Home » Politică externă » Începutul sfârşitului pentru Hugo Chávez

Începutul sfârşitului pentru Hugo Chávez

Soarele a început să apună în “imperiul bolivarian”  condus de Hugo Chávez. În dimineaţa zilei de 1 martie 2008 liderul narcoterorist columbian Luis Edgar Devia, alias „Raul Reyes“, a fost ucis de rachete lansate de forţele armate columbiene asupra taberei sale de gherilă din statul învecinat Ecuador. Incidentul a declanşat o furtună căreia ar putea să-i cadă pradă şi preşedintele corupt şi arogant al Venezuelei, Hugo Chávez.

Cu câteva luni înainte, în ia­nuarie, acoliţii lui Chávez din Adunarea Naţională a Venezuelei îşi aplaudau furtunos conducătorul suprem în timp ce acesta acorda statutul de “combatanţi” legi­timi Forţelor Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC) şi micii Armate de Eli­berare Naţională, recunoscându-le drept parte a mişcării sale “boli­va­riene”.
Chávez a fost atât de revoltat că guvernul columbian a îndrăznit să-i omoare amicul terorist, încât şi-a impli­cat ţara într-un război imposibil de câş­tigat. A ordonat armatei să desfăşoare tan­curi în apropierea graniţei, între­ru­pând relaţiile comerciale bilaterale cu Columbia, vitale pentru ţara sa. Loco­tenent-colonelul Chávez ar putea fi singurul lider militar din istorie care atacă propriile căi de aprovizionare.
Este evident că autorităţile SUA urmăresc îndeaproape colaborarea strânsă dintre tabăra lui Chávez şi FARC.
Chávez şi-a schimbat poziţia în câteva zile, după ce autorităţile colum­biene au început să publice primele din cele câteva mii de fişiere electro­nice cu documente compromiţătoare care demonstrează implicarea lui Chávez, a unor oficiali guvernamentali ecuadorieni şi a altora în sprijinirea FARC. Opoziţia venezueleană, Frontul Patriotic, condus de respectatul lider democrat Oswaldo Alvarez Paz, a denunţat alianţa lui Chávez cu FARC drept trădare a intereselor Venezuelei.
De la uciderea lui Reyes în luna martie, trei alţi importanţi comandanţi ai FARC au fost asasinaţi de propriii oameni, s-au predat sau au murit din cauze naturale. În ciuda pretenţiilor furioase ale lui Chávez, nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană nu au eliminat gherilele columbiene de pe lista de grupări care susţin terorismul. În ciuda dezminţirilor sale vehemente, o comisie a Interpol a autentificat do­cu­mentele care îl implică pe Chávez în susţinerea teroriştilor FARC.
În iunie, guvernul Statelor Unite a sanc­ţionat oficial un înalt diplomat venezuelean pentru sprijinul acordat grupării teroriste Hezbollah. Este foarte clar că autorităţile americane anali­zea­ză atent colaborarea dintre tabăra lui Chávez şi FARC, şi că înalţi oficiali vene­zueleni ar putea fi sancţionaţi de SUA pentru complicitate.
Eliberarea spectaculoasă a trei antre­prenori americani, a fostei candi­date la preşedinţia Columbiei Ingrid Be­tan­court şi a altor 11 ostatici de că­tre FARC a reprezentat o lovitură impor­tantă la adresa campaniei bolivariene internaţionale ale lui Chávez.
Chiar înainte de eliberarea lui Betancourt, Chávez a emis o ruşinoasă declaraţie de repudiere a FARC, cerând grupării să elibereze ostaticii şi să de­pună armele necondiţionat. „O miş­ca­re de gherilă înarmată nu-şi are lo­cul în America Latină în acest moment”, recomanda Chávez.
În plus, el a fost obligat să ia mă­suri pentru a se împăca cu Uribe, aştep­tându-se în curând o întâlnire a celor doi lideri în vederea reluării relaţiilor „normale”.
Acoliţii din Bolivia şi Ecuador îşi pierd legitimitatea pe zi ce trece, iar susţinătorul lor din Caracas îşi linge rănile. În ţară, Chávez este nevoit să recur­gă la artificii tehnice pentru a împie­dica participarea unor figuri po­pulare ale opoziţiei la următoarele ale­geri regionale şi locale. Deşi a folosit aparatul poliţienesc al statului pentru a-şi impune controlul absolut asupra tribunalelor, a adunării naţionale şi a comisiei electorale, lipsa alimentelor, rata în creştere a criminalităţii şi corupţia generalizată l-au făcut tot mai puţin popular. Susţinătorii lui Chávez din armată şi din propria mişcare bolivariană rămân să se întrebe dacă sprijinul imoral şi necugetat acordat de acesta teroriştilor va conduce la acuzarea lor de către Statele Unite sau îi va târî într-un alt război pe care nu-l pot câştiga.
În concluzie, Hugo Chávez, omul care s-a pretins a fi reprezentantul nemuritorului Simon Bolivar, pare să intre în criză de timp. (Michael Cohen)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 59
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress