Home » Tehnologie » Trendurile anului 2004

Trendurile anului 2004

2004 este un an care promite multe în lumea tehnologiei. Dupa ani de stagnare se pare ca în sfârsit vom avea parte de o crestere semnificativa. Iata o scurta trecere în revista a principalelor trenduri care se prefigureaza pentru anul care tocmai a început.

Outsourcing-ul

Prefigurata cu câtiva ani în urma, aceasta tendinta se va accentua puternic în 2004. Firmele se vor concentra asupra activitatilor de baza, lasând serviciile nespecifice în grija companiilor specializate. Giganti precum IBM si HP au semnat deja contracte de miliarde de de dolari pentru gestionarea sectorului informatic al unor corporatii. Companiile mari vor înceta sa mai faca investitii proprii în IT, preferând sa “închirieze” infrastructura de la un furnizor. Astfel, managerii vor scapa de un cosmar.

E de presupus ca acest lucru sa duca la un transfer al locurilor de munca – în primul rând de la companii catre furnizorii de servicii si, în al doilea rând, din tarile dezvoltate în tarile în curs de dezvoltare, precum India sau tarile asiatice, unde costurile fortei de munca sunt mai scazute. Acest al doilea aspect duce la consolidarea unui alt trend:

Globalizarea

Din ce în ce mai mult, multinationalele îsi vor muta din sediile lor centrale operarea si controlul functiilor cheie ale afacerilor. Astfel, IBM, de exemplu, a deschis recent un birou cu 1000 de angajati în Singapore.

La începuturi, când companiile au început sa faca afaceri pe scara globala, ele fabricau si controlau activitatile de la sediul lor de baza, vânzându-si produsele în afara granitelor tarii. Ulterior, dezvoltarea companiilor a impus mutarea centrelor de fabricare mai aproape de centrele de vânzare, controlul ramânând înca în mâinile birourilor centrale. Astazi începe deja sa se schimbe acest tip de control, companiile devenind cu adevarat globale.

DotCom Reloaded

Dupa ce în 2000 balonul dotcomurilor parea a se fi spart definitiv, miliarde de dolari fiind aruncate aiurea, anul 2003 a marcat aparitia primelor rezultate economice pozitive pentru principalele companii din domeniu. Amazon.com, Yahoo.com, eBay.com au raportat pentru prima oara bilanturi pozitive.

Se dovedeste astfel ca e-comertul poate fi cu adevarat viabil. Companiile care au supravietuit sunt deja mult mai puternice. În plus, în perioada de boom a dotcomurilor, la rascrucea dintre milenii, au fost testate aproape toate ideile posibile în materie de afacere online.

Ideea câstigatoare? Au câstigat firmele care s-au bazat pe functia de baza a internetului, aceea de a aduce aproape oameni cu interese si preocupari comune, de a unifica piete care pâna atunci fusesera complet izolate.

Evenimentul anului îl va constitui probabil cotarea la bursa a motorului de cautare Google – intrat din 2002 în rândul celor mai notorii 10 branduri din lume. Bazat pe o tehnologie revolutionara, Google a ajus în momentul de fata prima destinatie a oricui doreste sa caute ceva pe internet, servind nu mai putin de 200 milioane de cautari pe zi. Firma poseda în prezent un parc de peste 10,000 de servere care stocheaza date despre 1,3 miliarde site-uri.

Explozia internetului va duce si la modificarea aplicatiilor, care vor înceta probabil cât de curând sa fie numai de tip desktop, permitând accesul de oriunde cu ajutorul unei interfete web.

OpenSource

Fortate de reducerea costurilor, multe companii au recurs la software de tip Open Source. Sistemul de operare Linux este acum pe val, unele tari încheind chiar parteneriate strategice pentru dezvoltarea lui, cum se întâmpla, de exemplu, în Germania, acolo unde administratia a adoptat Linux ca sistem de operare, acelasi sistem fiind recomandat calduros de Uniunea Europeana.

E-adevarat, Linux mai are mult pâna când sa detroneze Windows-ul de pe calculatoarele utilizatorului mediu, fiind mult mai greu de utilizat si nebeneficiind de facilitatile multimedia ale sistemului Microsoft. În plus, numarul aplicatiilor disponibile, precum si a driverelor (mici programe care fac legatura între un device – imprimanta, webcam, scaner etc. si calculator) este extrem de redus. Dar pe piata serverelor, Linux a devenit deja un jucator important, mai ales în urma problemelor de securitate întâmpinate de rivalul sau în 2003.

Apelarea la produsele open source va duce la o crestere a tehnologizarii afacerilor fara ca în acest mod sa creasca foarte mult si cheltuielile.

BigBrother is watching you

Într-o lume a camerelor ultra miniaturizate si ultradigitalizate orice si oricând poate fi monitorizat. Explozia de anul trecut a telefoanelor cu o camera digitala incorporata a facut furori, stârnind îngrijorarea cu privire la violarea intimitatii sau a legilor de protejare a drepturilor de autor. Deja aceste telefoane sunt interzise în multe locuri, cum ar fi muzee, piscine, vestiare etc.

Uneltele de monitorizare nu se limiteaza însa doar la telefoane si camere digitale… Practic toate actiunile unei persoane pot fi monitorizate foarte usor. Pe masura ce devenim dependenti de tehnologie, intimitatea noastra scade. Daca intram pe internet, site-urile pe care am intrat sunt monitorizate. Daca vorbim la telefon (mobil sau fix), convorbirile pot fi identificate. Daca platim ceva, tranzactia cu cartea de credit este înregistrata.

E-adevarat, acest lucru duce la o scadere a criminalitatii, în masura în care este din ce în ce mai greu sa faci ceva nemonitorizat, însa este necesara o dezbatere serioasa asupra dreptului la intimitate pentru a putea preveni abuzurile.

Telefonia 3G

Mult asteptata tehnologie 3G se dovedeste a fi mai degraba un esec în Europa. Anul 2004 va fi anul raspunsului definitiv la întrebarea daca miliardele (aproximativ 100, în Europa) platite pentru licentele 3G au fost sau nu aruncate pe apa sâmbetei, anul acesta fiind termenul limita în contractele de licenta pentru demararea serviciilor comerciale.

2003 a fost anul lansarii serviciilor în Marea Britanie, Italia, Austria si Suedia, fara însa a atrage prea multi abonati.

Experienta Japoniei arata ca 3G a fost un esec pâna la aparitia primelor terminale asemanatoare cu cele ale tehnologiei 2G, deoarece aparatele initiale erau mai voluminoase si bateria se termina mai repede.

Desi 3G pare împotmolit, se lucreaza deja la 4G, existând deja mai multi candidati. Primul candidat este o combinatie de tehnologie Wi-Fi si telefonie mobila, cu ajutorul unor adaptoare care sa faca trecere de la un nod Wi-Fi la un releu GSM. Un alt candidat îl reprezinta o noua tehnologie fara fir care sa permita transferul de date de mare viteza. Printre dezvoltatori se numara IPWireless, Flarion, Navini si ArrayComm. Desi aceste tehnologii sunt înca în functiune, Uniunea Internationala de Telecomunicatii nu le recunoaste deocamdata ca atare.

Mobilitatea

Deja în a doua jumatate a anului 2003 unii producatori au anuntat, pentru prima data ca numarul de unitati mobile (laptop, notepad) l-a depasit pe cel al sistemelor desktop. 2004 va duce la consolidarea acestui trend.

Scaderea costurilor de productie – prin relocarea unitatilor productive în zone mai putin costisitoare din punct de vedere al fortei de munca – dar si prin economia de scara, de exemplu, pretul display-urilor LCD – cea mai costistoare componenta a unui laptop – a scazut mult în ultima vreme, ceea ce a dus la scaderea preturilor, un laptop mediu vânzându-se acum în jurul a 700-800 $, adica aproape de pretul unui sistem desktop.

În plus, va creste numarul retelelor fara fir, Wi-Fi (posibil chiar ca numarul lor sa devina egal sau chiar mai mare decât al retelelor clasice) si al punctelor de conectare la internet wireless.(C. B.)

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 10
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress