Home » Interviu » Interviu cu Constanin Niţă – “Braşovenii nu au avut niciodată o simpatie pentru social-democraţie”

Interviu cu Constanin Niţă – “Braşovenii nu au avut niciodată o simpatie pentru social-democraţie”

Constantin Niţă este vicepreşedinte PSD, preşedintele organizaţiei PSD Braşov. Face parte din noua generaţie de lideri apărută după Congresul din 2005. De mai multe ori a fost prezentat ca viitor ministru de Finanţe într-un guvern PSD.

Domnule deputat Constantin Niţă, sunteţi şi preşedintele organizaţiei PSD din judeţul Braşov, judeţ în care partidul din care faceţi parte s-a situat pe locul doi la recentele alegeri europar­la­mentare, la ultimele alegeri generale ocupând locul trei. Succesul se datorează faptului că sunteţi un bun manager politic ştiind să vă motivaţi electoratul sau s-a datorat unui context?
În orice caz contextul nu ne-a fost niciodată favorabil la Braşov. Din motive pe care îmi este foarte greu să le desluşesc, braşovenii nu au avut niciodată o simpatie pentru social-democraţie. Acest lucru nu ne-a îm­pie­dicat să încercăm să promovăm cele mai bune proiecte pentru oraş. Am reu­şit să menţinem în funcţiune fabrici cum ar fi Tractorul, Rulmentul sau cele din industria de apărare unde lucrau mii de oameni. Din păcate noul context politic apărut după 2005 nu ne-a mai permis să ne ducem la bun sfârşit proiectele, iar acum toată lumea vede ce se întâmplă din acest punct de vedere în Braşov. Atunci când am promis ceva, ne-am ţinut de cuvânt, iar atunci când am greşit ne-am asumat răspunderea. În timp am dovedit că în PSD Braşov sunt oameni serioşi şi responsabili care ştiu să reprezinte interesele celor care i-au ales. Seriozitate, multă muncă şi respect pentru cei care ne-au acordat votul sunt ingredientele pentru un rezultat bun în alegeri.
Despre dumneavoastră s-a spus că veţi fi viitorul ministru al Economiei şi Finanţelor. Dacă veţi fi nominalizat în această funcţie, când PSD va ajunge la guvernare, care ar fi programul dumneavoastră?
Ştiu că au apărut pe piaţă astfel de zvonuri, dar ele nu sunt nici pe departe adevărate, atâta vreme cât PSD se află în opoziţie. Nu sunt decât pure spe­culaţii. În cazul în care, după ce PSD preia guvernarea, mi se va propune o asemenea funcţie, în mod categoric un punct important în program va fi relansarea industriei româneşti. Un alt aspect asupra căruia va trebui să ne aplecăm îl constituie asigurarea resur­selor energetice şi punerea în practică a unui plan de producţie şi distribuţie a acestora. De asemenea, ne vom concentra şi pe elaborarea unui buget naţional multianual bazat pe proiecte şi programe în concordanţă cu cerinţele şi exigenţele Comisiei Europene.
Credeţi că este viabil economic un salariu minim de 640 de lei?
Da, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite unele condiţii esenţiale. Dacă această creştere a salariului minim la 640 de lei nu este susţinută de ritmul de creştere economică, atunci se poate ajunge la dezechilibre majore în economia românească. Noi propunem o creştere a salariului minim în cel mult doi ani. Astfel ca anul viitor acesta să ajungă la 520-540 de lei, iar din 2009 la suma de 640 de lei. Acest lucru este absolut necesar având în vedere că nivelul de astăzi al salariului minim nu acoperă nici pe departe coşul mediu de consum.
Braşovul este rămas în urmă faţă de alte oraşe, deşi dispunea de un potenţial industrial foarte puternic. Care ar fi explicaţiile?
După părerea mea, principalele cauze sunt legate de incoerenţa şi inconsecvenţa actului de guvernare. Tot potenţialul industrial al Braşovului a fost pierdut în mare parte din cauza soluţiilor radicale pe care actualii guvernanţi au decis să le adopte în privinţa marilor întreprinderi de stat. Acestea produceau sub mărci de renume, cunoscute în afara graniţelor ţării, care ar fi putut avea succes pe pieţele internaţionale. Aici putem da exemplu Tractorul UTB, care acum s-a închis şi a devenit o mare afacere imobiliară, şi Rulmentul, care este pe cale de a fi lichidată.
La toate acestea se adaugă modul în care autorităţile locale şi-au înţeles rolul în dezvoltarea Braşovului. În ultimii ani am avut parte de o politică locală care nu are la bază un plan strategic bine definit. S-au cheltuit sume mari pe proiecte care nu au adus tehnologie, nu au creat locuri de muncă. Nu s-a realizat infrastructura, cum ar fi autostrada sau aeroportul, astfel încât Braşovul să devină un centru atractiv pentru investitori. De aici şi decalajul faţă de celelalte oraşe, în special din partea de vest a ţării, cum ar fi Timişoara, Arad, Oradea.
Poate PSD să recupereze diferenţa faţă de PD şi să redevină partidul numărul 1?
Poate, şi cred că o va face, iar alegerile din 2008 vor confirma acest lucru. Totul ţine numai de noi şi de capacitatea noastră de a arăta că PSD este partidul care poate oferi românilor o guvernare stabilă. De asemenea, din punct de vedere electoral cred că este necesar un program special pentru Transilvania unde partidul are unele probleme, fapt ce a fost destul de vizibil la alegerile europarlamentare. Pe de altă parte, PSD este singurul partid care propune românilor un program economic şi social stabil, pe termen lung. Important este ca acest program să fie înţeles de majoritatea cetăţenilor, iar aici rolul nostru, al reprezentanţilor PSD,  este unul foarte important.
De asemenea trebuie să găsim explicaţii la faptul că mare parte din populaţia României acceptă politici de dreapta în locul celor de stânga, aceasta în condiţiile în care 80% din populaţie are un nivel de trai scăzut şi foarte scăzut. Politicile de dreapta nu vor promova niciodată programe so­cia­le. PSD, ca singurul partid de stânga, are obligaţia şi responsabilitatea de a se bate pentru proiectele sale, de a le face cunoscute şi de a găsi căi pentru a le pune în practică. Trebuie să des­fă­şurăm o activitate politică eficientă prin care să le explicăm oamenilor că nu trebuie să voteze după cum le dictează inima, ci după cum le dictează raţiunea. Votul trebuie să fie realist, pe programe care pot să aducă bunăstare.
Ce aşteptări are PSD de la următoarele alegeri?
Evident că sperăm să câştigăm alegerile. După cum spuneam, avem tot ce ne trebuie pentru a oferi o guvernare stabilă şi performantă. Avem programe şi oameni foarte bine pregătiţi. Totul este ca şi alegătorii să ne acorde votul lor de încredere, mai ales că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani îi îndreptăţeşte să adopte o asemenea atitudine politică. Nu cred că situaţia de conflict permanent între instituţiile statului, care nu a dus la creşterea nivelului de trai promisă, îi poate mulţumi pe cei care, din dorinţa de schimbare, în 2004 şi-au dat votul unei alianţe care acum s-a destrămat.
Prin noile alegeri din 2008 sperăm că în viaţa politică se va instaura un climat de normalitate şi de colaborare între instituţiile statului. Singura forţă care poate aduce stabilitatea de care avem nevoie este PSD şi cred că are toate şansele să câştige alegerile de anul viitor.

Interviu realizat de Cristian BANU

Publicat în : Interviu  de la numărul 53
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress