Home » Politică externă » SUA şi interesele regionale ale Turciei

SUA şi interesele regionale ale Turciei

Ultima perioadă de timp ne indică o nouă atitudine strategică a Turciei, care pe alocuri contrazice interesele regionale ale SUA, dar dependenţa puterii americane pe sprijinul turcesc – mai ales în ceea ce priveşte Irakul – este fundamentală.

Anumite rădăcini ale atitudinii antiamericane din Turcia pornesc treptat încă de la primul război din Golf; acesta a deter­minat inflamarea chestiunii kurde şi în acelaşi timp o profundă criză eco­nomică în Turcia. Această ţară s-a com­portat ca un aliat de nădejde al SUA, punând la dispoziţie numeroase baze şi alte facilităţi militare, iar un aspect foarte important l-a constituit închi­de­rea conductei de petrol ce leagă Kirkuk si Yumurtalik la Marea Mediterană. Cifrele au indicat pierderi majore, aproape 30 de miliarde de dolari.
O altă schimbare majoră a avut loc între cele două războaie din Golf; islamismul politic a reuşit gradual să îşi traseze o cale pentru a supravieţui în interiorul instituţilor laice ale statului turc. Invazia din Afganistan a fost per­cepută de majoritatea opiniei pu­bli­ce ca invazia unui stat creştin împotriva unuia musulman. În ajunul invaziei americane împotriva Irakului se forma­se o opinie antiamericană în Turcia, son­dajele arătând că numai aproxi­ma­tiv 12% dintre turci mai sprijineau ideile americane. Refuzul parlamen­tu­lui turc privind asistenţa militară a venit ca o ultimă probă a atitudinii antia­mericane. Însăşi armata turcă, cel mai puternic aliat SUA, şi-a pierdut încre­derea în intenţiile vechiului aliat. Perioa­da următoare a relaţiilor bila­te­rale a fost marcată de suspiciune, îndoială şi ipoteze de ordinul fabulelor. Treptat turcii au început să perceapă ajutorul militar american ca pe o „semiconspiraţie” îndreptată spre ame­ricanizarea Turciei. Cu timpul aceas­tă ţară s-a raliat poziţiei multor ţări europene, ce considerau acţiunile SUA profund îmbibate cu atitudini im­periale.
Crizele repetate în relaţiile bila­te­rale au demonstrat lipsa de adap­ta­bili­tate a SUA la realităţile existente, neadaptarea faţă de ideea unei Turcii cu o poziţie mai independentă capa­bi­lă să îşi urmărească cu atenţie inte­re­sele naţionale. În ciuda intereselor comu­ne, în special din timpul Războiu­lui Rece, Turcia a adoptat un raison d’etat normal în situaţia prezentă. Dincolo de asistenţa militară, sprijin pentru oleoductul din Marea Caspică, sprijinul pentru aderarea la UE, SUA nu au reuşit să înţeleagă evoluţiile interne din Turcia ce se aflau într-o relaţie di­rec­tă cu evoluţia externă a evenimen­telor.
Criza kurdă din prezent nu aduce decât un surplus de insecuritate regională şi ameninţă însăşi desfă­şu­rarea în condiţii optime a misiunilor americane din Irak. Turcia îşi exprimă din ce în ce mai ferm poziţia de a re­zolva problema kurdă din Nordul Ira­ku­lui, iar SUA sunt puse într-o situaţie-limită – au nevoie de Turcia mai mult de­cât oricând. Natura prezenţei ame­ricane din Irak necesită nume­roa­se linii de alimentare, pierderea Turciei ar avea efecte dezastruoase nu numai asupra Irakului, dar şi asupra întregii regiuni a Orientului Mijlociu. O posibilă escaladare a conflictului ar determina un val de violenţe în Irak şi ar susţine poziţiile exprimate de Iran şi Siria.
SUA vor fi forţate să facă concesii în faţa Turciei, motivele sunt simple: natura Orientului Mijlociu în care Turcia reprezintă o oază de stabilitate pentru SUA în ciuda tensiunilor bilaterale, Turcia poate reprezenta un punct de plecare pentru eventuale lovituri îm­po­triva Iranului şi nu în ultimul rând legătura cu viitorul tranzitului petrolier din Marea Caspică.  Această ipoteză a compromisului american devine relativ fezabilă având în vedere şi ultimele declaraţii ale secretarului de stat ame­rican Rice, care sublinia necesita­tea condamnării acţiunilor PKK. Turcia are oportunitatea de a întoarce rezultatele în favoarea sa, mai ales în contextul recentei vizite la Washington a pre­mie­rului turc. Cărţile şantajului sunt con­sis­­tente, iar situaţia nu oferă prea mul­te soluţii pentru SUA. În ceea ce priveşte atitudinea României, aceasta trebuie să menţină o relaţie apropiată faţă de Turcia; este imperativă o atitu­dine pozitivă cauzei turceşti şi condam­narea PKK. Interesele României în a avea o Turcie apropiată sunt extrem de importante, Turcia fiind una din cheile limitării influenţei ruseşti la Marea Neagră şi un posibil partener economic în chestiunea petrolului caspic.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 53
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress