Home » Tehnologie » Ţi-am scris un film pe-o rază albastră…

Ţi-am scris un film pe-o rază albastră…

Organizaţia Blu-ray Disc Founders (BDF) a anunţat aprobarea versiunii 1.0 a BD-ROM şi a specificaţiilor tehnice ale acestuia, punându-le la dispoziţia producătorilor. Aceste specificaţii au fost anunţate în timpul programat şi reprezintă un pas extrem de important deoarece oferă producătorilor specificaţiile tehnice necesare introducerii în producţie a noului format de stocare. “Totul este pregătit pentru ca firmele să poată oferi publicului larg BD-ROM playere, recordere şi software aferent la sfârşitul lui 2005”, a declarat Maureen Weber, general manager la HP Optical Storage Solutions.

Ce este Blue-ray (Raza albastră)

Blue-ray, cunoscut şi sub numele de discul Blu-Ray (BD), este numele noii generaţii de unităţi de stocare optice. Formatul a fost dezvoltat pentru a permite înregistrarea, redarea şi stocarea imaginilor televiziunii de înaltă definiţie, formatul având toate şansele să devină în viitor standardul şi pentru computerele personale. Ce îl face atât de deosebit? În primul rând, capacitatea uriaşă de stocare, între cinci şi zece ori mai mare decât formatul DVD. Dacă acesta din urmă permite stocarea a 4,7 GB, BD permite stocarea a 25 GB pentru discurile cu un singur strat şi 50 GB pentru discurile cu două straturi.

Numele atât de poetic provine de la tehnologia utilizată pentru a citi şi scrie datele, un laser albastru-violet. Numele “Blu-ray” nu reprezintă însă o greşeală de tipar, ci a fost utilizat pentru înregistrarea mărcii, deoarece “blue” este un termen prea generic pentru a putea fi utilizat ca marcă înregistrată.

Standardul este dezvoltat în prezent de unsprezece companii reunite în asociaţia Blu-ray Disc Association: Hitachi Ltd., LG Electronics Inc., Matsushita Electric Industrial Co. Ltd., Mitsubishi Electric Corporation, Pioneer Corporation, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics Co. Ltd, Sharp Corporation, Sony Corporation, TDK Corporation, Thomson Multimedia. În ianuarie 2004, doi dintre cei mai mari producători de PC-uri din lume au fost acceptaţi în această asociaţie, pentru a putea ajuta la dezvoltarea formatului pentru stocarea datelor pentru PC-uri. Grupul urmează în prezent să se reînregistreze, fiind în continuare deschis altor companii care doresc să se implice în dezvoltarea, promovarea şi impunerea Blu-ray ca standard în stocarea pe suport optic.

La fel ca formatele convenţionale, CD şi DVD, BD oferă mai multe formate:

– BD-ROM, format read-only, pentru conţinutul preînregistrat,

– BD-R, format ce poate fi înregistrat, pentru utilizatori PC,

– BD-RW, formatul reinscriptibil,

– BD-RE, dezvoltat pentru HDTV (televiziunea de înaltă definiţie).

Sunt două tipuri de BD, cu un strat, care poate stoca 23,3 GB, 25 GB sau 27 GB şi dublu-strat, cu 46,6 GB, 50 GB sau 54 GB. Acum se lucrează la formatul cu patru straturi, care poate stoca 100 GB (câte 25 GB pe strat). Pe un BD se pot stoca, de exemplu, 2 ore de program TV de înaltă definiţie sau 13 ore de program TV clasic.

Rata de transfer este în prezent 1x şi permite transferul a 36 MBps, ceea ce înseamnă că înregistrarea unui BD de 25 GB durează 1 oră şi 33 de minute. Acum se lucrează deja la introducerea 2x şi se estimează că în viitor viteza medie va fi 8x. În ceea ce priveşte stocarea de imagini, nu s-a luat încă o decizie asupra CODEC-ului video care va fi folosit. În prezent, este suportat formatul MPEG-2, dar purtătorul de cuvânt al asociaţiei afirmă că se discută încă pentru cel puţin un format mai avansat, printre candidaţi fiind MPEG-4 AVC şi VC-9. Decizia va fi luată cel mai târziu luna aceasta (septembrie) şi standardele vor fi disponibile până la sfârşitul anului. De asemenea, în privinţa CODEC-urilor audio urmează să se ia o decizie în curând, intenţia fiind de a se oferi un standard superior actualului DVD.

Primele BD recordere vor fi disponibile la sfârşitul lui 2005, începutul lui 2006. Deocamdată, argumentul-forte pentru noua tehnologie o constituie televiziunea de înaltă definiţie, ea fiind cea care are nevoie de unităţi de stocare de asemenea capacităţi. Şi singura ţară- în care acest standard este implementat este Japonia. Deocamdată există două BD recordere disponibile în Japonia, (Sony BDZ-S77 şi Panasonic DMR-E700BD), dar deja majoritatea producătorilor de electrocasnice au dezvoltat propriul prototip, astfel încât nu este exclus ca pe piaţa japoneză să apară şi alte modele încă de anul acesta. În SUA, Sony estimează că ele vor fi disponibile abia la sfârşitul lui 2005, începutul lui 2006, dar LG Electronics doreşte să scoată pe piaţă un model chiar anul acesta. În ceea ce priveşte preţul, ca orice tehnologie nouă, este destul de mare, Sony BDZ-S77 costând 2049$ şi Panasonic DMR-E700BD, 1957$. Un disc costă aproximativ 25$. Explicaţia preţului ridicat este faptul că deocamdată aceste produse nu sunt adresate consumatorilor casnici, ci mai degrabă celor entuziaşti de gadgeturi tehnologice.

Conform asociaţiei, în curând preţul BD va fi asemănător tehnologiei DVD, iar în final, prin introducerea producţiei de masă, 10% din cel al unui DVD.

Comparaţie între tehnologii

VHS

Va înlocui BD tehnologia VHS? Cel mai probabil da. Tehnologia VHS este deja îmbătrânită şi nu mai este compatibilă cu televiziunea de înaltă definiţie (HDTV). În plus oferă numeroase caracteristici imposibil de reprodus de echipamentele clasice VHS, cum ar fi:

  • acces imediat către orice punct de pe disc,

  • căutare şi previzualizare instantanee a programelor înregistrate,

  • crearea listelor, schimbarea ordinii programelor înregistrate, editarea înregistrărilor video,

  • căutarea automată a unui spaţiu gol, astfel încât înregistrările să nu se suprapună,

  • înregistrare şi redare simultane,

  • interactivitate sporită, ceea ce permite programe TV şi jocuri mai avansate,

  • acces Internet pentru a downloada subtitrări sau informaţii auxiliare,

  • calitate sporită a imaginii, compatibilă cu HDTV,

  • calitate sporită a sunetului.

DVD

Va înlocui BD DVD-ul? Este prea devreme pentru a răspunde. Un rol important îl vor avea şi marile studiouri de film care vor decide în ce format vor scoate pe piaţă filmele. Cum încă mai câştigă bani mulţi de pe urma DVD-urilor, nu se vor grăbi să adopte un nou standard înainte de 2006-2007. Până acum un singur mare studio şi-a anunţat public sprijinul pentru acest format, Columbia TriStar, care a declarat că-şi va lansa filmele şi în format BD.

Unii producători au anunţat lansarea aşa-numitelor combo-drive-uri, adică unităţi optice care suportă atât DVD, cât şi BD. Formatul este mult prea popular pentru a nu se asigura compatibilitatea. Cei doi mari producători de PC-uri membri ai asociaţiei au anunţat că lucrează la implementarea standardului pentru PC-uri şi este clar că noul format va deveni curând standardul de stocare optică, înlocuind clasicul DVD.

Tehnologia rivală

Tehnologia rivală este HD-DVD, cunoscută şi sub numele de AOD (Advanced Optical Disc) dezvoltat de Toshiba şi NEC. Formatul este similar şi utilizează aceeaşi tehnologie cu rază laser de culoare albastră pentru a obţine o capacitate de stocare mai mare. Versiunea Read Only a acestuia a fost deja aprobată ca fiind noua generaţie de DVD-uri.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 18
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress