Home » Idei contemporane » Traficantii de istorie sau criza mondiala a capitalismului (I)

Traficantii de istorie sau criza mondiala a capitalismului (I)

In conditiile actualei crize a Capitalismului izbucnita in 2008 in SUA si generalizata cu rapiditate pe plan mondial , problema principala a majoritatii popoarelor lumii este salvarea supravietuirii fiintei umane care este amenintata de ascutirea inegalitatilor economico-sociale si politice specifice sistemului social-economic capitalist.

Masurile care se iau la nivel national si la nivel international de UE pentru Europa , si cele care se iau de catre SUA  pentru iesirea sa din criza salveaza doar Marele Capital , in timp ce pe umerii maselor muncitoare se arunca intreaga povara a crizei.  Bogatii devin tot mai bogati iar saracii tot mai saraci .

In lume si in Europa , inca din timpul Primului Razboi Mondial , sistemul capitalist incearca rezolvarea crizelor sale mai mari sau mai mici. Insa de fiecare data , faptul de a nu fi recunoscuta cauza crizelor care consta in contradictia antagonista intre caracterul social al productiei si insusirea privat capitalista a rezultatelor ei a determinat si determina si azi , formularea unor raspunsuri eronate si imposibilitatea gasirii solutiilor pentru problemele ridicate de criza . ele amplificandu-se neincetat.

Integrarea economica , realitate a Capitalismului contemporan al carui prototip este Comunitatea Economica Europeana (CEE) , largita in Uniunea Europeana (UE)  dupa metamorfozele politice din estul Europei din 1989-1991 , strategiile si politicile promovate de tarile capitaliste membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) , de tarile capitaliste dezvoltate din G 7 , de Comisia Trilaterala (SUA , CEE si Japonia) ,reprezinta incercari de adaptare a relatiior de productie capitaliste la nivelul fortelor de productie intensificate de revolutia tehnico-stiintifica contemporana si de promovarea pe plan intern si in special pe plan mondial a intereselor celor mai puternice capitaluri  ( de penetratie pe piata europeana si mondiala ) , prin actiuni initiate de Guvernele lor.

Rezolvarea definitiva a contradictiei fundamentale a Capitalismuluicare va pune capat crizelor mai mari sau mai mici , poate avea loc numai prin recunoasterea de facto a caracterului social al fortelor de productie si trecerea lor in proprietatea intregului popor .  Prin aceasta , productiei sociale ii va corespunde si forma sociala a insusirii ei.

Ideea construirii socialismului ca alternativa la Capitalismul perimat si anacronic a fost validata de istorie si s-a dovedit  ca Socialismul este singurul sistem economic social care a oferit , intr-un timp istoric scurt , un model si o solutie de rezolvare a problemelor umane , in toata complexitatea lor , la nivel de mase .  Pentru aceasta performanta a Socialismului care in jurul anilor 1970 devenise o atractie pentru omenire si un concurent redutabil pentru Capitalismul care se sufoca , si care prefigura care este tendinta omenirii si viitorul societatii omenesti , adica generalizarea oranduirii socialiste , Socialismul din Europa de Est , pentru toate acestea , a primit in 1989-1991 o grea lovitura subterana , printr-un Razboi Secret , din partea Capitalismului perimat.  ( 1 ).

Aceasta lovitura nu a fost inteleasa de cea mai mare parte a populatiilor din Europa de Est din doua motive :
a.    Razboiul Secret desfasurat pe timp de pace prin Operatiuni sub acoperire este invizibil si nu impresioneaza pe nimeni , nu revolta opinia publica
b.    El este organizat in subteran si cand este programat sa iasa la lumina este prezentat sub conceptul de Revolutie , iar acest concept are profunde rezonante pozitive in memoria umanitatii.

Daca ideea de revolutie se bucura de o glorie neobisnuita pentru beneficiile aduse progresului umanitatii , ideea de razboi este respinsa in general de omenire.  Ca urmare , accesul la termenul de revolutie este liber si nu este cenzurat.  In cazul Razboiului Secret din 1989-1991 la care ne-am referit , lucrurile devin cenzurate.  Despre Razboiul Secret au cunostinta si acces la informatiile respective doar liderii politici de stat si de guverne , militarii de rang superior , fiind opera serviciilor secrete.  Asa se explica cererea NATO din 2004 adresata fostelor tari socialiste din Europa sa treaca in regim de confidentialitate toate documentele privitoare la revolutiile din Europa din 1989-1991 .    ( 2 ).

Interesul SUA de autoconsacrare a propriului sistem capitalist a avut nevoie dupa al II-lea Razboi Mondial de certitudinea ca in lume nu mai exista o alta alternativa a cailor de evolutie a istoriei.  In acest scop SUA , prin Harry TRUMAN , alertat de Marele Capital prin serviciile secrete , a inventat doctrina Razboiului Rece impotriva Socialismului din URSS si apoi impotriva socialismului din toate celelalte  tari care au pornit pe acest drum.
Ramaneau insa zone intinse neacoperite si nesupravegheate , cum ar fi o parte din Asia , Africa si America Latina , care puteau accede la lumea socialista.  Pentru a obstructiona aceasta posibilitate Washington a conceput planuri si actiuni curente si de perspectiva sub forma Covert Operation (Operatiuni sub acoperire) menite sa previna raspandirea in oricare parte a lumii , a unor regimuri politice socialiste , numite de americani prosovietice.

Rapoartele Comisiei ONU pentru descoperirea adevarului din San Salvador , de exemplu , demonstreaza ca America Latina a fost practic devastata de absolventii vestitei si temutei scoli de terorism “Scoala Americilor” din Georgia , finantata de Guvernul american si cosmetizata in ianuarie 2001 sub denumirea prescurtata de WHISC.* , adica Institutul pentru Cooperare in Materie de Securitate in Emisfera Vestica  ( 3 ).

La nivel european relevant pentru discutia amenintarii fiintei umane de catre Capitalismul perimat ramane complotul Marelui Capital desfasurat impotriva maselor muncitoare din tarile socialiste . Acesta s-a desfasurat inca din 1945 sub forma doctrinei Razboiului Rece al lui TRUMAN , pusa in opera de un corp de lupta de tip gherila (1947) , sub numele de Serviciul american clandestin al Agentiei Centrale de Informatii  , unde erau secrete nu numai operatiunile ci si existenta in sine a acestui serviciu.  ( 3* ).  Acesta a fost cel mai mare secret al Guvernului SUA dupa armele nucleare  (3**).

Din 1973 complotul se desfasoara sub forma Razboiului Secret , planificat pe etape si global , pentru distrugerea maselor muncitoare socialiste .  In acest razboi secret au fost coptate de catre SUA si statele capitaliste membre din NATO.  Codificat de Agentie sub denumirea de Covert Operation , razboiul secret a fost executat de Serviciul clandestin al CIA si de catre celelalte servicii secrete din tarile membre NATO.

Atat Razboiul Rece (1945) cat si Razboiul Secret (1973) au fost stimulate de furia companiilor , a Big Bussines-ului , care au putere politica la Washington.  Ele au alertat de fiecare data cele mai inalte foruri ale Guvernului si serviciile secrete americane. De aceea fiecare nou Presedinte care venea la Casa Alba avea pregatit din partea CIA un Plan de Operatiuni sub Acoperire.

Este de retinut ca prima mare criza a Capitalismului (1929-1933) a izbucnit dupa aparitia Socialismului intr-o singura tara , Uniunea Sovietica.

Pe baza datelor si faptelor consemnate de istorie constatam ca in anii 1970 , in timp ce Socialismul se consolida ca sistem economic intr-un timp istoric foarte scurt , adica exista pe o suprafata de 26 % a globului pamantesc , avea 30 % din populatia globului si producea peste 40 % din productia industriala mondiala si se bucura de o larga audienta ideologica pe masura realizarilor sale , in lumea capitalista izbucneste cea de a 2-a Mare Criza economica.

Efectele crizei :
In conditiile acestei crize cand este contestat modul de viata capitalist si cel american numit “American way of Life”  ( 4 ) , cand SUA isi pierde puterea si prestigiul pe plan international ca urmare a infrangerii suferite in razboiul din Vietnam consemnata in 1973 – razboi declansat in 1964 prin actiunea sub acoperire din Golful Tonkin  ( 5 ) , ca urmare a punerii in discutie a moralei , a societatii americane si a politicii interne si internationale a SUA , are loc producerea unei disperari totale a SUA ( 6 ) si a tarilor capitaliste dezvoltate. Mitul Americii si al Occidentului se demonetizase.  Tarile capitaliste dezvoltate erau debusolate .  Ele nu mai puteau face fata competitiei istorice cu Socialismul.

Razboiul Secret :
In aceste conditii lumea capitalista a actionat ca un drogat in timpul presedintiei lui NIXON , cand liderii politici americani si capii oligarhiei financiare s-au intalnit la inceputul anului 1973 si au hotarat in secret ca singura solutie de iesire din criza a Capitalismului din anii 1970 este distrugerea  cu orice pret a Socialismului la nivel global si simultan , si nu in mod izolat si la perioade lungi de timp , cum s-a pocedat pana la infrangerea SUA in razboiul din R.D.Vietnam .

Directiile de atac :
In acest mod solutia iesirii din criza a fost deplasata din interiorul SUA si a tarilor capitaliste dezvoltate in afara granitelor lor.
S-a luat decizia politica secreta potrivit careia lumea capitalista formata din SUA si tarile aliate ei trebuie sa actioneze in 5 directii de atac impotriva Socialismului mondial.  Aceste directii au fost urmatoarele :
1.  Distrugerea sistemului politic si economic socialist.
2.  Recucerirea Lumii a Treia si restaurarea dominatiei capitaliste prin forme
neocolonialiste.
3.  Reconstructia pietelor pierdute si obtinerea altor piete prin eliminarea
societatilor comerciale ale statelor socialiste.
4.  Transformarea tarilor socialiste intr-o zona de piata de desfacere pentru
produsele industriale ale tarilor capitaliste.
5.  Preluarea controlului asupra principalelor surse de energie , petrol , gaze ,
carbune , energie atomica.  ( 7 ).

Omul de stiinta american Noam CHOMSKI semnala inca de la inceputul anului 1990 ca se fac eforturi pentru transformarea zonei socialiste intr-o zona a lumii a 3-a , pentruca , afirma el ,  “lumea a 3-a trebuie sa-si indeplineasca functia de piata de desfacere , sursa de materii prime si forta de munca ieftina”  ( 8 )

S-a hotarat ca realizarea acestor obiective sa se faca printr-un Razboi Secret*
al carui nume de cod dat de CIA era Covert Operation** , adica Operatiuni sub acoperire  ( 9* ) ( 10** ).

Cine realizeaza directiile de atac :
Aceasta misiune secreta de zdrobire a Socialismului a fost incredintata serviciilor secrete din SUA , din tarile capitaliste dezvoltate membre NATO si unor organizatii oculte ale NATO cum ar fi GLADIO.

Planul Razboiului Secret :
Pentru punerea in aplicare a Razboiului Secret s-a facut un Plan care a fost aprobat de sefii statelor occidentale membre NATO.
In realizarea Planului si-au adus contributia si continua sa si-o aduca si in prezent toate serviciile secrete ale statelor capitaliste interesate in distrugerea concurentei economice a Socialismului.   (11).

Planul cuprinde patru etape :
I.  Etapa pregatitoare si de atac pe ascuns de subminare a tarilor socialiste .
II  Etapa actiunilor fundamentale de schimbare a Europei socialiste , fabricarea aparentei de Revolutii si de Tranzitie a tarilor socialiste din Europa , desfiintarea CAER-ului , desfiintarea Tratatului de la Varsovia , dezmembrarea URSS , dezmembrarea  R.S.F.Jugoslavia si dezmembra – rea Cehoslovaciei.
III.     Etapa consolidarii ocupatiei occidentale in tarile cucerite si
neutralizarea RUSIEI in scopul aservirii ei Occidentului.
IV.    Tinteste regimul politic din R.P.Chineza si stoparea dezvoltarii ei.
Aceasta etapa mai vizeaza si distrugerea R.D.Coreene si a R.D.Vietnam , pentru a instaura in aceasta zona un control americano-japonez-sud corean.  Etapa a 4-a mai are ca tinte si alte tari cum sunt Cuba si tarile banuite de comunism islamic , adica
Iran , Irak si Libia.    ( 12 )

Masura in care a fost realizat pana in prezent acest plan nu este o problema care sa fie prezentata in articolul de fata.   Neindoios , pentru discutia Planului de Razboi Secret ramane mijlocul prin care s-a ajuns la realizarea scopului acestui razboi , respectiv distrugerea Socialismului concurent. Acest mijloc este chiar scenariul revolutiilor din 1989 – 1991 din estul Europei.
Scenariul revolutiilor , operatiune sub acoperire de mare anvergura , reprezinta chintesenta unei noi doctrine a intunecatelor arte ale inselarii dusmanului , pentru a-l distruge la el acasa , prin proceduri speciale , fara arme vizibile desfasurate.

Revolutiile din estul Europei sunt in fapt continuatoarele industriei propagandei americane pusa in actiune odata cu Razboiul Rece , care este in fapt un razboi politic impotriva URSS si a celorlalte tari care si-au ales calea socialista de dezvoltare.

Pentru pregatirea si ducerea razboiului politic impotriva lumii socialiste numita de americani impropriu lumea comunista , in baza documentului NSC-68 din 1947 , s-au creat anumite organe operative : Agentia Centrala de Informatii (CIA) si Departamentul Apararii (PENTAGON) , o structura de conducere si dezvoltare centralizata a altor trei Departamente : Dep. Trupelor de Uscat  (US Army) , Dep.Fortelor Aeriene (USAF) si Dep.Fortelor Maritime (US Navy) .    ( 13 )

In baza aceluiasi document NSC-68 Harry TRUMAN a emis o Directiva Prezidentiala  prin care se autorizeaza CIA sa organizeze si sa lanseze operatiuni strategice de razboi psihologic in Europa de Est si URSS vizand subminarea si schimbarea regimului politic , distrugerea puterii militare a statelor vizate si distrugerea sistemului social si politic al acestora.
Este exact obiectivul strategic urmarit de SUA din 1947 , reluat de planul global al Razboiului Secret din 1973 si care s-a realizat prin scenariul revolutiilor est-europene in 1989-1991.
Industria de propaganda politica neagra si razboiul psihologic al SUA impotriva lumii socialiste au fost concepute in stilul propagandei germane , de catre specialisti germani , fosti subordonati ai Dr.Joseph GOEBELS , ministrul propagandei Germaniei celui de al III-lea Reich.
In anul 1946 acesti specialisti adusi in SUA de evreul Abraham Ben Elazar cu pseudonimul Henry KISSINGER lucrau in Departamentul de Stat al SUA.  ( 14 ).

Potrivit industriei propagandei politice si psihologice a SUA ,  URSS , o tara eroica in invingerea nazismului in al Doilea Razboi Mondial , este numita de liderii politici americani Imperiul Raului , este un stat inamic , un stat paranoic , avand conducatori fanatici care gandesc si actioneaza pentru distrugerea din temelii a SUA , etc..

In contrast SUA se autodeclara Imperiul Binelui care lupta sa distruga pe cel al Raului.  Aici se vede ca in secolul 20 propaganda politica si psihologica a SUA promoveaza mitologicul , cu toate ca este o forma primitiva a constiintei sociale.
Mitologia politica din propaganda neagra si din razboiul psihologic care a actionat vreme de 45 de ani se regaseste si in scenariul revolutiilor din 1989-1991.
Paul GIRARDET luand ca studiu de caz revolutia romana transmisa in direct in decembrie 1989 despre care afirma ca este  “ unul dintre cele mai bine structurate evenimente mediatice “ , pune in evidenta caracterul mitic pe care il imbrca transmisiunile TV ale unor evenimente politice majore de la sfarsitul secolului 20.
Astfel incepand cu revolutia romana  toate revolutiile si razboaiele transmise in direct la televizor presupun aceleasi scenarii mitologice televizate :
1.    Dictatorul sau monstrul , eroul negativ sau reprezentantul intunericului , cum sunt Ceausescu , Milosevici , Sadam Husseim.
2.    Victimele dictaturii : poporul roman , albanez , cuveitian , americanii sau pacea mondiala.
3.    Uneltele raului : dictatura exercitata prin conspiratie secreta in Romania , armata sarba sau irakiana.
4.    Eroii eliberatori : americanii sau armata NATO.  ( 15 ).

In contextul deturnarii Socialismului din Europa , cei mai puternici lideri ai planetei fac apel in discursurile lor la mitologia politica.  De exemplu la 5 mai 2005 , la Vilnius , capitala Lituaniei , presedintele George W. BUSH aflat in vizita in aceasta tara a declarat :  “ BIELORUSIA este ultima dictatura din Europa “  si ca  “ LUCASENKO are prieteni rai , pe Fidel Castro su Hugo CHAVEZ “ , iar Secretarul de Stat american Condoleenza RICE a adaugat la randul ei ca  “Bielorusia este un stat al tiraniei”.

Pe fundalul tradarii ,dezinformarii si ignorantei , al violentei si tensiunii evenimentelor , apelul la mitologic duce la distrugerea imaginii adversarului.  Odata imaginea adversarului distrusa ,  adversarul va fi invins.

Propaganda politica si psihologica neagra a SUA a urmarit si inca mai urmareste ca anticomunismul american – Maccarthysmul – , sa fie transformat intr-o prejudecata nu doar a popoarelor din estul Europei ci a intregii lumi.
Documentul cunoscut ca NSC-68 , care cuprinde elementele ideologice si doctrinare ale Razboiului Rece , din care s-a nascur Razboiul Secret global ,
a fost preluat , continuat si amplificat in dimensiunile lui militare de catre toti succesorii lui TRUMAN pana in 1989 cand au avut loc falsele Revolutii.

In forma adoptata NSC-68 este in vigoare si in 2005 , dar nu mai este anticomunist ci antirusesc.   ( 16 ).

BIBLIOGRAFIE  :
1.  Col.(r) dr.Gheorghe Ratiu , Raze de lumina pe carari intunecate , Editura
Paco , Bucuresti , 1996 , p.60
2.    Marian Oprea , director Revista Lumea , emisiunea Miezul problemei National TV , 26- X- 2004 .
3.    George Monbiot , The Guardian , 30.10.2001 , articol  “America pe lista statelor teroriste”, apud , WHISC *, Western Hemisphere Institute Security Cooperation , apud , Ziarul Adevarul , 30.10.2001.
3*.Tim WEINER , CIA – o istorie secreta , Ed. Litera International ,
2009 , p.29
3** Ibidem , p.35
4.    Pierre Milza , Serge Bernstein , “Istoria secolului 20 , 1945-1973” , vol.2 , Editura ALL , p.229 , 269 , 270 , 271
5.    Ibidem , p.268
6.    New-York Times/1971 , apud , Razboiul din Vietnam   ( Internet  ).
7.    Col.(r).dr.Gheorghe Ratiu , op.cit. p.59 , 60
8.    Ziarul Adevarul , Bucuresti , 14 febr.1990 , p.3
9*  Col.(r).dr.Gheorghe Ratiu , op.cit. p.60
10**Col.(r).Florian Garz , Istoria Interzisa , Ed.Obiectiv Craiova , p.86
11. Col.(r).dr.Gheorghe Ratiu , op.cit. p.60
12. Ibidem , p.70 – 72.
13  Col.(r).Florian Garz , op.cit. p.57
14. Ibidem , p.53 , 54.
15. Paul Girardet , Mythes et mythologie politique , apud , Virgiliu
Gheorghe , Revrajirea lumii , Ed.Prodromos , 2006 , Buc. p.56
16. Col.(r).Florian Garz , “ Cavalerii Apocalipsei “,  Ed. Obiectiv ,
Craiova , p.90 .

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 71
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress