Home » Tehnologie » Televizoarele cu plasmă

Televizoarele cu plasmă

Televizoarele cu plasma reprezinta, în ultima vreme, o atractie deosebita pentru persoanele cu bani. Încetul cu încetul, distribuitorii au început sa aduca si în România astfel de aparate, al caror pret începe de la 4000 $.

Putina istorie

Conceptul de display cu plasma a aparut prima data la Universitatea Illinois. Primele displayuri nu erau altceva decât puncte luminoase create în urma experiementelor de laborator. De atunci, tehnologia a evoluat suficient, spre sfârsitul anilor 60, pentru a permite oamenilor de stiinta crearea de forme geometrice, însa dezvoltarea a fost încetinita de materialele disponibile la vremea accea. Primele ecrane erau mici, iar imaginea redata era foarte proasta. De abia în urma progresului tehnologic din ultimii ani a fost posibila realizarea unor displayuri cu plasma full color. Ceea ce odata a fost doar o idee SF este acum o realitate. Televizoarele cu plasma sunt noul trend în materie de aparatura video.

Principalul inconvenient este, desigur, pretul. Actualmente, televizoarele cu plasma au preturi care încep de la 4000$ pentru cele cu un ecran de 42 inch si pot ajunge pâna la 21,000$ pentru cele de 62 inch. Desi sunt foarte scumpe, ele încep sa devina alegerea predilecta în SUA datorita culorilor deosebite, stralucirii imaginii sau flexibilitatii.

Aspecte tehnice

Primele monitoare/televizoare aveau un mic defect la prezentarea semnalului primit de la o sursa mai slaba. Astfel imaginea prezenta deformari la miscari, din aceasta cauza, distanta de vizionare recomandata la astfel de televizoare este de 3-4 metri pentru ecranele de 42 inci si 4-5 metri pentru cele de la 50 inci în sus. Modelele mai recente au redus aceste neplaceri, astfel încât imaginea poate fi vizionata în conditii bune chiar de la cca 3 metri.

Rata imaginii TV transmisa în mod obisnuit este de 4:3, de aici aspectul aproape patrat al televizoarelor obisnuite. Însa, noile semnale de tip HDTV sau SDTV (televiziunea digitala), transmit semnalul la o rata de 16:9, tip wide-screen, asemanatoare celei cu care sunt redate filmele la cinematograf. Majoritatea televizoarelor cu plasma sunt fabricate cu aceasta rata, ceea ce le face perfecte pentru vizionarea de filme pe suport DVD.

Majoritatea televizoarelor accepta toate formatele video (NTSC, PAL, SECAM). Atentie mare însa la aparatele cumparate din SUA, fiindca este posibil ca ele sa nu redea bine semnalul codificat în sistem European.

Majoritatea aparatelor video pot accepta doua tipuri de semnale: compozit si S-video. Majoritatea televizoarelor cu plasma accepta fara probleme primele doua sisteme. În ultima vreme a aparut un nou tip de semnal video, numit “component video”. El este utilizat de playerele DVD mai noi si de unele receptoare satelit. Aparatele care accepta acest tip de semnal reusesc sa emita un semnal video superior calitativ celorlalte. Astfel, trebuie verificat daca televizorul cu plasma pe care doriti sa-l achizitionati suporta si acest tip de semnal.

În ceea ce priveste redarea audio, exista un singur fabricant care încorporeaza boxe în televizor, si anume Philips. Majoritatea fabricantilor ofera boxe care pot fi atasate, separat de televizor. Semnalul video este amplificat în medie pâna la 7-8 wati, ceea ce este mai mult decât suficient pentru o incinta de 40-50 mp. De asemenea, multe televizoare permit “colaborarea” cu sistemul audio classic.

Televiziunea digitala (SDTV si HDTV) reprezinta noul standard, ce permite o îmbunatatire radicala atât a semnalului video cât si a celui audio. Televiziunea digitala are deja doua tipuri de formate: definitie analogica standard (SDTV) si înalta definitie (HDTV).

Comparatie
Tipul de transmisie Analog Digital Digital Digital Digital
PAL/SECAM Standard Standard Înalta definitie Înalta definitie
Rezolutie maxima 480i 480i 480p 720p 1080i
Aspect Ratio 4:3 4:3 4:3 or 16:9 16:9 16:9
Canale 1 5-6 5-6 1-2 1
Descriere Formatul TV standard DVD sau DBS Exceptionala, depinde de sursa Ceam mai buna Cea mai buna

DTV Detalii
Linii Rata de scanare Pixelare Frame Rate Aspect Ratio Formate
SDTV 525 total
480 active
15.75 kHz (60i) 480 x 640 24p, 30p, 60p or 60i fps 4:3 4
525 total
480 active
31.5 kHz (60p) 480 x 704 24p, 30p, 60p or 60i fps 4:3 or 16:9 8 (4×2)
HDTV 750 total
720 active
45 kHz
(60p)
720 x 1080 24p, 30p, 60p 16:9 3
1125 total
1080 active
33.75 kHz
(60i)
1080 x 1920 24p, 30p, 60i 16:9 3

Cum functioneaza?

Spre deosebire de celelalte tehnologii, cele trei culori de baza, rosu, albastru si verde, sunt create în fiecare pixel, reducându-se astfel spatiul. Electrozii încarcati interactioneaza cu mici “baloane” de gaz inert care trec în starea de plasma. Acest proces declanseaza raze ultraviolete care reactioneaza cu pixelii de fosfor si produc lumina. Tot spre deosebre de sistemele clasice, unde imaginea era “scanata” de-a latul ecranului, aici toti pixeli sunt “luminati” dintr-o data. Neavând electroni, luminare din spate sau vreo polarizare a luminii, imaginea este mult mai clara si mai stralucitoare.

Ce este plasma într-un televizor cu plasma?

Plasma este o substanta neutra din punct de vedere electric, puternic ionizata, compusa din ioni, electroni si particule neutre. Contine un numar aproximativ egal de ioni si electroni liberi. Astfel, plasma este un foarte bun conducator de electricitate. Atunci când se aplica o temperatura suficienta, electronii se separa de nucleul lor.

Merita banii?

Din punct de vedere al calitatii, sigur ca da. Receptoarele cu plasma se comporta excelent indiferent de conditiile ambientale. Lumina prea puternica nu afecteaza imaginea. Atunci când este utilizat pentru proiectarea de imagini în cadrul prezentarilor sau videoconferintelor nu este nevoie sa stingeti lumina în sala, astfel încât participantii pot vedea atât imaginile în cele mai bune conditii, dar si sa-si noteze. O alta caracteristica demna de mentionat o constituie unghiul extraordinar de vizionare în bune conditii, care este de 160°, cel mai mare posibil.

În plus, fata de displayuri de dimensiuni similare, greutatea celor cu plasma este mult redusa. Nici un alt dispozitiv nu poate concura cu ele atunci când este vorba de dimensiuni (acestea fiind extrem de subtiri), ceea ce le face usor de pozitionat oriunde. Sunt unele displayuri care are nu au mai mult de 3,5 inchi latime.

Spre deosebire de televizoarele clasice, ele nu sunt afectate de câmpurile magnetic.

Plasma vs. LCD

Principalul dezavantaj al televizoarelor cu plasma îl reprezinta deocamdata longevitatea. Bazându-se pe gaze rare (precum argon, xenon, neon), durata lor de viata este cea a gazelor respective, adica 25,000-30,000 ore de functionare. Spre deosebire, displayurile LCD au o durata de viata aproape dubla si în plus, ele pot fi “revitalizate”, ceea ce în cazul displayurilor cu plasma nu este cazul.

Acuratetea culorilor. Plasma are, datorita tehnologiei, un avantaj net. Culorile sunt mult mai clare si mai stralucitoare, iar contrastul superior în comparatie cu displayurile LCD.

Unghiul de vizualizare. Din nou plasma are un avantaj urias, unghiul de 160° fiind greu de atins de displayurile LCD.

Redare video. Tot plasma câstiga si aici, calitatea imaginilor fiind de departe superioara celei LCD. Pe de alta parte, pentru redarea imaginilor computerelor, LCD este mult mai util.

Consum. Câstigator este LCD, cu un consum mult mai mic decât plasma.

Marimea si pretul. Câstigator este din nou plasma. Displayurile de plasma de 50 inci au devenit o obisnuinta, în vreme ce la LCD media este de 30, abia acum lansându-se în productie modelul de 37. În ceea ce priveste costul, ambele tehnologii au costuri în scadere, ceea ce se reflecta si asupra pretului platit de catre utilizatori.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 12

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress