Home » Politică externă » Alegerile prezidenţiale din SUA

Alegerile prezidenţiale din SUA

În lupta electorală pentru câştigarea unui nou mandat la Casa Albă, preşedintele demo­crat Barack Obama are doar 2 procen­te în plus faţă de republicanul Mitt Romney, respectiv 47 la 45 la sută, la mijlocul lunii mai. Într-un sondaj anterior efectuat de CBS/New York Times prin telefon Romney conducea cu 46 la 43 la sută şi era favorit în rândul electoratului feminin, în ciuda faptului că democraţii spun că „republicanii duc un război împotriva femeilor” întrucât se opun ca poliţele de asigurări de sănătate să oferă contraceptive gratuite.
Pentru a-l devansa pe candidatul republican, preşedintele Obama în­cear­că să îşi atragă voturi din zone elec­torale neabordate până acum. După o perioadă în care a avut o atitudine ambiguă cu privire la căsătoria între persoane de acelaşi sex, Obama a declarat recent într-un interviu la ABC News că este de acord cu acest tip de mariaj, devenind primul preşedinte în exerciţiu care se pronunţă favorabil cu privire la acest subiect. Cei mai mulţi alegători consideră răspunsul preşedintelui mai curând oportunist decât sincer. Asta ar trebui să fie un motiv de panică pentru echipa Obama.
Washington Post a raportat că unul din şase contributori la campania elec­torală a lui Obama, persoane care contribuie cu sume importante de bani pentru campanie, se identifică drept homosexuali.
Schimbarea atitudinii lui Obama în privinţa căsătoriei între persoane de acelaşi sex este asemănată cu cea al unui politician de odinioară: „Unii din­tre prietenii mei sunt pentru proiectul de lege, şi unii dintre prietenii mei sunt împotriva proiectului de lege, şi eu sunt mereu cu prietenii mei.”
O altă alegere dificilă pentru Oba­ma se referă la decizia privind cons­truc­ţia Keystone XL, o conductă care aduce petrol din Canada. Marea majo­ritate a alegătorilor sunt în favoa­rea conductei, dar contributorii liberali ai campaniei preşedintelui doresc bloca­rea acesteia.
Una din dezbaterile viitoare pentru Obama şi Romney va fi pe teme eco­nomice: ce fel de capitalism vor americanii? Un capitalism asemănător mode­lului creştin-democrat din Germa­nia, acela a unei economii „sociale de piaţă” sau ceea ce este numit eco­nomie „anti-socială de piaţă”. „Social” este considerat un termen care are o încărcătură plăcută, dar presupune un rol foarte mare al statului în vieţile americanilor. Ei sunt obişnuiţi să re­nun­ţe la locul de muncă deoarece au credinţa că vor găsi altul mai bun. În condiţii normale, economia Statelor Unite creează zeci de milioane de locuri de muncă în fiecare an, în timp ce zeci de milioane de locuri de muncă dispar. Într-un an tipic, aproximativ 50 de milioane de americani îşi schimbă locurile de muncă, de cele mai multe ori pentru altele mai bune. Acest proces explică parţial de ce capita­lis­mul din Statele Unite este mult mai dinamic decât cel din Europa.
Vom vedea cum vor reacţiona americanii după această dezbatere şi care va fi tipul de capitalism pe care îl doresc în ţara lor.

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress