Fără îndoială, 2008 a însemnat pentru capitala Banatului anul strategiilor urbanistice şi imobiliare de anvergură. Odată concretizate, proiectele de dezvoltare urbană vor schimba complet configuraţia Timişoarei.
Pe de o parte, experţii arhitecţi solicitaţi de instituţiile administraţiei publice locale au în vedere reabilitarea centrului istoric – de la schimbarea pavajului şi a mobilierului urban la restaurarea completă a Muzeului Banatului ca o garanţie a promovării istoriei regionale –, iar pe de altă parte, grupurile imobiliare private propun construirea unor cartiere rezidenţiale luxoase, centre financiar-bancare şi a primului zgârie-nori din România, aceasta fiind cea mai înaltă clădire din Europa de Est.
Noua faţă a Timişoarei
Cea mai mare lucrare de reabilitare vizează amenajarea Pieţei Victoriei ca locaţie-simbol a Revoluţiei şi a Castelului Huniade ce găzduieşte acum Muzeul Banatului. Proiectul comun al Consiliului Judeţean Timiş şi Primăriei Timişoara va fi depus pentru finanţare la Uniunea Europeană spre începutul anului viitor. Din toată suma necesară, 85% va fi din fonduri europene, 13% va fi cofinanţare naţională, de la bugetul de stat, şi numai 2% vor fi banii daţi direct de către beneficiar, adică de autorităţile administrative locale. Lucrările de reamenajare a Pieţei Victoriei cu pavaj, mobilier urban, spaţiu verde şi clădiri iluminate vor fi întinse pe maximum trei ani.
Totodată, în 2020, Timişoara ar urma să devină un oraş de vis dacă e să luăm în calcul proiectul de dezvoltare urbană al grupului de arhitecţi italieni de la Facultatea de Arhitectură din Lecco şi ai Universităţii Politehnice din Milano. Potrivit studiului de caz “Timişoara 2020 – Viziune generală”, prezentat în toată lumea şi premiat de Uniunea Arhitecţilor din Statele Unite ale Americii, peste 12 ani, în partea centrală a oraşului ar putea exista un sistem linear de parcuri legate între ele, în timp ce Gara de Nord s-ar reconfigura într-o zonă modernă cu destinaţii multiple, centre comerciale, săli de conferinţe, hotel, zgârie-nori si un terminal pentru transport urban.
“All inclusive”
În ceea ce priveşte proiectele imobiliare, piaţa locală este abordată, în premieră, în varianta “all inclusive” adică pe toate segmentele: rezidenţial, comercial şi spaţii de birouri. Mall-urile din Timişoara vor fi înconjurate de clădiri pentru birouri şi blocuri de locuit, existând o diferenţă netă între dezvoltatorii “all inclusive” şi operatorii rezidenţiali care oferă o locuintă şi atât.
Anul acesta, cu o investiţie de 45 milioane de euro, Iulius Mall a demarat dublarea suprafeţei comerciale, prin amenajarea a 273 de apartamente pe 12 scări de bloc cu cinci şi nouă niveluri. Alţi doi operatori mari în materia mall-urilor investesc în Timişoara, dar ţintesc şi segmentele rezidenţial şi office. Este vorba de israelienii de la Plaza Centers şi Ţiriac Holdings care vor transforma Timişoara radical, atât arhitectural, cât mai ales din punct de vedere economic. Fiecare dintre cele două mari companii e pregătită să aducă pe Bega investiţii de peste 100 de milioane de euro.
Primul zgârie-nori românesc
Lansat în urmă cu patru ani de Grupul Imobiliar Trustee, afiliat Grupului Tender, proiectul cartierului “Noua Timisoară“ este cea mai ambiţioasă investiţie imobiliară de pe piaţa locală. Cu o valoare totală de 520 milioane euro, “Noua Timisoară” a fost gândit ca un proiect rezidenţial cu 1200 de locuinţe, completat de un centru financiar bancar unic în România şi în Europa de Est prin zgârie-norul de 45 de etaje, din care nu vor lipsi sălile de conferinţe şi o zonă hotelieră de cinci stele. Centrul financiar bancar, în jurul căruia va gravita „Noua Timişoară”, va avea fundaţia la 50 de metri sub pământ şi înălţimea de 180 de metri, fiind construit pe amplasamentul uneia dintre cele mai mari fabrici din oraş – fosta întreprindere-fanion a comunismului, ILSA.
Apartamentele din blocurile Teodor, Victoria şi Andrei au un preţ de achiziţie stabilit la 1800 de euro/mp şi, ca o noutate în domeniu, nici unul dintre apartamente nu seamănă cu altul, deşi dotările sunt standardizate: uşi din lemn masiv, videointerfon la intrare în apartament, rulouri acţionate electric, bucătării şi băi complet utilate, aer condiţionat, centrală proprie şi ascensoare panoramice.
Boom investiţional
În următorii ani, centrele de afaceri, parcurile logistice, spaţiile comerciale şi complexele rezidenţiale vor continua să acapareze suprafaţa municipiului Timişoara. Compania israeliană listată la Bursa din Tel Aviv, Adama Holding, deţine o serie de loturi în Timişoara pentru a dezvolta 700 de locuinţe.
Tresor Business Centre, proiectat de Tresor Group, se va desfăşura pe 3.900 mp şi va încorpora un subsol cu 22 de locuri de parcare, parterul şi etajul 1 destinate spaţiilor comerciale, respectiv etajele 2-8 prevăzute pentru spaţii de birouri.
Cu o suprafaţă totală de 7891,37 metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 5.481,87 metri pătraţi, proiectul imobiliar tip “turn down town” regăsit în metropolele occidentale sau americane – A.G.N. Business Centre – va reuni sub un singur acoperiş sedii bancare, servicii, un restaurant de lux situat la primul etaj, precum şi zone de relaxare oferite de terasele situate la nivelul etajului 7.
De asemenea, compania de imobiliare SEE Real Estate va investi, în următorii doi ani, peste 47 de milioane de euro pentru amenajarea unui parc logistic în apropiere de aeroportul din Timişoara, Timişoara Airport Park, ce va include trei depozite a câte 30.000 mp, iar fondul austriac Immoeast în colaborare cu compania imobiliară Eyemaxx vor aloca 40 milioane de euro pentru construcţia parcului industrial Log Center de 60.000 mp amplasat de asemenea în apropierea aeroportului din Timişoara.
Invazia mall-urilor
Fabrica de încălţăminte Modern din Timişoara a început să fie demolată pentru a face loc mall-ului ce va fi ridicat de compania israeliană Plaza Centers – subsidiara Elbit Medical Imaging Ltd. (EMI), cotată pe Bursa din Tel Aviv şi pe NASDAQ. Proiectul complexului multifuncţional are o suprafaţă de 4 hectare şi va fi finalizat în 2010. În acelaşi an se doreşte finalizarea “Civis Center” din zona fostului abator timişorean, un complex de 65.000 metri pătraţi, 250 magazine, bowling, cinema, casino, hypermarket şi 1.200 de locuri de parcare subterane Investiţia aparţine în proporţie de 50% firmei omului de afaceri Ion Ţiriac. Restul este asigurat de Riofisa International, o companie din Madrid specializată în construcţia de mall-uri.
Chiar şi lanţul spaniol de centre comerciale El Corte Ingles intenţionează să intre pe piaţa timişoreană cu o investiţie de 300 de milioane de euro în Hipercor (lanţ de supermarketuri), servicii IT “Informatica El Corte Ingles”, agenţie de turism, magazine specializate în muzică, filme, electronice, mobilă, librării, bijuterii, haine.
După ce au cumpărat una dintre cele mai mari clădiri din oraş, Cazarma Viena, cu suma-record de 11 milioane de euro, lituanienii de la Europa Group au în plan reconfigurarea totală a centrului Timişoarei, prin realizarea unui centru comercial subteran cu 400 de locuri de parcare şi o zonă pietonală la 4 metri sub nivelul solului.