Home » Interviu » Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu – “În acest an Programul Naţional de Transplant a înregistrat succese remarcabile”

Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu – “În acest an Programul Naţional de Transplant a înregistrat succese remarcabile”

Prof. Dr. Irinel Popescu a devenit foarte cunoscut în România după ce a introdus transplantul de ficat în practica medicală. S-a născut la Filiaşi, a urmat Medicina la Bucureşti, a absolvit-o în 1977, iar acum conduce Clinica de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni. Uimeşte prin energia cu care face faţă funcţiilor pe care le deţine în organizaţii şi instituţii, pe langă numeroasele operaţii chirurgicale. Momentul de vârf al carierei lui a fost realizarea primului transplant hepatic în România, în anul 2000, dupa ce prof. dr. Irinel Popescu s-a intors din SUA, unde a învăţat timp de 3 ani tehnicile de transplant.

Domnule profesor, în ce situaţie se mai află Programul Naţional Privind Transplantul de Organe? Dar Agenţia Naţională de Transplant?
În acest an programul a înregistrat succese remarcabile. A crescut sem­ni­ficativ numărul de donatori, depăşindu-se –  pentru prima dată – cifra de 30. Au apărut noi centre de la care s-au efectuat prelevări (Craiova, Braşov). A crescut numărul de transplante de rinichi şi ficat, în cazul ficatului ajun­gându-se, în prezent, la 29, cu 4 mai mult decât cifra negociată cu Ministerul Sănătaţii. De asemenea rezultatele globale s-au îmbunătăţit semnificativ.
Ce ar fi de făcut pentru ca centrul de la Fundeni să fie “multiplicat” şi în alte oraşe din ţară?
În primul rând, să crească numărul de donatori, astfel încât necesitatea unui al doilea centru să devină evidentă şi, în al doilea rând, să se creeze într-un alt centru universitar aceleaşi condiţii de la Fundeni (echipă, dotare etc).
Cum apreciaţi mandatul domnului Eugen Nicolăescu şi reforma iniţiată de acesta?
Nu cred că se poate vorbi de o reformă, ci mai curând de unele măsuri pe care, deocamdată, nu le văd integrate într-o strategie coerentă. Cu unele nu am fost de acord, iar altele chiar mă îngrijorează.
PC a obţinut un scor modest la alegerile europarlamentare, deşi a avut o listă bună de candidaţi, printre care v-aţi numărat şi dumneavoastră. Chiar aţi fi fost în stare să renunţaţi la activitatea de chirurg?
Întrucât această întrebare mi s-a pus tot timpul în cursul campaniei electorale, când nu era uşor de dat un răspuns, acum – când răspunsul nu cred că mai prezintă interes, daţi-mi voie să nu-l dezvălui.
Medicină, politică… Aveţi timp liber? Cum vă relaxaţi? Am citit că la un moment dat cochetaţi cu ideea de a deveni ziarist. Vă mai tentează scrisul?
Scrisul mă tentează din ce în ce mai mult şi sper că într-o zi să am şi timpul necesar. În orice caz, am destule lucruri care cred că merita spuse.
În ultima vreme se vorbeşte tot mai mult de celulele stem. Sunt într-adevăr ele o şansă pentru bolnavi?
Fără îndoială, mai ales că la o anumită categorie de afecţiuni (hemopatiile maligne) şi-au dovedit deja utilitatea. Totuşi, cred că pentru multe alte indicaţii, rămâne încă un drum lung de parcurs până la eficienţa terapeutică aşteptată.

Interviu realizat de Cristian BANU

Publicat în : Interviu  de la numărul 53
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress