Oriunde ai fi, acasa, în fabrici, birouri, pe strada sau în aeroporturi, este greu sa-ti imaginezi un loc de unde Philips sa fie absent. Unele produse sunt bine ascunse în interiorul altora, cum ar fi circuitele integrate sau CD-romurile. Multe dintre ele îsi modifica rapid dimensiunile (gânditi-va de exemplu la televizoarele cu ecran plat, care acum pot fi chiar agatate de perete). Jumatate din companiile aflate în primele 10 în topul producatorilor de PC-uri le vând împreuna cu monitoare Philips.
Bazele companiei ce avea sa devina unul dintre cei mai mari producatori de echipamente electrocasnice din lume au fost puse în 1891 de Gerard Philips, care a înfiintat la Eindhoven, în Olanda, o companie pentru producerea “lampilor incandescente si a altor produse electrice”. Initial, firma s-a concentrat pe producerea de lampi cu filament de carbon, devenind pâna la începutul secolului XX, unul dintre cei mai mari producatori europeni.
Dezvoltarea noilor tehnologii de iluminat a creat premisele pentru cresterea companiei care, în 1914 îsi înfiinteaza propriul laborator de cercetare pentru fenomenele fizice si chimice, punând astfel bazele expansiunii ulterioare a companiei.
Pâna la începerea Primului Razboi Mondial fusesera deschise filiale în Statele Unite si Franta, apoi în 1919 în Belgia pentru ca anii 1920 sa duca la o explozie a numarului acestora. Tot în aceasta perioada, Philips începe sa înregistreze patente de inovatii si în domenii ca Razele X sau receptoarele radio. Astfel are loc diversificarea gamei de produse. Dezvoltând primul tub cinescopic pentru razele X, o dezvoltare fireasca a fost pentru Philips cercetarea în domeniul televiziunii, primele experimente având loc în 1925. Productia de aparate de radio a început în 1927, cinci ani mai târziu înregistrându-se deja un milion de bucati vândute. Anul urmator avea sa înceapa productia de aparate radiologice în SUA.
Primul aparat de ras electric avea sa fie lansat în 1939, la vremea aceea compania având 45000 de angajati si vânzari de 152 milioane de guldeni.
În anii 1940 si 1950 stiinta si tehnologia cunosc un avânt fara precedent, iar Philips tine pasul cu societatea. Astfel apar capetele rotative pentru aparatul de ras, noi modele de tranzistori si circuite integrate care vor conduce la dezvoltarea de noi si noi produse cu dimensiuni din ce în ce mai reduse. De asemenea, Philips a avut o contributie majora în dezvoltarea înregistrarii, transmiterii si redarii imaginilor de televiziune. În 1963 avea sa produca caseta audio compacta, iar în 1965 primle circuite integrate.
Seria inovatiilor avea sa continue în acelasi ritm si în anii 1970. Astfel au aparut lampile PL si SL cu un consum redus de energie; alte inovatii semnificative au avut loc în domeniul procesarii, stocarii si transmisiunii de imagini, sunete si date, Philips fiind cea care a inventat discul optic compact.
Dezvoltarea însa nu avea loc numai pe verticala, ci si pe orizontala. Astfel, în 1972 Philips înfiinteaza PolyGram, iar în 1974 achizitioneaza MagnaVox si Signetics (1975) din Statele Unite.
În 1981 Philips achizitioneaza divizia de televizoare a GTE Sylvania si cea de becuri de la Westinghouse (1983). Compact discul avea sa fie lansat comercial în 1983. În 1984 se va produce televizorul cu numarul 100 milioane, iar în 1995 aparatul de ras electric Philishave, cu numarul 300 milioane.
Anii 1990 aveau sa aduca restructurarea companiei si transformarea ei într-o companie a carei principala menire este sa îmbunatateasca viata oamenilor.
Philips este împartita astazi în 5 divizii:
“Consumer electronics”
Este unul dintre cei mai mari producatori de televizoare din lume, recunoscut pentru inovatiile aduse de-a lungul timpului. A fost primul producator care a introdus conceptul de televizor cu ecran lat. Gama de produse mai cuprinde toate produsele pe discuri optice, DVD si CD, fiind unul dintre cei mai mari producatori de playere DVD. De asemenea, este lider de piata la monitoare PC, în special cele cu display LCD. Tot pentru acest sector, Philips are o bogata oferta de echipamente periferice : unitati DVD, CD-RW, camere video proiectoare.
Tot în cadrul acestei divizii sunt si produsele din gama comunicatiilor: telefoane mobile, telefoane DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications).
“Domestic Appliance and Personal Care”
Este una dintre cele mai profitabile divizii Philips, cu vânzari de peste 2,246 miliarde euro în 2001. Are patru unitati: “Shaving & Grooming” (aparate de ras electrice, aparate pentru tuns etc.), “Body Beauty & Health” (epilatoare si aparate de ras, produse de îngrijirea parului, pielii si a corpului, periute de dinti electrice etc.), “Food & Beverage” (aparatura de bucatarie), “Home Environment Care” (aparate de calcat, aspiratoare)
“Philips lighting”
Produsele acestei divizii pot fi gasite pretutindeni, de pilda în 30% din birouri, 65% dintre marile aeroporturi ale lumii, 30% din spitale, 55% din stadioanele lumii. Din gama de produse fac parte toate tipurile de lampi (incandescente sau cu halogen), lampi normale si compacte, lampi pentru automobile, lampi industriale speciale etc.
“Philips Medical Services”
Printre produsele cu utilizare medicala se numara echipamentele de radiologie cu raze X, echipamente cu ultrasunete, tomografie computerizata, medicina nucleara, positron. De asemenea, construieste aparatura de monitorizare a pacientilor, aparatura de resuscitare precum si o serie de servicii de consultanta.
“Philips Semiconductors”
Aceasta divizie are 14 fabrici, 20 centre de proiectare, patru laboratoare si mai mult de 100 de birouri. Ele sunt situate în Europa, Asia- si Statele Unite.
Publicat în : Mari corporatii de la numărul 9