În zilele noastre, orice computer conectat la internet trebuie să folosească un firewall (“zid de foc”) pentru a se apăra de intruziuni, de diverse progrămele malefice, “viermi”, ori viruşi. În China, însă, Partidul Comunist a impus un firewall pentru a-i “apăra” pe cetăţeni de eventualele influenţe democratice.
Golden Projects reprezintă o iniţiativă chinezească în materie de telecomunicaţii lansată la începutul anilor 90, proiecte împărţite în patru faze.
Dezvoltarea infrastructurii informaţionale
Prima etapă a fost lansată în anul 1993 şi conţinea patru proiecte. Primul lansat se numeşte Golden Bridge (Podul de aur) care a pus bazele infrastructurii Reţelei Informaţionale Economice Chineze. Golden Gate (Poarta de aur), infrastructura vămilor; Golden Card (Cardul de aur), un experiment în zona plăţilor electronice, şi Golden Sea, un sistem informaţional menit să lege liderii Partidului Comunist, permiţându-le acestora accesul instantaneu la date din întreaga ţară.
A doua fază consistă în proiecte menite să aplice reţelele informaţionale la reformele economice. În această categorie intră Golden Macro şi Golden Tax, care leagă centrele fiscale din întreaga ţară-, şi Golden Intelligence, care reprezintă serviciul de internet chinezesc.
Faza a treia include proiecte care au de-a face cu aplicarea resurselor informaţionale diferitelor sectoare economice: Golden Enterprise, care face legătura între reţele intranet ale principalelor 12.000 de companii chinezeşti; Golden Agriculture, Golden Health, Golden Information etc. Faza a patra, în derulare, include Golden Cellular şi Golden Switch.
Golden Shield
Paradoxul inerent al aventurii chinezeşti în aceste proiecte tehnologice este că, în ciuda faptului că aceste noi tehnologii hrănesc idealurile democratice, cum ar fi libertatea cuvântului şi libera circulaţie a informaţiilor, guvernul chinez vrea să păstreze controlul totalitarist asupra modului în care acestea sunt utilizate. În acest sens, a apărut Golden Shield, printre ultimele proiecte “aurite”, destinat introducerii controlului şi cenzurii. Utilizând un masiv sistem de supraveghere, scopul programului Golden Shield este de a integra o bază de date uriaşă online cu un comprehensiv sistem de supraveghere – care utilizează de exemplu recunoaşterea amprentei vocale, recunoaşterea feţei, televiziune cu circuit închis, carduri inteligente sau supravegherea navigării pe internet. Golden Shield oferă informaţii instantanee despre fiecare cetăţean chinez conectat.
Proiectul a fost lansat în noiembrie 2000. Sute de companii din peste zece ţări au fost chemate la un târg specializat la Beijing, intitulat “Security China 2000”. Printre organizatori s-au numărat Comisia Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez pentru Managementul Complex al Securităţii Sociale. Conform organizatorilor, Golden Shield a fost creat pentru “adoptarea unui sistem informaţional avansat care să întărească forţa miliţiei populare, să îmbunătăţească viteza de răspuns a acesteia, precum şi capacitatea de a lupta împotriva delincvenţilor”.
Succesul Golden Shield este dependent de “restul lumii”, deoarece chinezii nu au reuşit să dezvolte nici una din componentele necesare proiectului, în ciuda faptului că se avansează rapid în majoritatea zonelor. De aceea, chinezii sunt nevoiţi să se bazeze pe corporaţiile vestice, fie prin achiziţionarea componentelor, fie prin transfer tehnologic sau la schimb cu acordarea de privilegii comerciale.
Paradoxul chinezesc
Astfel, China se află în faţa unui mare paradox. Pe de-o parte, guvernul înţelege că tehnologia informaţiei reprezintă motorul economiei globale şi creşterea economică a ţării depinde în mare măsură de nivelul în care ţara se va integra cu structura informaţională globală. Pe de altă parte însă, este condusă de un partid totalitar, iar stabilitatea socială se bazează pe suprimarea oricăror activităţi antiguvernamentale. În câteva cuvinte: controlul politic depinde de creşterea economică, iar creşterea economică depinde de modernizarea tehnologiei informaţiei care, în schimb, are potenţialul de a submina controlul politic.
În aceste condiţii, “marele zid de foc chinezesc” nu are nici o şansă de a rezista cât cel de piatră. El pârâie din toate încheieturile din cauza volumului uriaş de trafic pe care-l fac cetăţenii chinezi. Guvernul ştie că nu poate filtra la nesfârşit toate materialele “delicate” înainte de a intra în ţară şi astfel încearcă să ţină în echilibru necesităţile de dezvoltare economică şi securitatea necesară stabilităţii interne. În menţinerea acestui echilibru o mână de ajutor o dau chiar companiile vestice care încep să capete un rol-cheie în menţinerea nivelului de securitate solicitat de autorităţile chineze.
“Criminalitatea politică electronică”
China este singura ţară din lume care a introdus în lege conceptul de “criminal politic electronic”. Publicarea de articole pe internet poate constitui o infracţiune, iar “viziunile radicale” se pot solda cu închisoarea.
De la 15 aprilie anul acesta, Golden Shield monitorizează fiecare gând al tuturor chinezilor care utilizează internetul. Astfel că, în loc să deschidă o nouă eră a libertăţilor, internetul oferă autorităţilor chinezeşti posibilitatea unui control perfect care-i face de ruşine pe eroii romanului orwellian “1984”, căci Orwell a fost incapabil să-şi imagineze ce pot realiza chinezii cu ajutorul tehnologiei occidentale. De la arestarea lui Lin Haiyin, primul “criminal electronic” chinez, până la arestarea recentă a scriitorului Shi Tao, nu mai puţin de 100 de intelectuali au fost arestaţi pentru delicte legate de internet. Tot internetul este responsabil pentru numărul în creştere de membri ai grupării Falun Gong executaţi, care a ajuns în aprilie la 1692.
Internetul chinez este plin de capcane. Pagini cu design atrăgător, pline de ştiri proaspete sau de fotografii atrăgătoare care îmbie la discuţii abia aşteaptă să sucească minţile naivilor. De îndată ce se atinge tastatura şi se răspunde la mesaje începe imediat monitorizarea activităţii şi bietul credul poate ajunge după gratii cât ai zice peşte.
Într-o ţară în care libertatea de exprimare fusese interzisă atâta vreme, internetul a părut un dar din ceruri. Numai că acum cei care-l utilizează se află sub lupa fratelui cel mare, care îi poate astfel supraveghea mai bine.(C. B.)
Publicat în : Tehnologie de la numărul 26