Home » Tehnologie » WiMAX

WiMAX

WiMAX nu mai este o tehnologie a viitorului, ci o tehnologie prezentă. WiMAX este, în doar câteva cuvinte, tehnologia care ne va permite să ne conectăm pe arii mai mari şi la viteze de transfer mai bune, este tehnologia wireless care va oferi posibilitatea să acoperim zone mari cu acces broadband.

Din acest punct de vedere, ce am avut până acum au fost fie conexiuni de mare viteză, însă pe arii limitate – dacă vorbim de conexiuni prin cablu, la care trebuia să fim conectaţi –, fie posibilităţi de conectare wireless pe suprafeţe mari, însă pe lăţimi mici de bandă. Ceea ce face WiMAX este să încerce să combine aceste două lucruri, deci să ofere conectivitate broadband de mare capacitate pe distanţe mari – acesta este principalul avantaj.

Dincolo de aceasta, tehnologia aduce în faţa utilizatorilor nişte beneficii care ar însemna noutăţi din punct de vedere tehnologic, şi anume interoperabilitate. Dacă, de exemplu, cumpărăm un dispozitiv de la un producător sau altul, acest standard va însemna interoperabilitatea şi posibilitatea ca echipamentele să comunice într-un standard deschis, asemenea telefoniei mobile: dacă ai două telefoane de la două companii diferite, poţi să vorbeşti fără nici o problemă în reţea cu acestea.

De asemenea, dincolo de aceasta, WiMAX va însemna, într-o ţară ca România, unde infrastructura este limitată, uşurinţă de conectivitate, în ideea în care preţul per megabit va fi unul extrem de redus.

WiMAX vine undeva să se întrepătrundă între ceea ce înseamnă tehnologia existentă pentru wireless care înseamnă tehnologia WiFi, adică o tehnologie indoor, cu conectare prin aşa-numitele access point-uri – punctele de acces wireless – cu chipset-urile deja integrate în notebook-uri. WiMAX se vrea să fie pasul următor, în măsura în care cu un singur punct de acces se poate acoperi o zonă metropolitană. Putem să vorbim de zonele metropolitane acoperite de WiMAX, care oferă conectivitate broadband în adevăratul sens al cuvântului, fiind – să spunem – o tehnologie care va coexista între celelalte tehnologii existente, deci undeva între tehnologia 3G şi WiFi. Va însemna acoperirea de suprafeţe mari utilizând tehnologia WiMAX, care în special este focalizată pe ceea ce înseamnă transferul de date. Dacă astăzi vedem că majoritatea utilizatorilor devin din ce în ce mai mobili – ne referim la utilizatorii de notebook –, necesitatea de conectivitate este una din ce în ce mai mare. Ne conectăm înăuntru, însă între două locaţii ar trebui cumva să fim conectaţi la viteze mari şi WiMAX-ul se vrea a fi aici, în această zonă. Bineînţeles, tehnologiile GSM, 3G vor fi în continuare pe piaţă, oamenii vor folosi în special vocea în segmentele de 3G, iar WiMAX se vrea a fi conectivitatea în bandă largă în special pentru pachete de date.

În acest moment sunt deja instalate în diverse locaţii din lume primele trial-uri şi totodată primele reţele comerciale instalate de operatori în 802.16.d – este vorba de Fixed WiMAX –, iar aşteptările pentru standardul mobil 802.16.e sunt pentru jumătatea lunii decembrie. Începând de anul viitor, vom avea implementări inclusiv în România ale acestei tehnologii.

„Potenţialul tehnologiei WiMAX şi implicarea unor producători mari în conturarea acestui standard mă fac să cred că asistăm la naşterea viitorului 4G, următoarea generaţie de telefonie mobilă“, a declarat Dan Georgescu, preşedintele ANRC, autoritatea care reglementează segmentul comunicaţiilor. El a apreciat că WiMAX este o tehnologie care ar putea intensifica concurenţa pe piaţă de telefonie mobilă, lucru ce ar putea duce la scăderea preţurilor şi cu siguranţă va spori accesibilitatea serviciilor.

Tehnologia WiMAX ar permite o acoperire mai bună la nivel naţional pentru serviciile de urgenţă (112 – Pompieri, Poliţie, Salvare), lucru care ar rezolva, de asemenea, problemele celor din zone rurale izolate.

Beneficiind de suportul Intel, tehnologia WiMAX este versiunea optimizată a Wi-Fi: o conexiune prin unde radio, care nu necesită investiţii mari pentru acoperire. Un singur punct de emisie acoperă o zonă cu rază de aproape 50 de kilometri. În marile oraşe acoperirea scade la 20 de kilometri, dar un singur echipament este suficient pentru a acoperi centrul Capitalei de exemplu sau un oraş de mărime medie. Legătura Bucureşti-Ploieşti se poate face cu maximum trei puncte de acces.

Tehnologia WiMAX permite conexiuni individuale la Internet teoretic nelimitate, cu viteze de acces de până la 70 Mbps, cu mult peste posibilităţile noilor tehnologii mobile (HSDPA, suplimentul 3G, ajunge la 3,6 Mbps în condiţii ideale). Prin WiMAX se vor putea oferi servicii atât pentru utilizatorii casnici (care vor folosi un mic hot-spot Wi-Fi pentru a-şi conecta computerele la Internet), cât mai ales pentru companii, ce vor avea o legătură mult mai sigura şi stabilă între filiale şi diverse sedii.

Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor sunt optimişti: se speră că primele servicii WiMAX vor fi operaţionale la finalul acestui an, opinie împărtăşită şi de Intel. Se crede că WiMAX va ajuta în programele guvernamentale care-şi propun să reducă prăpastia dintre oraşe şi sate în domeniul digital. „Obiectivul principal al MCTI, şi anume reducerea decalajului digital dintre urban şi rural, va fi mai simplu de realizat prin introducerea în România a tehnologiei WiMAX“, a declarat Florin Bejan, secretar de stat pentru comunicaţii.

Sistemul are nevoie de licenţă de operare şi în bandă de 3,5 GHz, care nu este deocamdată chiar liberă. Există şapte deţinători de licenţe, dar ICGTI spune că vor fi verificate dacă respectă toate cerinţele din domeniu. „În urma unei evaluări care se va finaliza la începutul lunii mai, Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) va retrage licenţele celor care nu îndeplinesc cerinţele“, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele IGCTI. El a spus că pentru licenţe se vor organiza licitaţii, cu scopul de a avea cât mai mulţi furnizori de astfel de servicii.

Tehnologia care eliberează utilizatorii de fire este interesantă şi pentru producătorii de software. Va permite cu siguranţă noi aplicaţii atât pe partea de divertisment pentru utilizatorii finali, cât şi pe partea de business. Serviciile oferite prin intermediul tehnologiei WiMAX sunt în curs de standardizare şi de reglementare la nivel european, urmând ca apoi să se lanseze comercial în mai multe ţări.

WiMAX provine de la Worldwide Interoperability for Microwave Access (interoperabilitate universală pentru acces prin microunde) şi este o tehnologie bazată pe standarde ale industriei, care oferă acces wireless de mare viteză la Internet pentru utilizatorii casnici şi pentru companii. Soluţiile WiMAX bazate pe standardul 802.16 permit instalarea de reţele fixe wireless de mare viteză, oferind servicii bazate pe Internet Protocol, servicii de tip video IP în timp real şi servicii TDM pentru voce. Introducerea produselor WiMAX pe piaţa europeană se realizează în baza Directivei 1999/5/EC (RTTE), care oferă posibilitatea recunoaşterii mutuale a conformităţii în statele membre. Utilizarea tehnologiei WiMax întâmpină dificultăţi în principal datorită procedurilor neuniforme de notificare RTTE în funcţie de ţară şi de lipsa de benzi de frecvenţe armonizate la nivel european. Pentru această tehnologie este favorabilă banda de frecvenţă 3,6-3,8 MHz.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 41
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress