Home » Sănătate » O picătură de sânge poate prezice bolile viitoare

O picătură de sânge poate prezice bolile viitoare

O tehnologie modernă, folosită deja în medicină în Rusia, poate prezice dacă în trei ani pacientul ar putea avea diabet sau dacă în cinci ani persoana respectivă va risca să sufere de cancer.

Specialistul are nevoie doar de o picătură de sânge, iar viitorul va fi dezvăluit în trei minute. Metoda dezvoltată de oamenii de ştiinţă ruşi depăşeşte cu mult teh­nicile folosite de colegii lor occi­den­tali.
Tehnologia, dezvoltată de profe­so­rul Alexander Poletaev de la Institutul de Fiziologie Anokhin, a câştigat în iunie 2007 premiul întâi la Competiţia Naţională a Inovaţiilor din Rusia. Labo­ratorul de diagnostic timpuriu poate fi echipat în două săptămâni în orice unitate sanitară. Costurile tehnologiei sunt aceleaşi ca suma plătită de guvernul rus pentru tratarea pacien­ţilor cu cancer.
Orice boală debutează atunci când, din diferite motive, procesele biochi­mice sunt distorsionate. Rezultatul este că un anumit organ sau sistem nu poate funcţiona corect, dar acest lucru încă nu se poate vedea deoarece nu există simptome. Potenţialul pacient se simte bine, toate analizele sunt nor­male. Dar boala deja se dezvoltă. Pacien­tul va prezenta simptome (inclusiv durere) atunci când organele sunt puternic afectate. De exemplu, primele simptome ale diabetului apar abia atunci când sunt distruse 85 la sută din celulele producătoare de insulină din pancreas.
Până de curând, nu existau echipamente pentru depistarea unei boli în stadiu incipient. Această cerce­tare revoluţionară s-a bazat pe ideea că anticorpii sunt primii care reacţio­nează imediat ce apar “defecţiuni” în organismul uman. Aceste molecule unice produse de celulele sistemului imunitar contracarează elementele care generează probleme.
“O persoană sănătoasă are acelaşi număr de anticorpi în sânge”, spune pro­fesorul Poletaev. “Dar atunci când apare o boală, numărul lor fie creşte, fie descreşte dramatic. Fiecare grupă de anticorpi este asociată cu un anumit organ. Cunoscând numărul de anti­corpi, medicii pot identifica afec­ţiu­nile. De pildă, distrugerea hepato­ci­telor – anticorpii care curăţă ficatul – demonstrează un proces infecţios în ficat. Distrugerea celulelor miocardice, care are ca rezultat modificări în anti­corpii cardiotropici, duce la afec­ţiuni cardiace.”
Noua metodă permite medicilor să identifice o boală miocardică (o afec­ţiune a muşchiului cardiac) cu trei ani înainte ca aceasta să devină fatală. Dia­betul poate fi anunţat cu cinci ani înainte de a se declanşa, iar tumorile – cu zece ani mai devreme de diag­nos­ticele din prezent.
“Analizele ne permit să identificăm probleme ale rinichilor, ale glandei adrenale şi a prostatei, ale stomacului, ale glandei tiroide, ale sistemului nervos central şi ale plămânilor”, spune profesorul Poletaev.
Un om prevenit este salvat. În etapa pre-debut, bolile nu sunt atât de greu de remediat. Uneori un nou stil de viaţă, un regim alimentar şi exerciţiile fizice pot fi suficiente pentru a îmbunătăţi rezultatele analizelor. Boala este tratată chiar înainte de a exista.
Din păcate, această metodă unică ce ar putea salva milioane de vieţi nu a fost încă introdusă în practica medicală curentă. În prezent este folosită în aproximativ o sută de unităţi medicale din Rusia. O picătură într-un ocean, pentru o ţară atât de mare ca Rusia.
Între timp, aceleaşi cercetări sunt în curs de desfăşurare în ţări occidentale (SUA, Israel, Franţa şi Canada).  (M. D.)

Publicat în : Sanatate  de la numărul 54
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress