În lupta electorală pentru câştigarea unui nou mandat la Casa Albă, preşedintele democrat Barack Obama are doar 2 procente în plus faţă de republicanul Mitt Romney, respectiv 47 la 45 la sută, la mijlocul lunii mai. Într-un sondaj anterior efectuat de CBS/New York Times prin telefon Romney conducea cu 46 la 43 la sută şi era favorit în rândul electoratului feminin, în ciuda faptului că democraţii spun că „republicanii duc un război împotriva femeilor” întrucât se opun ca poliţele de asigurări de sănătate să oferă contraceptive gratuite.
Pentru a-l devansa pe candidatul republican, preşedintele Obama încearcă să îşi atragă voturi din zone electorale neabordate până acum. După o perioadă în care a avut o atitudine ambiguă cu privire la căsătoria între persoane de acelaşi sex, Obama a declarat recent într-un interviu la ABC News că este de acord cu acest tip de mariaj, devenind primul preşedinte în exerciţiu care se pronunţă favorabil cu privire la acest subiect. Cei mai mulţi alegători consideră răspunsul preşedintelui mai curând oportunist decât sincer. Asta ar trebui să fie un motiv de panică pentru echipa Obama.
Washington Post a raportat că unul din şase contributori la campania electorală a lui Obama, persoane care contribuie cu sume importante de bani pentru campanie, se identifică drept homosexuali.
Schimbarea atitudinii lui Obama în privinţa căsătoriei între persoane de acelaşi sex este asemănată cu cea al unui politician de odinioară: „Unii dintre prietenii mei sunt pentru proiectul de lege, şi unii dintre prietenii mei sunt împotriva proiectului de lege, şi eu sunt mereu cu prietenii mei.”
O altă alegere dificilă pentru Obama se referă la decizia privind construcţia Keystone XL, o conductă care aduce petrol din Canada. Marea majoritate a alegătorilor sunt în favoarea conductei, dar contributorii liberali ai campaniei preşedintelui doresc blocarea acesteia.
Una din dezbaterile viitoare pentru Obama şi Romney va fi pe teme economice: ce fel de capitalism vor americanii? Un capitalism asemănător modelului creştin-democrat din Germania, acela a unei economii „sociale de piaţă” sau ceea ce este numit economie „anti-socială de piaţă”. „Social” este considerat un termen care are o încărcătură plăcută, dar presupune un rol foarte mare al statului în vieţile americanilor. Ei sunt obişnuiţi să renunţe la locul de muncă deoarece au credinţa că vor găsi altul mai bun. În condiţii normale, economia Statelor Unite creează zeci de milioane de locuri de muncă în fiecare an, în timp ce zeci de milioane de locuri de muncă dispar. Într-un an tipic, aproximativ 50 de milioane de americani îşi schimbă locurile de muncă, de cele mai multe ori pentru altele mai bune. Acest proces explică parţial de ce capitalismul din Statele Unite este mult mai dinamic decât cel din Europa.
Vom vedea cum vor reacţiona americanii după această dezbatere şi care va fi tipul de capitalism pe care îl doresc în ţara lor.
Home » Politică externă » Alegerile prezidenţiale din SUA