Home » Eveniment » Un atentat terorist şocant în Ierusalim

Un atentat terorist şocant în Ierusalim

Credincioşi paşnici au fost masacraţi ieri la Ierusalim, în cel mai recent dintr-un lanţ de atentate teroriste palestiniene împotriva israelienilor.

Folosind o armă de foc şi cuţite de măcelărie, doi terorişti palestinieni au intrat într-o sinagogă din cartierul Har Nof şi au asasinat cu brutalitate patru evrei nevinovaţi în timpul rugăciunilor de dimineaţă. Toţi patru erau rabini. Un ofiţer de poliţie care a fost rănit grav încercând să oprească atentatul a murit din cauza rănilor în aceeaşi zi, sporind numărul victimelor la cinci. Cei doi terorişti au fost şi ei ucişi în schimbul de focuri cu poliţia.

Atentatele teroriste, precum şi violenţele palestiniene pe Muntele Templului din Ierusalim, sunt provocate de incitarea intensivă a palestinienilor la ură, violenţă şi terorism împotriva evreilor în Israel. Această incitare permanentă şi veninoasă vine din partea Autorităţii Palestiniene (AP), conduse de preşedintele AP Mahmoud Abbas, şi a elementelor extreiste islamiste, în special Hamas, şi se bazează pe dezinformări şi chiar minciuni sfruntate împotriva Israelului, inclusiv în legătură cu subiecte religioase sensibile. De exemplu, duminică, un şofer de autobuz palestinian a comis un atentat sinucigaş în Ierusalim. În urma autopsiei oficiale şi a anchetei s-a descoperit că acesta s-a sinucis spânzurându-se în propriul autobuz. Cu toate acestea, mass media oficiale ale AP, ca şi alte surse, au inflamat spiritele răspândind minciuna că şoferul a fost asasinat de către evrei. Titlul principal al publicaţiei oficiale a AP, al-Hayat al-Jadida, îl cita pe Abbas descriind sinuciderea drept „o crimă abominabilă” şi pe şoferul de autobuz ca pe un „martir.”

Incitarea palestiniană continuă încă, în pofida discuţiilor de joia trecută (13 nov.) din Iordania, dintre Prim Ministrul Benjamin Netanyahu, Secretarul de Stat al SUA John Kerry, Preşedintele AP Mahmoud Abbas şi Regele Abdullah al Iordaniei. Se presupunea că părţile încearcă să calmeze situaţia din Ierusalim; cu siguranţă nu asta a făcut Abbas.

În timp ce Israelul se străduia să restabilească liniştea şi îşi reafirma hotărârea de a menţine status quo-ul pe Muntele Templului, palestinienii incitau la terorism şi comiteau crime. Vineri, guvernul a ridicat restricţiile temporare de securitate asupra tinerilor musulmani aflaţi acolo la rugăciune, însă în aceeaşi zi mass media oficiale ale AP chemau la o „Zi a Răzbunării”.

Cabinetul lui Abbas a dat într-adevăr publicităţii o condamnare a atentatului de ieri, care însă se concentra mai mult asupra învinovăţirii Israelului decât asupra condamnării sau chiar a identificării atentatorilor. A fost evident o încercare de deturnare a presiunii internaţionale. Mai mult, chiar partidul lui Abbas, Fatah, îi lăuda pe teroriştii care atacaseră sinagoga. Sultan Abu Al-Einein, consilier al lui Abbas şi membru al Comitetului Central al Fatah, se referea pe Facebook la atentat folosind termenul „eroic”.

Din păcate, până acum majoritatea membrilor comunităţii internaţionale au dat prea puţină importanţă incitării la violenţă a palestinienilor. Aceasta i-a permis lui Abbas şi altor lideri palestinieni să dea undă verde publicării de mesaje agresive şi îndemnuri la vărsare de sânge care conduc în mod direct la atentate teroriste.

Dacă Secretarul de Stat al SUA John Kerry afirma (pe 18 noiembrie) că atentatul asupra sinagogii este „rezultatul direct al incitării”, este important ca liderii mondiali şi comunitatea internaţională să condamne aceste îndemnuri sistematice şi omniprezente la violenţă.

Unele guverne au condamnat deja acest nou atentat, şi printre ele şi Guvernul României, fapt extrem de apreciat de Statul Israel.

 

Dan Ben-Eliezer

Ambasador

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress