Aşa cum anticipasem în numărul trecut, Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Umanist Român (PUR) au rupt, până la urmă, protocolul de colaborare. Efectele acestui divorţ politic au fost vizibile imediat, în plan mediatic, Antena1 fiind eliberată de constrângerile impuse de participarea la guvernare a PUR.
Aşa cum anticipasem în numărul trecut, Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Umanist Român (PUR) au rupt, până la urmă, protocolul de colaborare. Efectele acestui divorţ politic au fost vizibile imediat, în plan mediatic, Antena1 fiind eliberată de constrângerile impuse de participarea la guvernare a PUR. De exemplu, pe 15 septembrie, în timp ce, la ProTV, preşedintele PSD, Adrian Năstase, era în căutarea popularităţii la emisiunea de divertisment a lui Teo Trandafir, pe Antena1, la primul talk-show al lui Marius Tucă, Theodor Stolojan şi Traian Băsescu lansau proiectele alianţei PNL-PD. Schimbarea este evidentă şi accentuată. Aducând, în această vară, de la ProTV – o televiziune cu imagine de dreapta – vedete ca Andrei Gheorghe, Lucian Mândruţă sau Ovidiu Ioaniţoaia, Voiculescu urmăreşte în fapt să adauge un capital de imagine de dreapta la target-ul “sărac şi cinstit”, moştenit din alianţa cu PSD. Efectul de imagine ar trebui să fie unul “social-liberal”, după doctrina PUR, şi de el ar putea să beneficieze şi alianţa democrato-liberală. Aceeaşi strategie, numai că de sens opus, este vizibilă şi în cazul PSD, care va prelua ceva din imaginea pro-occidentală a ProTV. “Coborârea” lui Năstase la electoratul de tip Garcea, ca şi zvonita preluare, de către PSD, a staţiilor lui Prigoană, Realitatea TV şi Etno TV, arată, însă, că ţinta principală a partidului de guvernământ rămâne electoratul paternalist iliescian.
Dacă motivul ruperii protocolului ar putea fi o neînţelegere în afaceri între Dan Voiculescu şi PSD, consecinţa este pierderea sprijinul propriului partid. Renunţând la visele umaniste, cei trei senatori PUR, un deputat şi lideri de organizaţii judeţene ai aceluiaşi partid au primit locuri eligibile pe listele parlamentare ale PSD sau posturi în administraţie, producând o fuziune de imagine cu partidul de guvernământ. Luat prin surprindere, preşedintele Dan Voiculescu a încercat să minimalizeze situaţia, care dezvăluie că PUR este un partid fără doctrină, fără lideri şi fără structuri solide. Nu este acesta motivul pentru care acum el supraevaluează Antena1, chiar până la a încerca să creeze un partid-televiziune? Căci în timp ce Antena1 a dat bani grei pe vedetele ProTV, PUR nu a achiziţionat decât vreo câţiva ţărănişti. Pe de altă parte, în momentul de faţă, nu se poate afirma că televiziunea lui Dan Voiculescu a devenit vădit anti-pesedistă, chiar dacă retragerea sprijinului mediatic este evidentă. Surse din interiorul Antenei1 susţin că şefii cer ca politica redacţională să fie obiectivitatea jurnalistică. Dar este vorba de stilul de obiectivitate impus involuntar de linia politică a PUR. Dan Voiculescu a anunţat că partidul său va participa singur la alegeri, deci Antena1 ar putea deveni, cel puţin teoretic, deopotrivă adversara, la nivel mediatic, şi a alianţei PNL-PD. Anticipând o asemenea perspectivă, liberalii, aflaţi de trei ani în blocaj de imagine, s-au declarat deschişi unei colaborări cu umaniştii. Totul arată, deci, că viitorul PUR nu este bătut în cuie. Cel mai probabil, după alegerile locale, interesele financiare ale lui Dan Voiculescu vor dicta o alianţă preelectorală cu formaţiunea care va avea cele mai mari şanse să câştige alegerile. Este puţin probabil, dar nu este exclus ca aceasta să fie chiar PSD.