Home » Politică externă » Discursul Preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad la ONU

Discursul Preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad la ONU

Mahmoud Ahmadinejad a venit la New York dornic să surprindă pe toată lumea cu atitudinea sa prietenoasă şi să spună tuturor că Iranul este gata să colaboreze cu IAEA la toate nivelele. Aceste cuvinte au fost rezultatul cel mai pozitiv al şederii lui Mahmoud Ahmadinejad în SUA.

Subiectul programului nuclear iranian a ocupat prim-planul agendei celei de-a 62-a întâlniri a Adunării Generale a ONU. Preşedinte al Iranului Mahmoud Ahmadinejad a ţinut un discurs spectaculos în faţa Adunării, care a făcut înconjurul lumii pe prima pagină a ziarelor. Ahmadinejad a negat cu tărie acuzaţiile de sprijinire a activităţilor teroriste şi de dezvoltare de armament nuclear, şi a confirmat deschiderea Iranului spre cooperare cu IAEA în toate aspectele legate de program.

George W. Bush nu a acordat Iranului atâta atenţie câtă se aştepta publicul larg. Cel mai probabil, Bush şi preşedintele francez Sarkozy şi-au coordonat dinainte acţiunile şi declaraţiile pentru ca Adunarea Generală a ONU să pună în evidenţă cordialitatea preşedintelui american.

În discursul său, preşedintele iranian a făcut tot posibilul să evite orice referire la principalul inamic – SUA. În prezent, Iranul se confruntă cu criticile venite din partea Franţei. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat că armamentul nuclear al Iranului ar submina semnificativ stabilitatea în regiune şi în întreaga lume. Sarkozy consideră că această criză se poate rezolva cu ajutorul dialogului diplomatic şi al unor decizii politice ferme.

Mahmoud Ahmadinejad şi-a început discursul cu ocolişuri. El a accentuat nevoia de îmbunătăţire a situaţiei acuale în lume, şi de a deschide perspective mai luminoase pentru toate popoarele. Acest scop poate fi atins doar atunci când comunitatea internaţională va rezolva probleme vitale, între care: “încercările organizate de a distruge instituţia familiei şi de a submina statutul femeii.” Preşedintele şi-a continuat lista cu “încălcări pe scară largă a drepturilor omului, terorism şi ocupaţie”, “agresiune împotriva culturilor şi a valorilor naţionale” şi “ineficienţa mecanismelor internaţionale menite să reinstaureze o pace stabilă şi securitatea”.

Analiza lui Ahmadinejad privind problemele globale actuale s-a încheiat cu problema evreilor şi a Holocaustului. El a accentuat faptul că ocuparea în continuare a Palestinei de “regimul Zionist ilegal” este o compensaţie pentru toate pierderile [pe care evreiile-au suferit] în războiul din Europa. “Zioniştii distrug palestinienii în propriile lor cămine şi oraşe, dar teroriştilor li se acordă medalii pentru pace şi se bucură de sprijinul naţiunilor puternice”, a susţinut el.

Mahmoud Ahmadinejad nu şi-a repetat faimoasa declaraţie în care afirmă că “Israelul ar trebui şters de pe faţa pământului.” Însă în conferinţa de presă de după întâlnire el a prezis un sfârşit tragic pentru statul evreu: “Uniunea Sovietică – ce s-a ales de ea? S-a prăbuşit şi a dispărut. S-a realizat acest lucru prin război? Nu”, a spus el.

Vorbind despre alte teritorii ocupate, Ahmadinejad a menţionat Irakul. El a afirmat că operaţiunea împotriva lui Saddam Hussein s-a bazat pe presupunerea că acesta deţinea arme de distrugere în masă. “Dictatorul irakian, care a fost sprijinit de ocupanţi, a fost răsturnat. Nu au fost găsite arme de distrugere în masă, dar ocupaţia continuă,” a adăugat el.

Ahmadinejad consideră că responsabilitatea pentru situaţia actuală aparţine Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit lui, Consiliul de Securitate este pe primul loc în topul celor mai ineficiente organizaţii internaţionale. “Unii dintre membri se poartă asemeni unor procurori, judecători şi călăi,” crede preşedintele iranian. “Nu e de mirare că ţările care încearcă să-şi apere drepturile şi libertăţile nu încearcă să obţină ceea ce merită din partea Consiliului de Securitate al ONU,” a continuat el.

Cât despre faimosul program nuclear, preşedintele Iranului a afirmat că Teheranul, ca membru al IAEA, a respectat întotdeauna regulile şi regulamentele şi că a cooperat cu agenţia la toate nivelele. “Toate activităţile noastre nucleare au caracter paşnic şi transparent,” a afirmat el. Însă, a continuat Ahmadinejad, unii dintre membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au încercat să priveze Iranul de aceasta, prin presiuni puternice asupra IAEA. “Consiliul nu a reuşit să apere dreptatea şi drepturile poporului iranian,” a spus Ahmadinejad, referindu-se la sancţiunile impuse împotriva ţării pentru refuzul de a suspenda activităţile de îmbogăţire a uraniului.

Această stare de lucruri a început să se schimbe recent. “Problema programului nuclear iranian a revenit la IAEA, iar eu pot declara oficial că, în opinia noastră, problema nucleară iraniană este închisă şi a devenit un subiect comun în activitatea agenţiei,” a spus Ahmadinejad.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 51
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress