Gripa aviară a lovit România rurală asemenea unui OZN. Ţăranii nu prea înţeleg nici acum ce li se întâmplă. Pentru prima oară, România se confruntă cu o catastrofă “mondială”. Desigur, au existat situaţii mult mai critice care au provocat mai multe pagube în bani sau vieţi omeneşti, dar abia această pandemie are “ceva” internaţional.
O altă premieră este că avem un înalt oficial al statului român care a reacţionat corect, la obiect. Este vorba de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Încă de la începutul crizei, el a fost în prim-plan şi a dat mereu impresia că ştie ce face şi ce vrea. Din păcate, eforturile sale au fost adânc subminate de colegul de cabinet, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cel care a avut o prestaţie catastrofală care a dat măsura deplină a (in)competenţei sale, dublat de prestaţia cel puţin deplasată a preşedintelui. Călin Popescu Tăriceanu a strălucit mai degrabă prin absenţă.
După ce inundaţiile au scos la iveală “România de chirpici”, aceasta iese din nou la lumină cu problemele ei care ţin mai degrabă de Evul Mediu. Reacţia stupidă a ministrului Sănătăţii le-a mers la suflet şi au ieşit cu coasele şi topoarele să-şi apere păsările care “nici nu trebuiau tăiate”, fiindcă au auzit ei la televizor că nu este nici o problemă. Mai ales că a venit apoi şi preşedintele care a spus liniştit la postul naţional de televiziune că nu este nici o problemă, că şi el mănâncă în continuare carne de pasăre.
Ieşirea preşedintelui i-a permis lui Cristian Tudor Popescu (nu că el ar fi avut nevoie de motive) să scrie un pamflet izbutit (dincolo de orice, C.T.P. rămâne un scriitor de real talent).
Dacă preşedintele şi-a revenit rapid şi a intrat în rolul pe care trebuie să-l joace, ministrul Sănătăţii continuă în incompetenţă şi recomandă românilor ceaiuri de plante. “Recomand populaţiei ca, în cazul în care nu găseşte vaccinuri antigripale obişnuite, să se protejeze cu produse homeopate. Specialiştii cu care am vorbit m-au asigurat că efectul acestora este similar”, spune Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. Următorul pas, apelarea la vrăjitoare, nu-i aşa, domnule ministru?
Tot la categoria inepţii trebuie trecut Vadim Tudor care a declarat că totul este mâna ungurilor, care vor astfel să submineze producţia românească de carne de pasăre pentru a o promova pe a lor.
Din păcate, la capitolul minusuri trebuie trecută şi presa, care a reacţionat în stilu-i caracteristic, adică isterico-populist, contribuind din plin la perpetuarea confuziilor. Pentru că, exceptând bâlbele iniţiale, autorităţile au acţionat corect şi în linii mari bine. Chiar dacă zona în carantină mai putea fi penetrată cu ajutorul unui jandarm milos, chiar dacă mai există unele găini scăpate de autorităţi, per ansamblu s-a acţionat corect.
Numai că nu întotdeauna corectitudinea înseamnă şi eficienţă. România rurală are probleme mari şi chiar foarte mari în materie de sănătate şi igienă. Ţăranii mănâncă peşte cu cianuri, animale crescute cu “combinate”. Când se îmbolnăveşte o pasăre, i se dă Galisan fiindcă veterinarii nu ştiu/nu au altceva. În ciuda pericolului, doar mai puţin de jumătate din ţărani fac analize animalelor din ogradă pe care le sacrifică. Dacă se îmbolnăvesc, “aşa a dat Domnul”. Dacă mor, “n-a avut zile de la Dumnezeu”. Majoritatea produselor din magazinele săteşti sunt nocive pentru sănătate. Sunt produse ieftine, pe care cei de la oraş le refuză acum. Există celebra poezie a lui Topârceanu, “Viaţa la ţară” în care unul din versuri a fost preluat acum de mulţi ziarişti: “Ce-ai cu noi, bă, pentru ce să dăm cu var?” Lipsită de informaţii, neîncrezătoare, România de la ţară îşi asumă riscuri foarte mari. Or, tocmai aici trebuie să lucreze autorităţile. Dacă situaţia ar fi fost coordonată doar de ministrul Agriculturii, poate că ar fi fost o ocazie pentru ţărani să capete încredere în autorităţile de la Bucureşti. Din păcate, el a fost subminat de ministrul Sănătăţii, de premier şi de preşedinte. Or, dacă “boierii” de la Bucureşti nu se înţeleg între ei sau propun ca soluţie de luptă ceaiurile medicinale, la ce bun să mai dea ţăranii cu var?(C. B.)