Home » Tehnologie » Partidele pe internet

Partidele pe internet

Fiindcă tot este campanie electorală, ne-am gândit că nu ar strica să vedem cu stau partidele politice româneşti cu noile tehnologii. Aşadar, iată cum stau principalii actori politici în spaţiul virtual.

PSD

PSD impresionează încă din prima pagină. Culori calde, plăcute – nuanţe de albastru în degrade. Site-ul este realizat utilizând tehnologia open source PHP şi este realizat în 3 limbi: română, engleză şi franceză, fiind traduse toate materialele de pe site.

Ştirile din site sunt actualizate la zi şi cuprind informaţii despre campania electorală. Prezentarea partidului este succintă, dar cuprinzătoare. Există un album foto cu imagini – exclusiv Adrian Năstase, în diverse ipostaze.

Sistemul de navigare este bine realizat, utilizatorul putând ajunge la informaţia dorită foarte uşor.

Din cuprinsul site-ului: prezentare – prezentarea partidului, destul de complexă, cam echivalentul a 3 pagini A4, statutul partidului – împărţit pe capitole pentru o lectură mai uşoară, programul politic al partidului – împărţit de asemenea pe capitole, organizarea partidului – aici însă materialele sunt sub forma unor documente MS Word, care trebuiesc descărcate de pe site, documente de partid – acestea sunt disponibile în format PDF, şi de asemenea trebuie descărcate de pe site, publicaţii – printre care se numără “Cartea albă a guvernării PSD”, “110 ani de Social Democraţie în România”

Site-ul conţine informaţii suficiente pentru presă: comunicate, discursuri, conferinţe de presă, un album foto, buletine electorale şi sondaje de opinie. Există un motor de căutare în site care returnează într-adevăr rezultate relevante pentru căutare.

De asemenea, pe prima pagină sunt link-uri către paginile organizaţiei de femei şi a tineretului social-democrat. Lipsesc însă referinţe la organizaţiile judeţene şi eventualele pagini ale acestora, ori măcar date de contact.

Ce i se poate reproşa site-ului este inconsistenţa formatului fişierelor (când MS WORD, când PDF).

În concluzie, un site profesionist realizat, consistent şi plăcut la navigare.

PNL

Şi acest partid are un site interesant. Utilizează tot tehnologia PHP. În plus faţă de site-ul PSD posedă mai multe variante de interfaţă, din care utilizatorul îşi poate alege pe care o doreşte. Prima pagină este una “tare” care captează imediat interesul. De asemenea, ştirile de pe site sunt realizate şi în format rss, putând fi mai uşor preluate de alte site-uri.

Site-ul este structurat pe următoarele categorii: istoria PNL – care se deschide cu un citat din Constantin Bălăceanu-Stolnici şi este destul de consistentă, asemenea istoriei partidului, Idei şi principii – care cuprinde principiile doctrinei liberale, politica economică a partidului, politica socială şi programul de guvernare, fiecare din aceste subcapitole conţinând între 12 şi 18 pagini, Structura şi organizarea partidului, Activitatea parlaentară, Organizaţii partenere, Documente.

Toate secţiunile sunt foarte bogate în informaţii, iar sistemul de navigare este foarte uşor, permiţând accesul la orice informaţie doreşte.

Un punct slab al site-ului este faptul că informaţiile sunt numai în limba română. De asemenea, partea dedicată presei este lacunară, sunt prezentate numai rezumate ale comunicatelor de presă şi lipsesc cu desăvârşire fotografiile pentru presă. La fel ca şi la PSD lipsesc biografiile principalilor membri ai partidului.

În plus faţă de site-ul PSD, sunt datele de contact ale filialelor judeţene. Nu am găsit în site referinţe la alte pagini ale unor organizaţii (de tineret, femei, locale, etc.). AM descoperit, din întâmplare site-ul www.pnlpiteşti.ro , de asemenea un site bogat în informaţii, dar cu un design nu foarte fericit ales.

PD

La www.pd.ro nu se găseşte decât o pagină de test. Există, din campania trecută, site-ul www.basescu.ro în care utilizatorul se poate distra aruncând cu săgeţi în preşedintele partidului. Nu poate însă descoperi vreo informaţie.

PRM

Partidul România Mare poate fi găsit la www.prm.org.ro. Site-ul arată foarte bine, în culori plăcute – tot albastru, se pare culoarea preferată a partidelor din România. La fel, este realizat tot cu tehnologia PHP.

Informaţii suficiente, bine structurate, din păcate însă exclusiv în limba română. Sunt oferite infomraţiile de contact pentru fiecare filială în parte, precum şi link-uri către site-urile unor candidaţi la alegerile locale.

Lipsesc biografiile liderilor partidului. Site-ul este mult schimbat în bine, faţă de versiunea anterioară care utiliza HTML simplu şi era realizată în frame-uri, cu multe linkuri moarte. În schimb, site-ul revistei România Mare este complet demodat, având un design de pe la începuturile internetului, contrastând vizibil cu cel al partidului.

PUR

Site-ul PUR este cel mai plăcut dintre toate cele întâlnite până acum. Şi el utilizează tot tehnologia PHP. O combinaţie plăcută de culori, un design reuşit, sistem de navigare uşor de utilizat (cu o biecţie faţă de paginile foarte lungi, unde este destul de greu să ajungi înapoi în capătul paginii unde se află sistemul de navigare). La fel ca la PNL, utilizatorul se poate înregistra pe site.

Informaţiile oferite sunt consistente – o parte din ele fiind ca atare, altele în format PDF, pentru descărcare.

O altă bilă neagră ar fi că secţiunea actualităţi este identică cu secţiunea comunicate de presă. De asemenea, site-ul conţine un album foto destul de consistent.

Există, lucru nemaiîntâlnit la celelate, şi un forum de discuţie, din păcate însă nu prea frecventat. În plus, el conţine şi multe întrebări din partea vizitatorilor care au rămas încă fără răspuns.

PNŢCD

În mod surprinzător, PNŢCD are un site reuşit, care chiar atrage numerosi vizitatori – uluitor, chiar, dacă luăm în considerare media de vârstă a liderilor şi simpatizanţilor acestuia, şi imaginea în general proastă pe care o are acum partidul.

Inexistent în sondaje, partidul este prezent pe internet, fiind chiar în coasta PSD, în clasamantul după numărul vizitatorilor.

Deşi textele sunt oarecum patetice şi exagerate, impresia generală este una pozivă, site-ul fiind o reuşită. Tehnologia utilizată este tot PHP, ca la majoritatea site-urilor. Informaţiile sunt consistente, există şi posibilitate abonării la un newsletter, precum şi un forum. De asemenea, site-ul conţine şi o colecţie interesantă de linkuri.

URR

Pentru un partid care şi-a început cariera (şi există în cea mai mare parte) pe internet, nu este de mirare că site-ul arată aproape impecabil. Culori plăcute, navigare uşoară,Site-ul este realizat în limbile română, engleză şi… maghiară. Este o formă de respect pentru minoritatea naţională cea mai consistentă, probabil şi datorită faptului că partidul este bine reprezentat în Ardeal.

Sunt prezentate pe larg documentele partidului, doctrina, informaţii de contact. Sunt şi câteva pagini ale filialelor locale, probabil ale celor mai importante.

Site-ul cuprinde prezentări ale candidaţilor URR la alegerile locale, un forum de discuţie care este foarte activ, având câteva mii de mesaje. Impresia generală lăsată este că partidul încearcă să utilizeze la maxim posibilităţle avute de internet şi, judecând după activitatea de pe site n-ar fi exclus ca la alegeri să asităm la o mare surpriză din partea acestui partid aproape inexistent altfel.

Site-ul este foarte vizitat, având cca 11000 de vizitatori pe lună, fiind pe locul 7 în clasamentul Trafic.ro (PSD este pe 5, PNTCD pe 6, PNL pe 11, PRM abia a intrat în top, însă la o altă categorie, oricum, pare a fi sub PNL, ca număr de vizitatori).

În concluzie

Judecând după cum arată site-urile lor, clasamentul general al partidelor din România apare un pic diferit de cel din sondaje. Partide inexistente în acestea din urmă sunt, iată, foarte căutate şi vizitate pe internet. Surpriza plăcută: PNŢ CD, surpriza neplăcută: PD.

Interesant este că majoritatea candidaţilor la alegerile locale au şi un site pe internet, ceea ce ne face să credem că acesta a devenit acum o realitate care nu mai poate fi ignorată de partidele politice. Comunitatea internet românească numără aproape trei milioane de persoane, tot atâţia potenţiali alegători.(C. B.)

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 15
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress