Home » Sănătate » Primăvară cu un număr record de viroze

Primăvară cu un număr record de viroze

În primele luni ale primăverii acestui an, majoritatea spitalelor au fost depăşite de avalanşa pacienţilor cu viroze. În luna martie, numărul internărilor a depăşit 70.000 pe săptămână. Din păcate, s-au înregistrat şi câteva decese în rândul copiilor.

Spitalele sunt pline de bolnavi care suferă de viroze, afec­ţiune cu debut acut, incu­ba­ţie scurtă şi care pare a nu fi gripă, a declarat, într-o conferinţă de presă, pro­fesorul Paul Stoicescu, specialist pneumolog la Institutul Naţional de Pneumologie “Prof. Marius Nasta” din Capitală.
“Sunt peste 200 de virusuri care dau viroze în orice sezon. Un om poate trece prin două-patru episoade într-un an”, a explicat profesorul Stoicescu. El a precizat că, în prezent, este o explozie de viroze. Spitalele sunt pline şi bolnavii vin încontinuu.
“Sper să nu fie un episod similar celui care a fost în Franţa”, a mai spus medicul. Potrivit profesorului Stoi­cescu, virozele se pot complica cu pneumonii.
Specialiştii avertizează că mai de temut sunt complicaţiile virozelor, respectiv pneumoniile virale, în special cele date de virusul gripal, care nu se tratează cu antibiotice. În aceste ca­zuri, persoanele care s-au vaccinat antigripal fac forme mai blânde. De asemenea, sunt pneumoniile provo­cate de bacterii, cu febră şi expectoraţii purulente, care presupun adminis­trarea de antibiotice. Cei mai expuşi virozelor şi mai ales complicaţiilor acestora sunt bătrânii, bolnavii cronici şi copiii, deoarece cei mici nu au sistemul imunitar definitivat. Dar cei mai vulnerabili sunt bătrânii cardiaci.
Trecerea bruscă de la temperaturi cu plus la cele cu minus şi înre­gis­trarea unei circulaţii rapide a viru­su­rilor fac posibilă această explozie de viroze. Prof. dr. Paul Stoicescu reco­mandă consultarea rapidă a medicului de familie la apariţia primelor simp­tome – oboseală generală, dureri în gât, scurgeri nazale – şi evitarea auto­me­dicaţiei (în special a antibio­tice­lor), mai ales în cazul copiilor. În medie, un adult răceşte de 2-4 ori pe an, în fiecare sezon existând peste 200 de virusuri care provoacă viroze.
Cauze

Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factorii care determină reacţii congestive (modificări circu­la­torii) ale mucoasei nazalei, faringelui, traheei şi bronhiilor, ale alveolelor şi ale pleurei. Aceste modificări micş­o­rează rezistenţa şi puterea de apărare locală a acestor ţesuturi, ajutând sau declanşând acţiunea microbilor.
Aproape orice „răceală” începe cu o rinită reprezentând inflamaţia şi secreţia nazală abundentă. Inflamarea mucoasei nasului poate asocia şi o afectare a faringelui (rinofaringita) ce se va manifesta cu dureri în gât. Adesea, o dată cu mucoasa nasului, faringelui şi traheii, se congestionează şi laringele; apare laringita, carac­te­rizată prin tuse uscată şi răguşeală până la pierderea vocii.
O altă cauză favorizantă este acţiu­nea factorilor iritanţi asupra mucoa­selor respiratorii şi anume a subs­tan­ţelor care exercită o iritaţie mecanică (praf, fum, pulberi minerale şi orga­nice, scame, ciment, particule mici de origine vegetală şi mai ales fumul de ţigară) sau chimică (gaze iritante, gaze toxice, vapori iritanţi) factori din ce în ce mai des întâlniţi în prezent şi mai ales în oraşele mari, datorită dez­vol­tării crescânde a industriei.
Cauzele predispozante sunt factorii care înlesnesc producerea inflamaţiei mucoaselor respiratorii prin crearea unor condiţii ce scad rezistenţa orga­nismului faţă de cauzele deter­minate şi favorizante. Sunt consideraţi factori predispozanţi:
– defectele de anatomie nazală (deviaţii de sept, hipertrofii de cornet), care constituie o oarecare piedică în respiraţie, în încălzirea şi umezirea aerului inspirat);
– focarele infecţioase cronice ale căilor respiratorii superioare (faringite, amigdalite, sinuzite, infecţii dentare, supuraţii), care pot să provoace şi să întreţină inflamaţii ale traheei, bronhiilor şi alveolelor pulmonare prin infectarea din aproape în aproape sau de la distanţă (prin inhalare sau pe cale limfatică);
– stările debilitante pentru orga­nism, cum ar fi bolile infecţioase, suba­li­men­taţia, surmenajul, debilitatea generală, alcoolismul, sifilisul, tuber­cu­loza, bolile cronice de inimă şi rinichi, gută, obezitatea, diabetul, tabagismul şi stările alergice.
Toate aceste condiţii favorizează şi apariţia recidivelor.
Ca factori favorizanţi pot fi men­ţio­nate şi eforturile respiratorii repetate (cântăreţi, suflători de sticlă şi în instru­mente de suflat), abaterile de la regulile banale de igienă (băuturi de la gheaţă, respiratul pe gură când este frig şi umed, trecerea bruscă de la cald la frig cu o îmbrăcăminte sumară) şi frecventarea locurilor aglomerate (trans­port în comun, cinematograf) în perioada de epidemii de gripă, pojar, tuse convulsivă.
Simptomele se remit aproximativ în şapte zile, cu sau fără tratament. Prelungirea lor peste această perioadă şi, mai ales, a febrei, presupune apa­riţia unor complicaţii şi impune consultarea unui specialist. Tot pri­mă­vara, persoanele cu afecţiuni respira­torii cronice, cum ar fi bronşita cronică sau astmul, trebuie să evite expunerea la intemperii (ploi, umezeală), aglo­me­raţii şi alergeni vegetali (polenul, puful de plop etc.), pentru a nu risca agra­varea bolii. În cazul lor, un semnal de alarmă îl reprezintă schimbarea carac­terului tusei de fond, oboseală accen­tuată, senzaţia lipsei de aer cu apariţia fenomenelor de sufocare nocturnă, sau persistenţa febrei, indică spe­cia­liştii, ce sugerează modificarea dozelor de tratament, dar şi eventuala admi­nistrare a unor medicamente de stimulare a imunităţii organismului. Medi­camente absolut necesare, din moment ce în ultimii ani se observă o imunitate foarte scăzută a populaţiei, ce se suprapune în această perioadă peste tarele unei alimentaţii hibernale, sărace în fructe şi legume.
În această primăvară, ne confrun­tăm mai degrabă cu o formă de gripă decât cu viroze – ce necesită o inter­venţie în forţă. Multă vitamina C, imuno­stimulatoare, la care se pot adăuga tratamentele clasice sau cele homeopate. Extrem de importantă e odihna şi o alimentaţie variată. Se recomandă să se consume multe legume proaspete (varză, salate crude, ridichi negre) şi fructe. Indicate în această perioadă sunt orezul, grâul, supa de carne, roşiile, sfecla, cartofii, legumele bine fierte cu ulei, fructe, bă­u­turi fierbinţi, fructe uscate, cur­ma­le, stafide, nuci, smochine, lapte. E de pre­ferat să ocoliţi ridichea crudă, băuturile alcoolice, ardeiul iute, pipe­rul, iaurtul, brânza şi băuturile reci.
Speriaţi că odraslele lor răcesc cam des, mulţi părinţi cer medicilor să le prescrie diverse suplimente nutritive pentru creşterea imunităţii. În schimb, medicii sunt de părere că părinţii ar trebui să evite aceste produse şi să-i lase pe copii să lupte cu virusurile. Părinţii văd tot felul de reclame la televizor la diverse produse de întărire a imunităţii, de tipul Ribomunil, Bron­hovaxom sau Oscilococcinum şi speră ca aceste produse îi vor feri pe micuţi de răceli. Chiar dacă copiii răcesc des, şase-opt răceli pe an sunt normale la copiii de grădiniţă, în condiţiile în care aceştia schimbă mediul de acasă cu cel din colectivitate. Imunitatea preş­co­larilor este în formare, motiv pentru care au un grad de apărare mai prost. Dacă copiii nu sunt lăsaţi să lupte de mici cu bolile, mai târziu ei vor fi foarte sensibili împotriva lor. Noi îi sfătuim pe părinţi să-şi lase copiii să se lupte cu virusurile, iar în cazul unor viroze să-i trateze în funcţie de simptome, nu să-i îndoape cu medicamente.
Medicii atrag atenţia părinţilor care obişnuiesc să-şi trateze copiii de răceli şi gripe cu stimulatoare ale imunităţii, destul de întâlnite acum pe piaţă. Aceste produse antimicrobiene nu au efect împotriva virozelor şi pot lupta doar contra bacteriilor. Un copil sănătos nu are nevoie de stimulente artificiale.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 65
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress