Cel puţin unul din şase americani experimentează minimum un episod depresiv de-a lungul vieţii. Depresia reduce capacitatea individului de a funcţiona normal, de a simţi plăcerea sau de a fi interesat de viaţă.
Depresia rezistentă la tratament
Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente boli. În SUA, ea afectează circa 19 milioane de persoane anual. De asemenea este considerată cauză principală de dizabilitate în toată lumea. Această boală asociază un risc mare de suicid, de aproximativ 35 de ori mai mare decât în oricare alta. Riscul, deşi redus la 15%, se păstrează chiar după externare la pacienţii cu episoade tratate în spital. În plus, asociază condiţii co-morbide medicale grave, ca boli cardiace şi accidente vasculare cerebrale.
Cel puţin unul din trei depresivi are episoade care nu răspund la tratament, iar boala are adesea manifestări recurente.Numărul americanilor cu depresie cronică sau recurentă rezistentă la tratament este de aproximativ 4 milioane (circa 20% din depresivi ).
Terapia antidepresivă clasică include medicamente antidepresive, psihoterapie şi, în unele cazuri, terapie electroconvulsivantă. Costurile directe anuale ale SUA pentru tratamentul medicamentos al acestei afecţini se ridică la 30 de miliarde de dolari, costurile totale ale tratării pacienţilor depresivi fiind aproape triple.
Psihiatrii consideră depresie rezistentă la tratament episoadele depresive majore care nu răspund adecvat la cel puţin două antidepresive majore corect alese şi administrate. Aceşti pacienţi sunt de obicei non-responsivi şi la celelalte mijloace terapeutice clasice. Sumele de bani alocate anual pentru un astfel de pacient sunt în medie de 40.000 de dolari, de circa 6 ori mai mari decât pentru un depresiv care nu este rezistent la tratament.
Sistemul terapeutic VNS este un tip de tratament intervenţionist, bazat pe principii electrofiziologice. Rolul său este de a stimula nervul vag, principalul nerv vegetativ al organismului uman. Stimularea se realizează cu ajutorul unui generator implantabil, asemănător pace-maker-ului cardiac. Generatorul este preprogramat să elibereze intermitent impulsuri electrice de intensitate scăzută, 24 de ore pe zi, către nervul vag, la nivelul gâtului pacientului.
Istoricul sistemului terapeutic VNS
Conceperea iniţială a acestui dispozitiv s-a făcut în scopul tratării epilepsiei. Epilepsia, boală caracterizată prin convulsii recurente, ocupă locul doi ca frecvenţă între bolile neurologice.
În 1997, Food and Drug Administration (instituţia americană care aprobă utilizarea terapeutică a medicamentelor sau dispozitivelor medicale pe teritoriul SUA) îşi dă acceptul pentru utilizarea sistemului terapeutic VNS în tratamentul epilepsiei. Indicaţia utilizării lui este ca metodă adjuvantă pentru reducerea frecvenţei crizelor la adulţi şi copii peste 12 ani. Folosirea sa este însă limitată la pacienţii cu răspuns parţial sau non-responsivi la terapia medicamentoasă anticonvulsivantă.
În Europa, această soluţie de tratament a fost aprobată mai devreme, în 1994. Până în prezent, numărul de beneficiari ai dispozitivului este de peste 32.000, însumând peste 94.000 de ani.
Utilizarea VNS în depresie
Utilizarea sistemului terapeutic VNS în depresii a fost aprobată în Europa şi Canada în 2001. SUA însă abia luna trecută a acceptat această metodă de tratament.
Indicaţiile cuprind pacienţii de peste 18 ani, cu depresie cronică sau recurentă, rezistentă la cel puţin patrumedicamente antidepresive majore.
Sistemul VNS este livrat sub forma unui mic generator tip pace-maker. El se implantează la nivelul pieptului şi trimite impulsuri electrice intermitente, cu intensitate joasă, prin nervul vag de la nivelul gâtului până la creier.
Această formă de tratare a depresiei este singura de tip intervenţionist existentă şi aplicată până în prezent. Totodată este singura modalitate de a ameliora depresia rezistentă la tratamentele clasice.
Evoluţia terapiei VNS
Aprobat în SUA abia anul acesta, în Europa şi Canadasistemul VNS este aplicat din 2001 în tratamentul depresiei rezistente la terapia clasică, dar şi în cel al episoadelor de depresie majoră la pacienţii care nu tolerează medicaţia antidepresivă. În această categorie se încadrează atât depresia unipolară, cât şi tulburarea bipolară (tulburarea maniaco-depresivă).
Potenţialul acestui sistem terapeutic intervenţionist este însă mult mai larg. În prezent el este testat pentru un număr mare de boli severe, multe dintre ele fără tratament patogen până azi. Pe lista afecţiunilor pentru care sistemul VNS este o posibilă soluţie terapeutică se află: tulburarea anxioasă, boala Alzheimer şi alte demenţe, bulimia, migrena, boala Parkinson şi tremorul, aritmiile cardiace etc.
Cyberonic Inc. şi terapia VNS
Compania Cyberonic Inc. (având simbolul în sistemul internaţional bursier Nasdaq CYBX) a fost fondată în anul 1987. Scopul înfiinţării ei este de a proiecta, dezvolta şi comercializa un sistem terapeutic unic, dispozitivul medical tip VNS (stimularea nervului vag). Acest dispozitiv poate fi utilizat în tratamentul de lungă durată al bolilor cronice sau rezistente la tratamentul clasic ca epilepsia, depresia şi altele.
Compania Cyberonic are până în prezent un sediu central american, în Hudson, Texas, şi un altul european, în Bruxelles, Belgia. Ea este cotată la Bursă şi este în extindere.Comercializarea dispozitivului, baza existenţei acestei întreprinderi pe teritoriul SUA, şi pentru depresia rezistentă la terapia clasică, pe lângă cea pentru epilepsie, va propulsa cu siguranţă acţiunile companiei la un nivel valoric superior. Totodată va permite finanţarea suplimentară a cercetărilor pentru posibila extindere a utilizării sistemului terapeutic VNS şi în alte boli decât epilepsia şi depresia.
Studiile realizate pentru actualele aplicaţii ale dispozitivului au cuprins un număr impresionant de pacienţi, peste 100.000 pentru epilepsie şi circa 2000 pentru depresie. În timp ce supravegherea pacienţilor cu depresie a durat doar 5 ani, în cazul epilepsiei la cei circa 10 ani de la înfiinţarea firmei până la obţinerea aprobărilor se mai adaugă alţi 10 ani de la începerea utilizării sale în Europa .
În privinţa tratării depresiei rezistente la tratament, sistemul VNS a dus la rezultate favorabile şi de durată. S-a observat îmbunătăţirea semnificativă a vitalităţii, a stării de bine emoţionale, a funcţionării zilnice şi a interacţiunii sociale a pacienţilor. Efectele secundare au fost de intensitate de la uşoară la moderată şi au dispărut în timp.
Deşi proba timpului este cea care va putea arăta în final reala eficacitate a dispozitivului companiei Cyberonic Inc.,rezultatele studiilor de până acum îndreptăţesc considerarea sistemului terapeutic VNS ca o alternativă viabilă şi necesară de tratament în cazurile în care terapia clasică se dovedeşte ineficientă.
Publicat în : Sanatate de la numărul 29