Home » Interviu » Interviu cu Adrian Năstase – “PSD trebuie să se întoarcă la propriul electorat”

Interviu cu Adrian Năstase – “PSD trebuie să se întoarcă la propriul electorat”

Anul 2008 ar putea fi anul revenirii lui Adrian Năstase în prim-planul politicii. În ce fel se va întâmpla acest lucru, deocamdată nu putem spune. Din interviul de mai jos rezultă că fostul premier şi preşedinte al PSD este în continuare foarte preocupat de evoluţia partidului din care face parte şi mai ales de schimbările pe care PSD trebuie să le aducă în mesajele sale pentru a recuceri electoratul.

Domnule Adrian Năstase, vă rog să definiţi pe scurt anii politici: 2005, 2006 şi 2007.
Cei trei ani ai guvernării de dreapta seamănă foarte mult între ei; au fost ani de dezbinare, de criză politică, care ne-au amintit de perioada guvernării CDR. În 2005, noua putere, abia insta­lată, a luat-o pe drumul sinuos şi peri­culos al conflictului politic. Deja din primele săptămâni era vizibil că nu mai există cale de împăcare între Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu. În 2006, doar presiunea exercitată de UE a făcut ca guvernarea PNL-PD să rezis­te, deşi era un an în care vânătoarea de vrăjitoare, aşa-numita luptă împo­triva corupţiei, a atins cote supra­rea­liste. În 2007 s-au văzut consecinţele politice ale anilor anteriori, cu efecte asupra tuturor partidelor, inclusiv PSD. Unul din fenomenele ultimilor trei ani este încercarea preşedintelui Băsescu de a se impune ca un actor dominant pe scena politică; ceea ce, după pă­rerea mea, nu i-a reuşit în totalitate.
Cum vedeţi situaţia politică la sfârşitul anului 2007? Unde se situează PSD în ecuaţia jocului de putere?
Ne aflăm în mod clar la un moment de cotitură. Am trecut deja peste un scrutin, care a arătat câteva tendinţe importante. Deşi PD şi Traian Băsescu nu au reuşit să determine o schimbare ireversibilă, pe ansamblu, dreapta a înregistrat un scor foarte bun. PSD nu a reuşit să se impună ca alternativă politică la actuala putere, pierzându-şi poziţia de partid dominant. Dreapta creşte în România, ceea ce înseamnă că, în anul care vine, PSD va trebui să facă eforturi imense pentru a recupera terenul pierdut. Lupta nu a fost tran­şa­tă la aceste alegeri, dar s-au dat sem­nale politice majore, care vor trebui să ducă la schimbări importante în stra­tegia partidului din care fac parte.
A trecut mai mult de un an şi jumătate de când aţi renunţat la funcţia de preşedinte executiv al PSD şi la cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În ultimele luni însă, aţi devenit foarte prezent în spaţiul public şi chiar în activitatea PSD. Care va fi rolul politic pe care îl va juca Adrian Năstase în 2008?
Vreau să îmi fac în continuare da­toria de om politic. Aşa cum văd eu lucrurile, omul politic este acela care propune soluţii şi apoi le aplică. Omul politic mai are o trăsătură esenţială: reprezintă electoratul care l-a votat. Or, pe mine şi pe partidul din care fac parte, în 2004, ne-au votat aproape 4 milioane de români. Aceştia aşteaptă de la noi ce le-am promis: idei de stân­ga, social-democrate, în care să con­te­ze buna reprezentare a celor care încă nu beneficiază de creşterea eco­no­mi­că a ultimilor ani. Voi continua să mă implic în dezbaterea de idei din PSD, împreună cu toţi cei care pot să ajute cumva, prin experienţă sau expertiză, pentru ca ideile stângii să redevină o alternativă pentru români. Vreau ca în 2008 să fiu cât mai aproape de par­tidul meu, să contribui într-un fel mai direct şi mai firesc la evoluţia pozitivă a PSD şi la obţinerea unor rezultate cât mai bune la alegerile locale şi parla­men­tare.
Care credeţi că vor fi principalii adversari politici în anul electoral 2008? Întrevedeţi formarea unor blocuri electorale sau partidele vor candida pe cont propriu?
Pentru alegerile din 2008 sunt mai degrabă înclinat să cred că partidele vor candida pe cont propriu. Oricum, discuţia des­pre blocuri politice va trebui să ţină cont de o alta, cea referitoare la apartenenţa la stânga sau dreapta.
În acest moment, consider că adversarul principal al PSD este format din toate partidele care în acest mo­ment promovează idei de dreapta. Personal, îmi va fi imposibil să mă con­solez cu o viitoare dominaţie a dreptei şi nu cred că PSD trebuie să se adap­teze la această paradigmă. Noi nu vorbim doar pentru noi: există milioane de români care nu sunt mulţumiţi de viaţa lor şi de lipsa de dreptate şi de solidaritate din jurul lor.
Cum simţiţi electoratul la trei ani de la alegerile parlamentare? Există modificări majore ale configuraţiei grupurilor sociale? Care ar fi acestea?
Electoratul s-a schimbat mult, dar nu s-a schimbat radical. Schimbarea cea mai importantă a fost determinată de continuarea fenomenului de plecări la muncă în afară, dar nu trebuie să uităm că, în ultimii ani, România a înche­iat procesul de privatizare, iar o parte a electoratului nu mai depinde de banii statului. Nivelul de trai a cres­cut, dar nu în mod echilibrat, ci dim­potrivă. Tocmai de aceea, cred că rolul PSD, un partid care a făcut imens pentru România în ultimii 18 ani, nu se opreşte aici.
Mi se va spune că acesta este mer­sul istoriei, că, după o perioadă de do­minaţie a stângii, urmează, inevi­ta­bil, dominaţia dreptei. Dar vă întreb: ce s-a schimbat în România atât de funda­men­tal, încât stânga să nu mai fie populară? Din 2000 şi până astăzi, România a făcut progrese imense, inclusiv şi mai ales din punct de vedere economic. Aceasta nu înseamnă că în România toate problemele celor săraci au fost rezolvate sau că avem o clasă de mijloc majoritară. În România nu există nici măcar o clasă de mijloc su­ficient formată. Şi atunci îmi este foarte greu să accept acest presupus fatalism istoric.
Poate că va trebui să ne îndreptăm şi spre categorii noi de electorat, dar avem înainte de toate o datorie faţă de electoratul nostru. Faţă de cel care ne-a susţinut în 2004 şi din care, astăzi, au mai rămas foarte puţini. PSD trebuie să se întoarcă la propriul electorat. Adică la cei care reprezintă zona sala­ria­ţilor şi a pensionarilor (din mediul urban şi rural), cei care lucrau în agri­cul­tură, cei care preferă soluţii sociale în faţa capitalismului sălbatic pro­mo­vat în ultimii ani, cei pentru care tre­buie făcute investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate, pentru a avea şansa unei vieţi normale. Iar extin­de­rea noastră trebuie făcută în linia poli­tică a stângii, şi nu a dreptei: spre inte­lec­tualii de stânga, spre clasa oame­ni­lor educaţi şi activi care lucrează în firme şi companii recent dezvoltate, chiar spre publicul bucureştean pe care l-am ignorat atâţia ani, către zona societăţii civile cu preocupări în zona stângii (educaţie, sănătate, mediu, cultură).
Ce trebuie să facă PSD pentru a obţine scoruri cât mai bune la alegerile de anul viitor?
PSD, mai întâi, trebuie să privească adevărul în faţă. Să facă o analiză  profundă a semnificaţiilor acestui vot şi apoi să ia decizii pornind de la acestea. Avem o istorie, un trecut, o legătură puter­nică şi durabilă cu electoratul stângii. Nu trebuie decât să ne clari­fi­căm poziţiile politice în relaţie cu par­tidele dreptei, să respingem prezum­ţia de vinovăţie pe care am acceptat-o în ultimii ani şi să refacem solidaritatea internă de partid.
Numai pe această bază putem construi ceva nou pentru noi şi pentru România. Şi, de asemenea, numai în acest fel putem să redevenim o alternativă la guvernările dreptei. Sunt încă optimist în ceea ce priveşte evoluţia PSD. Sper din tot sufletul că, făcând aceşti paşi, la sfârşitul anului viitor PSD se va afla din nou la guvernare.
Cum vedeţi evoluţia blogurilor politice în anul care vine?
Blogul a fost pentru mine o surpriză extrem de plăcută, întrucât în acest fel am reuşit să comunic într-un mod foarte direct cu foarte mulţi români. Este un mijloc prin care politicienii îşi deschid o nouă cale de dialog cu elec­toratul. Dacă este folosit constructiv, atunci ar putea chiar să devină un instrument util inclusiv pentru creş­te­rea implicării publicului în viaţa poli­tică. Sper ca interesul celor care, re­cent, şi-au deschis blog să continue şi să nu fie unul strict conjunctural.

Interviu realizat de Arthur SUCIU

Publicat în : Interviu  de la numărul 53
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress