Home » Economie » 2011, anul crizei datoriilor guvernamentale

2011, anul crizei datoriilor guvernamentale

Gravitatea unei intensificări a crizei datoriilor din zona euro pentru revenirea economică mondială nu trebuie subestimată. Această criză poate da o lovitură puternică sistemului bancar european, principalul deţinător de obligaţiuni suverane (guvernamentale) ale statelor de la periferia Europei, în valoare de 2 miliarde dolari.

În următoarele 12-18 luni, sunt toate şansele ca Grecia şi Irlanda să decidă să îşi restruc­tureze datoriile suverane. Vor face acest lucru deoarece economiile lor se adân­cesc şi mai mult în recesiune, sub greutatea măsurilor drastice de ajustare fiscală impusă acestor ţări de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Euro­peană, în cămaşa de forţă a aparte­nenţei la zona Euro.
O reeşalonare a datoriilor suverane ale Greciei sau ale Irlandei ar constitui cea mai mare reeşalonare de acest tip din istorie. De asemenea, ar avea ca rezultat mai mult decât probabil o esca­ladare prin contaminare a Portugaliei şi Spaniei, ambele ţări având datorii externe extrem de mari în 2011.
O criză bancară în Europa împreună cu o nouă scădere economică euro­pea­nă vor avea implicaţii serioase asupra revenirii economice mondiale. Ar creşte în special riscurile unui eşec al relansării economice americane, într-un moment în care rata şomajului rămâne neobişnuit de mare în SUA, criza exproprierilor continuă nediminuată, iar preţul mondial al petrolului este din nou ridicat.
Trebuie să ne aşteptăm ca o adân­cire a crizei europene să aibă ca rezultat o slăbire şi mai accentuată a monedei euro, ceea ce i-ar dezavantaja pe expor­tatorii americani, sporind îndoielile privind supravieţuirea monedei euro­pe­ne. De asemenea, trebuie să ne aştep­tăm la un nivel sporit al cheltuielilor legate de protecţia împotriva riscurilor finan­ciare, dat fiind gradul ridicat de interdependenţă în interiorul siste­mului financiar global. (C. B.)

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress