companiei, Motorola.
În 1936, apare Motorola Police Cruiser, un receptor radio modificat pentru a capta o singură frecvenţă. Anul următor marchează intrarea companiei pe segmentul aparatelor casnice o dată cu lansarea liniei de fonografe şi aparate casnice de radio.
În 1940, vânzările companiei ajung aproape de 10 milioane de dolari. Compania lansează Handie-Talkie SCR536, o staţie de emisie-recepţie care avea să fie foarte utilizată în cel de-al doilea război mondial
În 1941, Galvin Manufacturing lansează primul aparat radio comercial în două frecvenţe, AM şi FM. Tehnologia FM permitea o transmisiune mult mai bună a sunetului decât cea AM. Primul sistem FM este instalat în Pennsylvania.
În 1943, Daniel Noble, tehnologul-şef al companiei, realizează primul sistem de emisie-recepţie FM, care cântărea peste 15 kilograme şi avea o rază de acţiune de 20-30 km. Staţia era destinată armatei SUA. Tot în acest an, se emit primele acţiuni ale companiei.
În 1947, Motorola lansează primul său televizor, modelul Golden View VT71. La un preţ de 200$, are un succes nebun, fiind vândut în nu mai puţin de 100.000 de exemplare într-un an. Tot în acest an, compania Galvin Manufacturing devine Motorola Inc.
Era tranzistoarelor
Intuind potenţialul deosebit al tranzistorilor, Motorola investeşte într-o unitate de cercetare în domeniul semiconductorilor, devenind în scurt tmp unul dintre cei mai mari producători.
În 1955, compania adoptă ca logo M-ul stilizat, “msigna”. Printre primii semiconductori produşi de companie este şi tranzistorul cu germaniu, primul tranzistor de mare putere produs pe scară largă.
În 1956, Motorola lansează un serviciu de paging, care transmitea un semnal radio unei persoane. Pagerele încep să înlocuiască sistemele de anunţare în spitale şi fabrici.
În 1958 se introduce primul aparat de radio complet tranzistorizat, Motrac, care, datorită consumului redus, putea fi utilizat în maşină fără a mai fi nevoie să porneşti motorul.
În 1960, vânzările companiei se apropie de 300 de milioane de dolari. Tot în acest an apare televizorul Astronaut de 19 inch, cea mai mare diagonală a unui televizor de până atunci.
Motorola dezvoltă o metodă ieftină de a realiza piesele pentru alternatoare care astfel devin înlocuitoarele generatoarelor în industria auto.
În 1962, Motorola lansează “cărămida”, cea mai uşoară staţie de emisie-recepţie a vremii, ce cântărea mai puţin de un kilogram.
În 1963, împreună cu National Video Corporation, Motorola dezvoltă primul tub cinescopic cu adevărat rectangular, care, în curând, avea să devină standard în industrie.
Spre finalul deceniului şapte, compania se extinde în străinătate, Australia, Canada, Franţa, Hong-Kong, Israel, Italia, Japonia, Malaiezia, Mexic, Puerto Rico, Coreea de Sud, Taiwan, Marea Britanie şi Germania Federală.
În 1969, primele cuvinte ale lui Neil Armstrong sunt aduse pe Pământ de un transponder Motorola. Acesta trimitea bidirecţional imagini audio, video, semnale de telemetrie şi ghidaj.
În deceniul opt, vânzările companiei se apropie de un miliard de dolari. Motorola continuă colaborarea cu NASA, oferind un emiţător radio care este instalat pe modulul lunar. Receptorul este de 100 de ori mai sensibil decât un radio portabil, deşi cântăreşte numai 680 de grame.
Telefonia celulară
În 1973, Motorola demonstrează funcţionarea primului telefon celular bazat pe unde radio, DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage).
În 1974, lansează microprocesorul pe 8 biţi MC6800, utilizat în industria computerelor, în industria auto şi a consolelor de jocuri video. Conţinea 4000 de tranzistori.
În 1978 Motorola introduce primele sisteme şi echipamente radio controlate de computer, care utilizează tehnologia numită trunking. Aceasta permitea operatorilor radio să gestioneze mai eficient frecvenţele radio cele mai aglomerate.
În anii ’80, Motorola dezvoltă primele computere de bord pentru industria auto, care permiteau controlarea consumului de combustibil şi a emisiilor de gaze. Industria auto devine cea mai importantă piaţă pentru microprocesoarele companiei.
În 1983 compania lansează comercial sistemul DynaTac. Primul telefon celular primeşte aprobarea de comercializare de la US Federal Communications Commission şi devine accesibil publicului larg începând cu 1984. Tot în acest an, Motorola lansează MC68020, primul microprocesor de 32 de biţi adevărat, care conţinea nu mai puţin de 200.000 de tranzistori.
În 1986, Motorola lansează pagerul numeric Bravo, cel mai bine vândut pager din lume.
În 1989, apare MicroTAC, cel mai mic celular din lume la acea dată.
În anii ’90, vânzările companiei au trecut de 10 miliarde de dolari. În 1994, Motorola lansează primul sistem radio digital care integrează pagingul, servicii de voce şi telefonie fără fir într-o singură reţea radio şi cu ajutorul unui singur aparat.
În 1996 este lansat StarTAC care şi el în acel moment este cel mai mic telefon celular de pe piaţă. Tot în acest an este lansat PageWriter, primul pager care permitea utilizatorilor să răspundă la mesajele primite, să acceseze conturile de e-mail sau să transmită faxuri.
În 2000, compania se apropie de o cifră de afaceri de 40 de miliarde de dolari. În 2001 se lansează v60, primul telefon utilizabil în toate cele 3 standarde de telefonie mobilă: GSM, TDMA şi CDMA.
În 2003, compania celebrează 75 de ani de inovaţii continue în domeniul comunicaţiilor, fiind astăzi o companie globală. În acelaşi an s-au celebrat 20 de ani de telefonie mobilă, posibilă, în mare parte, şi datorită celor de la Motorola.