Home » Tehnologie » Telefonia prin VoIP

Telefonia prin VoIP

VoIP – Voice over IP- este este o modalitate prin care semnalul audio analog este convertit în semnal digital care să poată fi transmis prin Internet. De ce este acest lucru util? Pentru că poate transforma Internetul într-un instrument de efectuare a convorbirilor interurbane sau internaţionale gratuite. Astfel, folosind Internetul se poate renunţa la serviciile companiei de telefonie.

VoIP este o tehnologie revoluţionară care ar putea schimba modul în care funcţionează serviciile telefonice. Deja şi la noi există numeroşi furnizori de astfel de servicii, în principal furnizorii de cablu. În principiu, se poate spune despre această tehnologie că este o reinventare a roţii!

Debutul în telefonia IP s-a realizat în anul 1995 când compania VocalTec, care are sediul în Herzliya, Israel, a introdus pe piaţă produsul Internet Phone. Cu toate că nu ea a fost cea care a inventat conceptul de voce prin IP, a fost prima care l-a comercializat cu succes. Cu un software ca Internet Phone, un PC multimedia poate apela pentru o convorbire telefonică prin Internet un alt PC multimedia. Pentru realizarea unei conexiuni, apelantul stabileşte iniţial o conexiune cu furnizorul său ISP, după care lansează softul client Internet Phone. Apoi, dintr-o listă în care se află toţi utilizatorii on-line care folosesc programul, poate selecta cu cine să vorbească. Fiind prima realizare din domeniu, Internet Phone avea unele lipsuri. Faptul că primele versiuni ale programului suportau doar transmisii half-duplex a făcut ca aceste apeluri să apară ca nişte conversaţii, de tip cu apel invers. Însă, chiar şi atunci când au apărut versiunile mai noi, care suportau transmisii de voce full-duplex, calitatea a rămas destul de slabă faţă de cea oferită de companiile de telefonie.

Ce este cel mai interesant la această tehnologie – nu există un singur mod de realizare a unei convorbiri telefonice VoIP, ci nu mai puţin de trei:

ATA. Este cea mai simplă şi cea mai comună modalitate şi constă în utilizarea unui dispozitiv ATA (Analog Telephone Adaptor). Acest dispozitiv permite conectarea telefonului obişnuit la computer pentru a utiliza conexiunea Internet. ATA este un convertor analogico-digital. Preia semnalul analogic de la telefon şi-l converteşte în semnal digital care să poată fi transmis prin Internet. Unii provideri oferă acest dispozitiv gratuit. Unele dispozitive au şi un software, dar el este atât de simplu de configurat încât să poate fi utilizat de oricine.

Telefoane-IP. Aceste telefoane sunt aproape identice cu cele normale, singura diferenţă fiind mufa de conectare, RJ-45 pentru telefoanele IP şi RJ-11 pentru telefoanele obişnuite. De asemenea, există un soft de configurare a telefonului şi a convorbirilor. Telefoanele IP se conectează direct la router sau modem. În curând vor fi disponibile telefoane şi pentru tehnologia wireless, Wi-Fi.

Computer-to-Computer. Este cel mai simplu şi mai uşor mod de a utiliza VoIP. În acest mod nu mai trebuie să plăteşti nimic. Ai nevoie numai de un software, un microfon, difuzoare, o placă de sunet şi o conexiune Internet, de preferat una rapidă, DSL sau cablu. În afară de taxa obişnuită de conectare la Internet, acest mod de convorbiri telefonice nu presupune nici un cost.

Tehnologia poate fi testată de oricine. Sunt câteva softuri gratuite pe care le puteţi descărca şi instala în câteva minute. Convingeţi un prieten să descarce acelaşi soft şi sunteţi gata…

Noua vedetă a telefoniei VoIP este skype, de la www.skype.com. Prin acest sistem, o convorbire telefonică în SUA costă aproximativ 750 lei pe minut. În prezent, sistemul este utilizat deja de peste 54 milioane de utilizatori şi creşte încontinuu.

Nu este totuşi deloc exclus ca deja dumneavoastră să utilzaţi această tehnologie fără să ştiţi. Companiile de telefoane au început să utilizeze această tehnologie pentru a-şi moderniza reţelele. Rutând mii de convorbiri printr-un switch către un gateway IP, ei reduc astfel banda utilizată. Adică un apel plecat din telefonul A către telefonul B este prelucrat în gateway-ul de care aparţine telefonul A, trimis sub forma VoIP la gateway-ul de care aparţine telefonul B, unde este decriptat şi transformat din nou în semnal analogic.

Întrucât telefonia prin tehnologia VoIP este mai ieftină şi mai puţin solicitantă din punct de vedere al infrastructurii, este clar că viitorul îi aparţine. Din ce în ce mai multe companii îşi instalează sisteme VoIP.

Până acum, nici una dintre marile companii telecom nu a intrat pe această piaţă, lăsând-o deocamdată la mâna outsiderilor. Însă un recent anunţ de angajare publicat de Google a dat naştere unor speculaţii asupra interesului acestei companii pentru piaţa convorbirilor telefonice prin Internet. Anunţul Google confirmă zvonurile anterioare, conform cărora compania este interesată să cumpere reţele de fibră optică neutilizate.

Google intenţionează să folosească un sistem asemănător Skype, combinat însă cu tehnologia Google care-i va aduce o valoare adăugată mare. Astfel, dacă Skype oferă pur şi simplu servicii telefonice, Google intenţionează mai mult. Să presupunem că doriţi să cumpăraţi un frigider şi căutaţi prin Google cel mai apropiat magazin. Nu numai că veţi obţine un link către site-ul magazinului, dar, făcând click pe acesta, puteţi intra şi în legătură telefonică direct cu departamentul de vânzări al acestuia.

Cum costul de bază al convorbirilor VoIP este practic zero, informaţia fiind transmisă prin pachetele de date obişnuite, cum va face bani Google din această tehnologie? Foarte simplu. Pe de o parte, convorbirile gratuite nu se pot face decât “în sistem”, pentru cele care nu fac parte din sistem fiind necesară plata unei taxe către celălalt furnizor – pe acelaşi principiu ca la telefonia clasică, unde convorbirile în reţeaua operatorului sunt mai ieftine decât cele în afara reţelei – astfel încât Google va taxa pentru intrarea în sistem, adică pentru descărcarea softului. La numărul actual de utilizatori ai Google, numai din descărcarea softului se vor obţine sume de aproape un miliard de dolari chiar şi la un preţ mic, de 10-20$.

Interesul Google pentru VoIP va atrage atenţia mai mult ca sigur şi altor operatori telefonici. Deja există zone ale lumii unde tehnologia este bine implementată, cum ar fi Japonia, unde deja 10% din gospodării sunt conectate la VoIP, una din companiile care furnizează acest serviciu, Softband, având deja aproape 4,5 milioane de abonaţi, ameninţând afacerile operatorilor clasici. În SUA, compania Vonage oferă clienţilor posibilitatea de a vorbi nelimitat pe Internet în schimbul unui abonament lunar de 24$.

La noi, printre primele companii care au lansat un astfel de serviciu a fost PCNet. Conectarea se face fie de la PC, fie de la orice telefon obişnuit, prin formarea unui cod de acces prealabil. Şi companiile de cablu oferă asemenea servicii şi în curând vor deveni o concurenţă serioasă la monopolul RomTelecom.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 22
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress