Home » Interviu » Interviu cu Tudor Chiuariu – “PDL este partidul PeDaLă pentru Băsescu”

Interviu cu Tudor Chiuariu – “PDL este partidul PeDaLă pentru Băsescu”

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, crede că premierul Tăriceanu este cea mai potrivită persoană pentru a candida din partea PNL la alegerile prezidenţiale din 2009. Tudor Chiuariu este decis să folosească experienţa sa de ministru pentru a se implica mult mai mult ca om politic, după încheierea mandatului.

Domnule ministru Tudor Chiuariu, cum vor modifica rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European rapor­turile de forţe de pe scena politică în viitorul an electoral?
Aceste alegeri ne-au arătat două lucruri: că românii dau din ce în ce mai puţin credit politicienilor populişti şi că avem un electorat activ, preocupat de politică, în jur de 30%.
În privinţa PNL, a dovedit că poli­ti­ca noastră, aceea de a face mai mult şi de a ne certa mai puţin, de a ne lăsa mai puţin antrenaţi în disputele inutile lansate în special de preşedintele Băsescu, este una corectă.
Lucrul care a trecut neobservat şi necomentat e acela că un tânăr ma­ghiar de 28 de ani a convins în cam­panie şi este acum euro­par­la­mentar PNL. E un mare pas înainte pentru a redefini cetăţenia civică, prin ade­ziu­nea la anumite valori, şi nu etnic, aşa cum s-a încercat în prelungirea perioadei comuniste. E unul dintre aspectele pozitive ale acestor alegeri şi un pas simbolic înainte.
Apoi, PNL a dovedit că e un partid deschis, că poate atrage personalităţi marcante ale societăţii civile, că nu e în nici un caz un partid al “grupurilor de interese”. Două personalităţi consa­cra­te ale societăţii civile şi patru tineri dornici de afirmare e o echipă echili­brată, care poate face o figură fru­moa­să.
Cât despre raportul de forţe de pe scena politică, nu întrevăd schimbări majore până la următoarele alegeri parlamentare.
Preşedintele Călin Popescu Tări­cea­nu a anunţat că PNL va trece în pe­rioada următoare printr-un proces de reînnoire. Ce va presupune acest lucru?
Adversarii noştri politici au încercat să creeze o anumită imagine despre noi, partidul oamenilor de afaceri, legă­turi cu grupurile de interese etc. În opinia mea trebuie să arătăm că PNL este un partid deschis pentru noi personalităţi şi că poate aborda un registru larg de teme, de la pensii la protecţia mediului. În al doilea rând, trebuie să-i convingem pe oameni de un adevăr simplu: de fapt, nu banii, ci ideile sunt importante pentru reuşită şi, dacă unii dintre noi au reuşit în afa­ceri, au făcut-o fiindcă au crezut în ini­ţiativa individuală şi în competiţia liberă, şi şi-au urmărit ideile cu stăruinţă.
Care vor fi mizele PNL la alegerile locale şi parlamentare din 2008?
PNL are şansa în perioada imediat următoare să devină primul partid bine definit ideologic, primul partid “de idei” din România. Mizele PNL: consolidarea poziţiei între partidele mari, de 15-20%, consolidarea unui electorat sta­bil, atras de ideile pe care noi le pro­movăm şi de un anumit stil de guver­nare, pragmatic, concentrat pe acţiuni concrete care îmbunătăţesc viaţa oa­me­nilor. Am demonstrat că nu putem fi desfiinţaţi nici cu serviciile secrete şi nici cu procuratura, şi acesta e un lu­cru bun. Acum trebuie să le explicăm mai bine oamenilor că cele mai bogate ţări din lume au ajuns astfel fiindcă au avut guverne liberale. Că trebuie să des­cătuşăm economia pentru a cons­trui autostrăzi şi a mări pensiile.
Există posibilitatea încheierii unei alianţe la guvernare cu PSD înaintea alegerilor?
Ar fi dificil, din punct de vedere practic, şi neproductiv, din punct de vedere electoral. Există o unanimitate în PNL, în sensul respingerii unei ase­menea alianţe. Vrem să ducem acest mandat până la capăt şi să le putem spune oamenilor: acesta e primul gu­vern democratic care-şi îndeplineşte promisiunile electorale. Asta am făcut şi asta ne propunem să facem în următorii patru ani. Ne despart prea multe lucruri, în special modul cum PSD a exercitat guvernarea între 2000 şi 2004. Nu vrem să ne întoarcem la acele vremuri, în care oamenii erau ridicaţi de pe stradă pentru că scriau mailuri în care criticau guvernul sau procurori care anchetau prefecţi PSD cădeau, ca din întâmplare, de la bal­con.
Mai există vreo şansă de împăcare între PNL şi PLD? Dar între PNL şi PD?
Curentul pro-Băsescu din PNL a fost la început încurajat pentru a-l debarca pe premierul Tăriceanu. Când scenariul acesta nu a reuşit, s-a cons­tituit PLD, care a fost creat şi crescut artificial de către Traian Băsescu. Acum liberalii din PLD se întorc în PNL, iar cei care au deprinderi de slugă se vor duce să-l slujească pe domnul Băsescu. Astfel, printr-o mişcare natu­rală, scena politică se va clarifica, de o parte, PNL – partidul ideilor liberale, de cealaltă parte, PDL – partidul PeDaLĂ pe care va apăsa domnul Băsescu, par­tidul-om, “unit în cuget şi-n simţiri”, “strâns unit în jurul comandantului suprem” şi aşa mai departe.
Cum va arăta Justiţia la sfârşitul mandatului dumneavoastră? Ce aţi realizat până acum, succint, şi ce mai urmează?
Pe scurt, realizările mandatului meu ar fi: Agenţia Naţională de Inte­gri­tate, simplificarea procedurii acordării cetăţeniei române, noi coduri de proce­dură civilă şi penală, nou tratat de extră­dare cu SUA, aderarea României la Academia de Drept European, planul de acţiune pentru înlăturarea mec­anis­mului de monitorizare al Comisiei Euro­pene. Ceea ce nu am reuşit, dar este absolut necesar, este scoaterea procu­rorilor din subordonarea preşedintelui şi eliminarea cazurilor când aceştia acţionează la comandă politică. Un alt lucru care rămâne de făcut este insti­tuirea unor mecanisme eficiente pen­tru tragerea la răspundere a magis­traţilor incompetenţi sau abuzivi. La iniţiativa mea, vom avea pentru prima oară o strategie de resurse umane în ceea ce priveşte sistemul judiciar.
Aţi acumulat deja o experienţă rele­vantă ca ministru al Justiţiei. Cum vă ve­de­ţi astăzi, în comparaţie cu fostul şi apre­ciatul ministru al Justiţiei, Monica Macovei?
Sunt multe deosebiri legate de împre­jurările diferite în care am preluat portofoliul Justiţiei. Ca să dau un sin­gur exemplu, doamnna Macovei a avut o majoritate parlamentară care a sus­ţinut-o, eu nu. Mai mult, a trebuit ca eu să gestionez unele măsuri ale pre­de­ce­sorului meu, care s-au dovedit mai puţin inspirate. De exemplu, nume­roa­sele modificări ale legislaţiei declarate neconstituţionale, care acum conduc la compromiterea cercetărilor în dosa­rele importante.
Apoi, eu am reuşit să duc la capăt unele proiecte în care doamnna Ma­covei a eşuat: înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române, semnarea tratatului de extră­dare cu SUA.
În ce măsură credeţi că lupta împotriva corupţiei va mai reprezenta o temă electorală la alegerile din 2008?
Din păcate, abordarea populistă şi electorală a luptei anticorupţie ne-a împiedicat să avem rezultate concrete, iar lumea s-a săturat să vadă pre­su­puşii vinovaţi plimbaţi pe la parchet cu camerele de luat vederi, dar niciodată pedepsiţi. Cauzele sunt, în principal, două: existenţa unor reglementări pre­care, care permit tergiversarea şi eşu­area unor dosare şi lipsa de profe­sio­nalism a procurorilor, care uneori des­chid dosare în mod abuziv, doar pentru a se putea spune despre cineva că es­te cercetat, alteori închid dosare pentru a proteja anumite persoane. Am pro­pus soluţii pentru amândouă: noi co­duri şi sancţionarea celor incom­pe­tenţi. Ambele pot rămâne blocate sau pot fi aplicate, funcţie de voinţa poli­tică.
La viitorul congres al PNL veţi candida pentru vreo funcţie în partid? Cum vă vedeţi viitorul politic?
Nu am decis încă. Cert este că voi rămâne în viaţa politică şi că voi încerca să fructific expertiza dobândită ca urmare a acestui mandat. Pot spune că acum cunosc situaţia din justiţie sub mai multe unghiuri şi asta e o bună premisă pentru a lansa politici publice liberale, în viitor.
Care credeţi că este cel mai potrivit liberal pentru postura de candidat la funcţia de preşedinte al României?
Eu cred că premierul Tăriceanu, prin echilibru, prin recunoaştere internaţională, prin prestanţă, dar mai ales prin experienţa acumulată ca prim-ministru, într-un mandat dificil, ar fi cel mai potrivit. Avem nevoie de un preşedinte înclinat spre dialog, care să fie recunoscut de forţele politice ca un factor de mediere, şi premierul Tări­cea­nu este o astfel de persoană.

Interviu realizat de Arthur SUCIU

N.red.: La câteva zile după acordarea interviului, Tudor Chiuariu a demisionat din funcţia de ministru al Justiţiei.

Publicat în : Interviu  de la numărul 53
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress