Cu o experienţă de 25 de ani, Robert Amsterdam a asistat nenumărate dispute internaţionale de afaceri. Preţuit pentru inovaţia strategică şi experienţa internaţională, Amsderdam a fost angajat de corporaţia Yukos în 2003 pentru apărarea magnatului Mikhail Khodorkovski. În 2005, revista “The Lawyer Magazine” l-a inclus printre primii 100 de avocaţi în Marea Britanie. Este membru al Baroului Canadian, al International Barr Associations şi al baroului New York. Are un MBA obţinut la Carleton University, în Ottawa şi a studiat dreptul la Universitatea Queens, Ontario.
Au trecut deja 1700 de zile de închisoare pentru Mikhail Khodorkovski. Până în prezent toate demersurile dvs. şi ale echipei de avocaţi, cele ale reprezentanţilor ONG pentru drepturile omului, demonstraţiile organizate de susţinătorii lui Khodorkovski, nimic n-a fost de natură să schimbe situaţia sa. Care sunt noutăţile în ceea cel priveşte pe atât de cunoscutul dvs. client ?
În primul rând, pentru a înţelege de ce lucrurile stau aşa cum aţi precizat, trebuie ancorat acest caz în contextul nivelului de corupţie şi al influenţelor în procesul juridic care se practică pe scară largă în Rusia. Mikhail Khodorkovski a fost ales de persecuţia selectivă, pe baza unor acuzaţii nefondate, nu numai din cauza susţinerii democraţiei şi grupurilor societăţii civile, dar şi din cauza conspiraţiei anumitor oficiali de rang înalt pentru însuşirea activelor Yukos. Ceea ce a urmat condamnării sale demonstrează neîndoielnic acest lucru. Dacă Rusia doreşte într-adevăr construirea unei justiţii veritabile şi alăturarea de comunitatea internaţională ca stat responsabil, curţile trebuie protejate de influenţa acestor grupuri, şi Mikhail Khodorkovski trebuie eliberat. Numai într-un astfel de context lucrurile vor începe să se mişte într-o direcţie bună.
Faptul că premierul Vladimir Putin a declarat în timpul vizitei în Franţa, că există posibilitatea ca Mikhail Khodorkovski să fie eliberat, dar că acest lucru depinde exclusiv de preşedintele Medvedev, schimbă ceva în ecuaţia cazului ?
Situaţia lui Mikhail Khodorkovski este văzută ca un barometru al stării justiţiei în Rusia. Dacă Medvedev chiar doreşte să construiască un sistem judiciar funcţional, atunci ne declarăm încrezători că acesta va include şi tratamentele corecte. Lucrurile nu pot merge mai rău decât au mers pe timpul preşedinţiei lui Putin, astfel că sunt un susţinător optimist precaut al direcţiei noului preşedinte.
Din discuţiile avute de cancelarul Angela Merkel cu preşedintele Medvedev a reieşit că eliberarea lui Mikhail Khodorkovski nu face obiectul discuţiilor interstatale şi că pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie parcurse anumite proceduri. Cum comentaţi această declaraţie ?
Acţiunile justiţiei din Rusia sunt, într-adevăr, o problemă internă, dar violările drepturilor umane ale clientului meu sunt un motiv de îngrijorare internaţională şi o violare de către Rusia a Cartei Drepturilor Omului şi implicit a obligaţiilor asumate.
Au fost făcute demersuri în sensul celor menţionate şi ce şansă ar fi ca acestea să se concretizeze într-o graţiere ?
Nu pot să vă ofer informaţii despre această conjunctură, nici nu pot specula în acest moment pe marginea unei posibile graţieri. Voi spune, însă, că eliberarea lui Khodorkovski este în interesul guvernului şi al poporului rus, pentru a readuce reputaţia Rusiei pe drumul spre legitimitate.
Au existat discuţii, şi dvs. aţi vorbit, în mod deschis, despre corupţia sistemului juridic din Rusia; aţi mai spus că este extrem de politizat. Care este situaţia în momentul de faţă şi dacă există semne care să anunţe o schimbare de fond?
Un recent raport al Freedom House privitor la Rusia menţionează în mod succint: „Curţile de justiţie rămân subiect al capriciilor politice şi pot fi considerate ca aservite politic atunci când este nevoie să se întâmple asta.” Nu cunosc nici o îmbunătăţire anume pe care s-o aduc în discuţie, dar faptul că înalţii oficiali admit acum intervenţia Kremlinului în multe procese judiciare (situaţie de neimaginat acum câţiva ani) poate fi un indiciu că lucrurile s-ar putea schimba.
Cum aţi caracteriza atitudinea mass-media din Rusia faţă de clientul dvs.? A fost aceasta de natură să vă ajute, să vă facă opiniei publice cunoscut punctul de vedere? A fost o atitudine corectă?
Media din Rusia nu este independentă şi liberă, şi oricine scrie în mod favorabil despre situaţia clientului meu se află în faţa unei posibile hărţuiri şi opresiuni din partea guvernului. În cea mai mare parte, media controlată de guvern lucrează pentru construirea unei atitudini favorabile statului şi acţiunilor sale criminale în acest caz.
Aţi afirmat în repetate rânduri că sunteţi îngrijorat pentru siguranţa clientului dvs. De ce? În mod cert, autorităţile ruse nu-şi doresc un martir în plus… mai exact, nu genul acesta de martir…
Aici nu vorbim de autoritatea rusă în ansamblul său. Există anumiţi membri ai guvernului destul de puternici, care au devenit milionari peste noapte din acţiunile Yukos furate în acest caz, Khodorkovski devenind astfel un ostatic al energiei. Aş vrea să reţineţi că nici o persoană care ameninţă contul bancar al unui „silovik” nu este în siguranţă în Rusia.
Mikhail Khodorkovski a spus că este optimist; asta în condiţiile în care viaţa în închisoare cu siguranţă nu e una de invidiat, iar pe masa procurorilor se află un dosar cu noi acuzaţii extrem de grave. Cu toate acestea, întrebat dacă succesorul lui Putin la preşedinţia Rusiei ar putea inversa procesul, Mikhail Khodorkovski a spus: „Va fi greu pentru el, nici nu-mi pot imagina… Tradiţia, şi mentalitatea oamenilor, şi lipsa forţelor capabile să [susţină] orice mişcare spre domnia legii, toate sunt împotriva lui. Aşa că… sper să-i dea Dumnezeu puterea s-o facă. Aşa cum sperăm toţi.” Aceasta este şi opinia dvs.? Există deja un precedent (acţiunea în justiţie împotriva Mananei Aslamazian, preşedinta filialei ruseşti a Internews, a fost anulată şi avocatul ei a afirmat că s-a întâmplat aşa din cauza schimbării puterii).
Cred că Rusia are capacitatea de a se schimba şi cred că poporul rus nu va permite ca această domnie a autoritarismului să dureze la infinit. Există o mare diferenţă între puterea guvernului pe care o percepem, şi realul dezacord şi forţele active din spatele scenei. Mă alătur opiniei clientului meu în optimismul său, dar, aşa cum am mai spus, rămân un optimist moderat.
Interviu realizat de Gabriela Ioniţă